EU oznaka vse bolj vpliva na nakup

Aktualno, Zanimivosti

V zadnjem letu je bilo po vsej Evropi na milijone pnevmatik preizkušenih in opremljenih z novo standardizirano evropsko oznako za pnevmatike, ki je nastala na pobudo EU s ciljem zagotavljanja jasnih informacij za potrošnike v povezavi z varnostjo in zmogljivostjo pnevmatik.

V zadnjem letu je bilo po vsej Evropi na milijone pnevmatik preizkušenih in opremljenih z novo standardizirano evropsko oznako za pnevmatike, ki je nastala na pobudo EU s ciljem zagotavljanja jasnih informacij za potrošnike v povezavi z varnostjo in zmogljivostjo pnevmatik.

Po enem letu so se na okrogli mizi EU Tire Label – One year On, ki jo je organiziralo podjetje Goodyear Dunlop EMEA, zbrali strokovnjaki, ki so iskali odgovore na vprašanja o dosežkih označevanja v tem obdobju. Podatki so pokazali, da je pri več kot dveh tretjinah potrošnikov, ki so v letu 2013 kupili nove pnevmatike, na odločitev o nakupu vplivala EU oznaka za pnevmatike.

GYDU label gives you three criteria, magazine tire tests up_to 15 GY up  to 50Po podatkih Goodyear Dunlop raziskave, ki jo je opravilo podjetje IPSOS MarketQuest na šestih evropskih trgih med junijem in julijem 2013, med 4.200 potrošniki iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije, Španije in Poljske, ki so v preteklih šestih mesecih kupili pnevmatike. Od tega je 54 % kupcev že seznanjenih z EU oznako. Od tega jih je 71 % upoštevalo razrede, v katere so bile pnevmatike uvrščene, ko so se odločali za nov nakup. Podatki so pokazali tudi, da več kot polovica (54 %) evropskih prodajalcev pnevmatik oznako uporablja kot koristen prodajni pripomoček. Raziskava je še pokazala, da je za 52 % voznikov osebnih vozil najpomembnejši kriterij, ki vpliva na nakupno odločitev nove pnevmatike, oprijem na mokri podlagi. Dober izkoristek goriva, ki ga prinaša manjši kotalni upor pnevmatik, postavljajo vozniki na drugo mesto (47 % potrošnikov). 

EU oznaka za pnevmatike ima vse večji vpliv tudi na evropske vozne parke z gospodarskimi vozili. Raziskava, ki jo je za Goodyear Dunlop opravilo podjetje MV2 Conseil je pokazala, da več kot polovica (54 %) prevoznikov pri nakupu novih pnevmatik upošteva EU oznako. Kljub temu je za dve tretjini prevoznikov (66 %) še vedno najpomembnejši podatek o izkoristku goriva. 

Predstavniki podjetja Goodyear Dunolop EMEA Arthur de Bok so predstavili vpogled v prve pomembne statistične podatke o vplivu oznake za pnevmatike in izpostavilinjene omejitve. »Spodbudno je videti, koliko potrošnikov in prevoznikov pri nakupu že uporablja EU oznako kot referenčno točko. EU oznaka s podatki o treh lastnostih dviguje zavest o pomembnosti vloge, ki jo imajo pnevmatike pri zmogljivosti vozila. Goodyearova ponudba pnevmatik se pri oznaki EU ponaša z izvrstnimi razredi. Oznaka je sicer dobro izhodišče, hkrati pa obstaja še veliko drugih pomembnih dejavnikov, ki bi jih kupci pnevmatik morali upoštevati..«

Načelo 3-15-50, na katerega ne smemo pozabiti!

mazda6, predrta guma in kava na poti - petrol 2013Zavedati se moramo, da oznaka EU za pnevmatike še zdaleč ne pove vsega o zmogljivosti pnevmatike in koristih, ki jih prinaša za okolje, čeprav vsebuje oceno zmogljivosti na treh pomembnih področjih. Obstajajo še številni drugi pomembni kriteriji, kot so odpornost proti akvaplaningu, vodljivost na suhi podlagi ter zaviranje in oprijem na suhi podlagi. Prav tako oznaka morda ni pravi odraz izdelkov za posebne namene, kot so zimske pnevmatike, ki so namensko razvite za zimske razmere pri nizkih temperaturah. Zimske pnevmatike morajo namreč zagotavljati odličen oprijem in kratko zavorno pot na mokrih cestah, snežni brozgi, snegu in ledu. Kljub temu da so označbe dobrodošle, se morajo torej potrošniki pred nakupom dobro pozanimati o vseh dodatnih kriterijih, ki bodo odločilni pri izbiri prave pnevmatike. Prav zato družba Goodyear Dunlop prouči več kot 50 lastnosti pnevmatike, medtem ko jih neodvisni testi avtomobilskih klubov običajno upoštevajo le do 15.

Michael Staude, generalni direktor za pnevmatike in platišča pri TÜV SÜD Automotive, neodvisnem podjetju za certificiranje, je poudaril potrebo po učinkovitih lokalnih sistemih izvajanja v vseh evropskih državah članicah. »Dolgoročno je ta zakonodaja v očeh potrošnikov in prodajalcev lahko uspešna in verodostojna le, če je navedena zakonodaja v celoti upoštevana pri vseh pnevmatikah, ki se prodajajo v Evropski uniji ali se vanjo uvozijo.« 

Malcolm Harbour, član Evropskega parlamenta ter predsednik Odbora za notranji trg in zaščito potrošnikov, ki je pri sprejemanju nove zakonodaje o EU oznaki za pnevmatike odigral nadvse pomembno vlogo, je njen pomen podkrepil še z dejstvom, da le-ta pripomore k večji varnosti voznikov in varovanju okolja: »EU oznaka za pnevmatike je bila uvedena kot velik paket varnostnih in okoljskih ukrepov za osebna in gospodarska vozila po vsej Evropi. Nakup pnevmatik je za potrošnike verjetno precej trd oreh, zato potrebujejo bolj jasne in nepristranske podatke. Potrošnikom lahko damo le določeno količino informacij, saj jih ne želimo preobremeniti z njimi, zato smo se osredotočili na jasna merila, ki bi potrošnikom omogočila ozaveščeno izbiro.« Harbour je še dodal: »Vesel sem dosedanjega uspeha zakonodaje, vendar je s stališča zakonodajalca za popolno razumevanje varnostnih in okoljskih koristi, ki jih prinaša oznaka, potrebnega več časa. Ponovno oceno bomo podali leta 2016