Ekološki Pure Drive pri Nissanu Qashqai

Aktualno

Skladno z zavezo nenehnemu zmanjševanja izpustov svojih avtomobilov je Nissan razvil novo Pure Drive* različico najbolje prodajanega Qashqaia, ki ob porabi goriva 4,9 l/100 km izpusti v ozračje le 129 g CO2/km. Žene ga Nissanov izvorno nov…

Skladno z zavezo nenehnemu zmanjševanja izpustov svojih avtomobilov je Nissan razvil novo Pure Drive* različico najbolje prodajanega Qashqaia, ki ob porabi goriva 4,9 l/100 km izpusti v ozračje le 129 g CO2/km.

 
375FA644-D66B-11E0-95A2-035665B94067Žene ga Nissanov izvorno nov 1,6-litrski dizelski motor, ki ne dosega le majhnih izpustov in porabi posebej omejeno količino goriva, marveč ima primerljiv navor in zagotavlja primerljivo končno hitrost kot dvolitrski motor dCi, ki ga je zamenjal.
 
Motor doseže največjo moč 96 kW (130 KM). Ob tem je 320 Nm navora na voljo že od 1750 vrtljajev na minuto, torej od najnižjih hitrostih vrtenja motorja dalje. Toda zmogljivosti so le svojevrsten začetek zgodbe, katere  nove razsežnosti bo naslednjo leto odkril sistem Start/Stop, ki bo pomagal dodatno zmanjšati porabo goriva na 4,5 l/100 km in izpust na 119 CO2/km.
 
»Nissan dominira na trgu crossoverjev z izvorno zasnovo in uporabnikom prijaznimi tehnologijami. Z novim dizelskim motorjem dajemo uporabnikom najboljše z obeh področij, manjšo porabo goriva in boljše vozne zmogljivosti. To je izjemen motor, najboljši v razredu po številnih merilih. Zagotavlja dinamične vozne zmogljivosti, primerljive z zmogljivostmi dvolitrskega motorja dCi, ki jemlje slovo, a je po porabi goriva in izpustu primerljiv in celo boljši od obstoječega 1,5-litrskega motorja dCi,« pravi Paul Willcox, podpredsednik Nissan Europe.
 
Prvič v avtomobilu segmenta C pa je prisoten v avtomobilu tudi zaslon celostnega pogleda okoli vozila (Around View Monitor). Rešitev, znana iz prestižnih avtomobilov, združuje več majhnih kamer, nameščenih na zunanjosti avtomobila. Sistem je vozniku v izjemno pomoč pri parkiranju, saj omogoča kar se da varno manevriranje v omejenem prostoru, z neposrednim pogledom na avtomobil s ptičje perspektive. Ponudbo pogonskih sklopov bo obogatil novi menjalnik CVT, ki bo na voljo z 1,6-litrskim bencinskim motorjem.
 
*Oznako Pure Drive nosijo vsi Nissani, ki v ozračje izpustijo 130 g CO2/km ali manj. Ob uvedbi oznake je bila meja postavljena na 140 g, toda glede na to, da oznaka izhaja iz usmeritev Nissanovega zelenega programa, so bila merila za pridobitev članstva v tem ekskluzivnem klubu zaostrena. Po načrtu programa se bo meja leta 2013 nadaljnje znižala na 120 g.