Novo doma: Emocionalna Toyota C-HR (narejena za Evropejce)

Novo doma

Povsem nova Toyota C-HR ima prepoznavno obliko, ki na trg križancev prinaša dinamičnost in čutnost ter združuje zgornji kupejevski del karoserije z mogočno osnovo športnega terenca. Toyota C-HR, ki je končno prišla tudi v Slovenijo je ohranila večino potez konceptnih avtomobilov, ki sta vzbudila zanimanje javnosti na pariškem avtomobilskem salonu leta 2014 in na frankfurtskem […]

Povsem nova Toyota C-HR ima prepoznavno obliko, ki na trg križancev prinaša dinamičnost in čutnost ter združuje zgornji kupejevski del karoserije z mogočno osnovo športnega terenca.

Toyota C-HR, ki je končno prišla tudi v Slovenijo je ohranila večino potez konceptnih avtomobilov, ki sta vzbudila zanimanje javnosti na pariškem avtomobilskem salonu leta 2014 in na frankfurtskem avtomobilskem salonu leta 2015. Kupejevske linije pričajo o odločenosti oblikovalcev, da ustvarijo slog, ki bo izstopal iz Toyotine palete vozil, in uveljavijo nove smernice med križanci srednjega razreda.

Točno jasen profil kupcev

Z modelom C-HR Toyota cilja na jasno določen profil kupcev. Kupce, ki jih ženejo predvsem čustveni pomisleki, želijo individualnost in hočejo prvi preizkusiti nova doživetja in izdelke. Pri vseh njihovih nakupih igrata pomembni vlogi videz in kakovost, avtomobil pa predstavlja podaljšek njihovega značaja.

Novosti pri Toyoti ne manjka

Značaj Toyote C-HR odraža prilagodljivost, ki jo razvijalcem vozila na treh ključnih področjih (dizajn, pogonski sklop in dinamika) ponuja Toyotina nova globalna arhitektura (TNGA), kar jim je omogočilo, da so ustvarili nekaj novega in svežega v vse bolj priljubljenem segmentu križancev.

V slogu koncepta »Sensual Speed-Cross« karoserija z diamantno arhitekturno tematiko in izbočenimi kolesnimi oboki v vseh štirih vogalih poudarja moč in togost novega križanca.

Toyotina novost je oblikovanje notranjosti, ki predstavlja oblikovalski koncept čutne tehnologije, pri katerem gre za združitev visokotehnološke funkcionalnosti s čutnim in modnim slogom.

Notranjost pooseblja voznikov prostor z zračno, prostrano kabino.

Voznikov prostor vključuje inovativne detajle in intuitivno, dostopno visoko tehnologijo. Vsi gumbi in stikala ter 8-palčni zaslon na dotik avdiosistema s prenovljenim in izboljšanim vmesnikom HMI (Human Machine Interface) s Toyotino večpredstavnostno navigacijsko platformo in izboljšanimi povezanimi storitvami so rahlo obrnjeni proti vozniku.

Povezavo med oblikovanjem notranjosti in zunanjosti so okrepili tako, da so vsa stikala podobne oblike in odražajo motiv diamantov na zunanji karoseriji. Enaka tematika je prisotna tudi na vzorcih na oblazinjenju vrat in stropa, na mrežah zvočnikov in nizkotoncev JBL in celo na kazalcih analognih merilnikov, namenjenih vozniku.

Uporabili so tri glavne površinske materiale, imitacijo usnja za vse površine v ozadju, gladko napa usnje za vse površine, ki so izpostavljene dotiku, in tehnično usnje za vse funkcionalne elemente, kot so stikala.

Okrasni elementi so oblečeni v visokokakovostno klavirsko črno ali svileno srebrno barvo, svetlo modra osvetlitev instrumentov in stikal pa je bila skrbno izbrana, saj zagotavlja doslednost odtenkov tudi na odmaknjenih odbojnih površinah različnih barv.

Nova zasnova notranjosti je na voljo v treh barvah: temnosivi, črni/modri in črni/rjavi.

Oprema in pogonski agregat

Varnostni paket Toyota Safety Sense je serijsko prisoten v vseh modelih kot del demokratizacije napredne varnostne opreme. Sistem vključuje sistem za zaznavanje nevarnosti trčenja (s funkcijo zaznavanja pešcev), radarski tempomat, sistem opozarjanja na zapustitev voznega pasu s funkcijo pomoči pri krmiljenju, samodejni vklop/izklop žarometov z dolgim snopom in sistem za zaznavanje prometnih znakov.

Toyota C-HR je opremljena s paleto motorjev, ki so zasnovani za tekočo in športno vožnjo, kakršno iščejo njeni ciljni kupci. To je najbolj opazno pri polni hibridni različici, katere lastnosti bodo zagotavljale uglajeno vožnjo brez sunkov.

C-HR se ponaša s hibridnim pogonom zadnje generacije, ki v ozračje izpusti samo 82 g/km CO2, s čimer je v svojem razredu brez konkurence, kombinirana (tovarniška) poraba goriva pa znaša samo 3,5 l/100 km.

Novi hibridni agregat, ki razvije 90 kW/122 KS moči, ni le učinkovitejši in lažji od predhodnih sistemov, pač pa tudi višje zmogljivosti. Natančne oblikovne spremembe na motorju prinašajo toplotni izkoristek 40 odstotkov, kar naj bi bil po podatkih proizvajalca najboljši izkoristek med vsemi bencinskimi motorji na svetu.

Druge sestavne dele hibridnega sistema so naredili lažje in manjše ter jih prestavili tako, da so bolje izkoristili prostor ter še dodatno znižali težišče avtomobila.

Novi hibridni pogon nudi odzivnost in uglajenost dinamičnega sloga vožnje, ki zlasti ustreza filozofiji dinamičnega dizajna modela C-HR.

C-HR je na voljo tudi z novim 1,2-litrskim motorjem s turbopolnilnikom, ki so ga prvič predstavili v Aurisu. Motor, ki razvije 85 kW/116 KS moči in 185 Nm navora, se ponaša z izpustom CO2 od 125 g/km in kombinirano porabo goriva od 5,4 l/100 km. Lahko je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom. Različice z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom CVT so na voljo s sprednjim ali štirikolesnim pogonom.

Glavni inženir Hirojuki Koba, ki je tudi sam strasten voznik, se je popolnoma posvetil zasnovi in razvoju šasije Toyote C-HR. Od samega začetka projekta je prepotoval na tisoče kilometrov po evropskih cestah, da bi bolje razumel zahteve cestnega omrežja in evropski način vožnje.

»Opazil sem, da Evropejci vozijo precej bolj tekoče, ker pozorneje spremljajo promet,« pove Hirojuki Koba. »Oviram se izognejo tako, da prilagodijo smer in hitrost, ter se posvetijo ohranjanju hitrosti, ki je potrebna za učinkovito nadaljevanje poti, medtem ko se drugod po svetu pogosteje ustavljajo. To nas je spodbudilo k sodelovanju z evropsko ekipo na področju vozne natančnosti pri vseh vidikih vozila. Želeli so doseči zmogljivosti, ki bi bile primerljive z dobrimi kombilimuzinami razreda C.«

Letni prodajni plan Toyote Slovenija presega 300 vozil C-HR, s 70 odstotno prodajo hibridov in 30 odstotno prodajo turbo različic. Toyota v Sloveniji z modelom C-HR vstopa v popolnoma nov segment kupcev, le teh pričakujejo okoli 70 odstotkov. Ostali naj bi bili že Toyotinih zvesti kupci.

Informativni cenik Toyota C-HR

Kia Niro postaja prodajna uspešnica v Evropi