Evropski avto leta 2016 je …

Zanimivosti

Prestižno nagrado vodilnih avtomobilskih novinarjev so predali na Avtomobilskem salonu v Ženevi. Nova Opel Astra je osvojila najbolj zaželeni naziv v avtomobilski panogi in postala ‘Evropski avto leta 2016’. 58-članska žirija, ki so jo sestavljali avtomobilski novinarji iz 22 evropskih držav, je Astri podelila skupno 309 točk, na drugo in tretje mesto pa sta se […]

Prestižno nagrado vodilnih avtomobilskih novinarjev so predali na Avtomobilskem salonu v Ženevi.

Nova Opel Astra je osvojila najbolj zaželeni naziv v avtomobilski panogi in postala ‘Evropski avto leta 2016’. 58-članska žirija, ki so jo sestavljali avtomobilski novinarji iz 22 evropskih držav, je Astri podelila skupno 309 točk, na drugo in tretje mesto pa sta se z 294 oziroma 202 točkami uvrstila Volvo XC90 in Mazda MX-5.

Astra se je na prvo mesto zavihtela med sedmimi finalisti letošnjega izbora za avtomobil leta. V izbor se je prvotno uvrstilo več kot 40 novih avtomobilov, od športnih roadsterjev do prestižnih limuzin in športnih terencev.

Na zadnjih osmih izborih avtomobila leta je Opel z novimi modeli zmagal trikrat. Nova Astra je od začetka prodaje lansko jesen osvojila nekaj pomembnih mednarodnih priznanj, med katerimi sta tudi SAFETYBEST 2015 in Zlati volan 2015. Za izjemno varnost, s katero se je izkazala pri preizkusnih trčenjih, ji je organizacija Euro NCAP podelila najvišjo oceno s petimi zvezdicami.

Nova imetnica prestižnega naziva v različici s petimi vrati in kot Sports Tourer temelji na povsem novi lahki arhitekturi vozila. Za pogon ekskluzivno skrbijo najnovejši dizelski in bencinski motorji. Integracija s pametnimi telefoni in revolucionarni pomočnik za osebne povezave in storitve Opel OnStar poskrbita za ultra-sodobno povezljivost. Astra nadaljuje tudi s tradicijo uvajanja tehnologij in funkcij, kot so IntelliLux LED® matrični žarometi, v kompaktni razred, čeprav so bile doslej na voljo samo v višjih segmentih.

Priznanje ‘Evropski avto leta’ so uvedli leta 1964. Z letošnjo zmago je Opel svoje skupno število osvojenih nazivov ‘Avto leta’ povečal na pet. Kot prvi avto iz Rüsselsheima ga je osvojil Opel Kadett E leta 1985. Dve leti pozneje je vseevropska zmaga pripadla Omegi A. V zadnjih leti se je Opel dvakrat uvrstil na vrh – Insignia je zmagala leta 2009, Ampera pa leta 2012.