Električni Kia Soul EV s certifikatom TÜV Nord

Poslovno, Top

Električni Kia Soul EV je najnovejši model najstarejšega korejskega avtomobilista, ki si je prislužil pomemben certifikat za izjemne dosežke na področju ohranjanja okolja. TÜV Nord, neodvisno združenje za tehnični nadzor, je novemu Soulu EV podelil certifikat za doseganje standarda ISO 14040 za življenjski cikel izdelka (LCA). LCA ocenjuje okoljski vpliv tako vozila kot tudi celoten […]

Električni Kia Soul EV je najnovejši model najstarejšega korejskega avtomobilista, ki si je prislužil pomemben certifikat za izjemne dosežke na področju ohranjanja okolja.

TÜV Nord, neodvisno združenje za tehnični nadzor, je novemu Soulu EV podelil certifikat za doseganje standarda ISO 14040 za življenjski cikel izdelka (LCA). LCA ocenjuje okoljski vpliv tako vozila kot tudi celoten proces od same proizvodnje do konca življenjskega cikla vozila ter upošteva dejavnike kot so npr. izbor materialov, izpuste in recikliranje vozila.

V primerjavi z dizelsko različico Soula se električni Soul EV lahko pohvali z ničelnimi emisijami, skozi celoten življenjski cikel vozila pa v zrak spušča 39,7 % manj toplogrednih plinov kot sta npr. ogljikov dioksid in metan. Soul EV je prav tako dosegel izboljšanja na področju ustvarjanja fotokemičnega oksidanta, saj se proizvede manj smoga pri proizvodnji vozila in med njegovo življenjsko dobo.

Kia je prvi certifikat TÜV Nord prejela leta 2008 za prvo generacijo cee’da, letos pa se je število Kiinih modelov s certifikatom ISO 14040 LCA povzpelo na 11.

Kia-Soul-EV---TUV-Nord-certification

Kiina prizadevanja za čistejše okolje niso od včeraj, saj imajo že od leta 2006 pri razvoju vsakega posameznega modela za cilj zmanjšanje okoljskega odtisa Kiinih proizvodnih operacij.

Ta okolju prijaznejši razvojni proces vključuje 5 glavnih korakov:
– Uresničevanje programa za ocenjevanje okoljskih referenc skozi celotni življenjski cikel vozila.
– Uporaba 3D risb v fazi oblikovanja, da lahko preverijo možnosti recikliranja.
– Podrobne fizične analize izdelka med razvojnim procesom, da lahko preverijo možnosti reciklianja.
– Uporaba okolju prijaznejših materialov.
– Učinkovitejši prizvodni procesi zaradi izboljšav pri uporabi materialov ter poenostavitve oblikovanja delov.

Nedavno so iz Kie sporočili, da nameravajo doseči certifikat ISO 50001 za vse svoje tovarne, kar bo prispevalo k boljšemu upravljanju s porabo energije. ISO 50001 je mednarodni standard pri korporativnem načrtovanju shranjevanja energije in njegovi uresničitvi. Kiina tovarna Gwangju je certifikat ISO 50001 prejela 2012, kmalu pa ji bodo sledile še ostale.