Eno večjih DHL-ovih tovornih letal (Airbus A300) na Brniku

Zanimivosti

Na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku je danes prvič pristalo eno večjih DHL-ovih tovornih letal, Airbus A300. Za DHL Ekspres (Slovenija) je sprememba tipa letala pomenila, da se je morala ‘air-ops’ ekipa zelo dobro seznaniti z lastnostmi letala, pravili oskrbe tovornega letala in pravili raztovora ter natovora pošiljk. Enako je veljalo za ekipo letališča. Do […]

Na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku je danes prvič pristalo eno večjih DHL-ovih tovornih letal, Airbus A300.

Za DHL Ekspres (Slovenija) je sprememba tipa letala pomenila, da se je morala ‘air-ops’ ekipa zelo dobro seznaniti z lastnostmi letala, pravili oskrbe tovornega letala in pravili raztovora ter natovora pošiljk. Enako je veljalo za ekipo letališča.

Do spremembe tipa letala je prišlo zaradi povečane kapacitete prepeljanih mednarodnih pošiljk. Posadka omenjenega letala je bila preprosto navdušena nad Slovenijo in strokovno organizirano ‘air-ops’ ekipo DHL.

notranjost-dhl-tovornega-letala

Simon Bizjak, direktor operative pri DHL Ekspres (Slovenija), je dejal: “Že običajno DHL-ovo tovorno letalo je za brniške razmere precej veliko, letalo tipa Airbus A300 pa je precej večje. V dolžino meri cca 54 m. V glavni tovorni prostor lahko namreč naloži kar 21 tovornih zabojnikov. V spodnji prostor sprejme še do 22 manjših tovornih zabojnikov. Skupna prostornina za tovor je približno 115 m². Temu primerna je tudi skupna teža tovora, ki jo letalo lahko pripelje.”