Euro NCAP november 2013: 11 razbitin

Aktualno

Evropski NCAP je ponovno razbijal povsem nove avtomobile, da bi zagotovil objektivne ocene o varnostnih novih vozil, ki so oziroma bodo prispela na naš trg.

Evropski NCAP je ponovno razbijal povsem nove avtomobile, da bi zagotovil objektivne ocene o varnostnih novih vozil, ki so oziroma bodo prispela na naš trg.

euro ncap november 2013Preskusili so sledeče modele BMW i3, Ford EcoSport Tourneo Connect, Infiniti Q50 (slednji se pri nas ne prodaja), Maserati Ghibli, Mazda3, Mercedes-Benz Citan, Mitsubishi Outlander, Nissan Note, Peugeot 308, VW T5. Pet zvezdic so prejeli vsi razen Note-a, T5, Citana in presenečno tudi ne EcoSport.

Podrobneje o preskusu Mazde3

Presenetil je Mazdin novi model, ki je tako postal najbolj varno kompaktno vozilo v Evropi, testirano po EuroNCAP v letošnjem letu. Najnovejša različica Mazdinega najbolj prodajanega vozila vseh časov je dosegla izjemne ocene v vseh štirih kategorijah, 93 odstotkov za varnost odraslih in 86 odstotkov za varnost otrok – oboje je med letošnjimi najboljšimi rezultati v Evropi – ter 65 odstotkov za zaščito pešcev in 81 odstotkov za kategorijo pomožnih varnostnih sistemov.  Te številke zlahka presegajo mejne vrednosti za posamezne kategorije Euro NCAP, ki so pogoj za skupno oceno pet zvezdic. To je bilo prvo ocenjevanje najnovejše Mazde s strani pomembnejših ustanov za ocenjevanje varnosti vozil.

Na voljo je kot petvratna kombilimuzina ali kot limuzina in je hkrati peta Mazda, ki je dobila medaljo s petimi zvezdicami, odkar je urad Euro NCAP leta 2009 uvedel nov, strožji sistem ocenjevanja. Novi model gre po stopinjah prejšnje generacije Mazde3, prejšnje in sedanje Mazde6 ter Mazde CX-5. Tako kot zadnji dve, ima za blaženje udarcev Mazda3 edinstveno, izjemno črvrsto, pa čeprav lahko karoserijo SKYACTIV in edinstveno podvozje SKYACTIV. Kar 60 odstotkov karoserije je narejeno iz jekla z visoko in ultra visoko natezno trdnostjo. S tem presega 50 odstotni delež v predhodnem modelu in omogoča, da je Mazdin novi, kompaktnež lažji in kljub temu okoli 30 odstotkov čvrstejši. Tako omogoča še boljšo pasivno varnost, združeno z najnovejšimi  senzorji varnostne tehnologije i-ACTIVSENSE. Euro NCAP ocenjevanje bo tovrstne sisteme upoštevalo z začetkom novega leta.

Mazda3 nove generacije, ki se je v Evropi začela prodajati pretekli mesec, se odlikuje tudi po svojem predvidljivem pospeševanju, zaviranju in vodljivosti. S tem, ko avto omogoča še bolj intuitivno upravljanje, ga je enostavno varno voziti. Te odlike dodatno znižujejo možnost nezgod, a kljub temu vplivajo na – za Mazdo tako zelo značilnen užitek pri vožnji. Avto ob tem ponuja povsem novo in moderno notranjost. Ideja novega koncepta potniške kabine je, da omogoča vozniku najboljšo uporabo vseh informacij, ki jih avtomobilski informacijski sistem ponuja.