Euro NCAP nagrajuje City Brake Control

Aktualno, Zanimivosti

Od leta 2010 se nagrada Euro NCAP Advanced podeljuje proizvajalcem, ki svoje avtomobile opremljajo z varnostnimi sistemi visoke tehnologije, s katerimi zagotavljajo pomembne koristi za udeležence v prometu.

Od leta 2010 se nagrada Euro NCAP Advanced podeljuje proizvajalcem, ki svoje avtomobile opremljajo z varnostnimi sistemi visoke tehnologije, s katerimi zagotavljajo pomembne koristi za udeležence v prometu. Med temi najnaprednejšimi sistemi je tudi novi City Brake Control, ki je osvojil prestižno nagrado Euro NCAP Advanced 2013.

Inovativen aktivni varnostni sistem, ki je kot dodatna oprema na voljo pri modelih Fiat Panda in Fiat 500L, zaznava vozila ali druge ovire pred njim in prične samodejno zavirati, če voznik tega ne stori sam. Na ta način lahko sistem prepreči trčenje ali pa vsaj zmanjša posledice trka. Sistem City Brake Control je bil zasnovan za podporo v mestnem prometu in je vselej aktiven, kadar se avtomobil premika s hitrostjo od 5 do 30 kilometrov na uro. Aktivira se ob vsakem zagonu motorja, voznik pa ga lahko kadarkoli izklopi ali vklopi.

CBC_02

Sistem City Brake Control uporablja lasersko tipalo LIDAR (Light Detection And Ranging), ki je nameščeno na zgornjem delu vetrobranskega stekla in ki je povezano tudi s sistemom ESC (Electronic Stability Control). V odvisnosti od trenutnih okoliščin (na primer pogojev med gumo in podlago, dinamiko vozila in njegove poti gibanja, položajev ovir ter stanja gum) lahko sistem trčenje prepreči ali vsaj omili posledice trka.  Sofisticirana naprava združuje tri funkcije: sistem AEB (samodejno zaviranje v sili – Automatic Emergency Braking), predhodni dvig tlaka v zavornem sistemu (»Prefill«) in pomoč pri zaviranju (»Brake Assist«). Medtem ko upošteva želje voznika, ki ves čas v celoti nadzira avtomobil, sistem AEB aktivira zaviranje v sili, ko kaže na neizogibno trčenje in voznik na to ne reagira, na ta način pa dejansko predvideva njegovo reakcijo. Funkcija »Prefill« z dvigom tlaka v zavornem sistemu omogoči hitrejšo reakcijo zavornega sistema tako v primeru, ko vskoči sistem AEB, kot takrat, ko zavira voznik. »Brake Assist« na drugi strani prepoznava težaven položaj in – če postane trčenje neizbežno – dvigne občutljivost hidravličnega zavornega sistema tako, da ojača zavorni tlak, s čimer skrajša zavorno pot.