eRUF roadster v Sloveniji

Aktualno, Zanimivosti

Med 21. in 23. aprilom je v Sloveniji prototip športnega električnega vozila eRUF roadster, ki ga je v sodelovanju s proizvajalcem RUF s svojim pogonskim sistemom in elektroniko opremila korporacija Siemens. Siemens ga je predstavil specializiranim…

BEFA0812-6C56-11E0-9922-383E65B94067Med 21. in 23. aprilom je v Sloveniji prototip športnega električnega vozila eRUF roadster, ki ga je v sodelovanju s proizvajalcem RUF s svojim pogonskim sistemom in elektroniko opremila korporacija Siemens. Siemens ga je predstavil specializiranim novinarjem in poslovnim partnerjem, v soboto, 23.4. dopoldne pa bo v središču Ljubljane na ogled tudi širši javnosti v sklopu predstavitve aktivnosti projekta Ljubljana, pametno mesto. 

 
Družba Siemens, ki je sicer dobavitelj celovitega portfelja komponent za e-vozila, opreme za njihovo polnjenje ter rešitev za celotno energetsko verigo, želi na atraktivnem trgu električne mobilnosti in pametnih omrežij odigrati aktivno vlogo. V korporaciji se z razvojem na področju e-mobilnosti v različnih sektorjih in divizijah, predvsem pa v razvojnem oddelku, ukvarja že več kot 150 ljudi. Siemens sodeluje v številnih razvojnih in pilotnih projektih na področju e-mobilnosti v Nemčiji, Evropi in svetu, izvaja pa tudi lastni razvojni projekt, v katerem sodeluje skupno 100 vozil, ki jih preizkušajo Siemensovi uslužbenci, pri čemer razvijajo tako tehnologije kot tudi nove poslovne modele. Prototipi, kakršen je eRUF roadster (gre za predelani model porscheja 911, ki ga je Siemens opremil z električnim motorjem in elektroniko), služijo pridobivanju dragocenih spoznanj o obnašanju vozil, njihovi integraciji z omrežjem, pa tudi o preferencah voznikov. 
 
Siemens se sicer ne ukvarja z izdelavo samih električnih vozil, osredotočen je na razvoj komponent za vozila (proizvodnjo motorjev in inverterjev), njihovo integracijo v omrežje ter povezovanje z infrastrukturo polnilnih postaj.  
 
Električna mobilnost je eden od odgovorov na vprašanja, povezana z vse višjo potrebo po energiji, kopnečimi zalogami fosilnih goriv in naraščajočim deležem energije iz obnovljivih virov. Električni avtomobili so v tem kontekstu obravnavani ne le kot sredstva, ki lahko zagotavljajo visoko stopnjo energetsko učinkovite mobilnosti posameznikom, pač pa tudi kot del električnega omrežja, ki lahko pomaga shranjevati energijo iz obnovljivih virov ter tako prispeva k stabilnosti in zanesljivosti oskrbe z elektriko.
 
Siemens je sicer okoljske tehnologije postavil v jedro svojih razvojnih in prodajnih ciljev. Z okoljskim portfeljem (vanj spadajo izdelki in rešitve, ki dokazano, neposredno in znatno prispevajo k zmanjševanju rabe energije in izpustov CO2) je v poslovnem letu 2010 Siemens ustvaril že 28 mrd EUR oziroma tretjino svojih prihodkov. Siemensove tehnologije, implementirane po vsem svetu, pa so prispevale k znižanju izpustov za 280 milijonov ton (toliko, kolikor izpustov bi ustvarilo 13 Slovenij ali šest velemest: London, Tokio, Hong Kong, New York, Singapur in Delhi).
 
19CC2978-6C57-11E0-9441-383E65B94067
 
Demonstracijsko vozilo eRUF roadster, ki smo ga imeli priložnost preizkusiti na Vranskem, temelji na modelu porsche 911, verzija z odprto streho in „mehkim“ zadnjim oknom. Ima aluminijska 19” platišča in je opremljeno z zavornim sistemom s keramičnimi zavornimi ploščicami na zadnjih in sprednjih kolesih. Vgrajen ima Siemensov pogonski sistem in elektroniko. Občutek pri vožnji je povsem nov oziroma bolje rečeno neznan, saj ni nobenega zvoka pogonskega agregata. V dinamični vožnji pa je slišati le “čričke” v vozilu. Vožnja je preprosta in na prvi občutek deluje, kot da je avtomobil pretežak za pogonski električni sklop, ampak le dokler se ga ne privadiš.
 
Tehnične značilnosti:
• Teža vozila: 1750 kg
• Dimenzije vozila: 4435 x 1852 x 1300 mm
• Maksimalna hitrost: 250 km/h
• Pospešek od 0 do 100 km/h: 5 sekund
• Moč motorja/inverterja: 270 kW (370 KM)
• Navor: 920 Nm
• Doseg pri povprečnem načinu vožnje: 200 km (320 km s povečanim baterijskim blokom)
• Baterije: litij-ionski akumulatorji, proizvajalec LI-TEC. V vozilu je 6 baterij (4 zadaj, 2 spredaj, kapaciteta 52kW/h), njihova skupna teža je 374 kg (1,04 kg na celico, skupaj 360 celic). Napetost 400 V/16 A. 
• Čas polnjenja: 6-8 ur. 
• Razno: za osvetlitev, navigacijski sistem in zaslon skrbi glavna 12 V baterija.
 
Spodaj je posnetek v nemškem jeziku, ki predstavlja omenjeni avtomobil eRUF roadster na predstavitvi v Hannovru.