Ekipa X-raid in MINI Countryman z off-road obliko

Avtomobilizem, Šport

Pričelo se je odštevanje za reli Dakar 2013 – prvaki so do popolnosti opremljeni, da ubranijo svoj naslov z dirkalnim vozilom MINI ALL4 Racing, zmagovalcem leta 2012 Stephanom Peterhanslom in originalno dodatno opremo MINI. Dakar se bo začel 5. januarja 2013.

Pričelo se je odštevanje za reli Dakar 2013 – prvaki so do popolnosti opremljeni, da ubranijo svoj naslov z dirkalnim vozilom MINI ALL4 Racing, zmagovalcem leta 2012 Stephanom Peterhanslom in originalno dodatno opremo MINI.

 
Dakar se bo začel 5. januarja 2013. Trasa bo potekala skozi Peru, Argentino in Čile. Vsa MINI vozila, ki bodo spremljala reli kot podpora, bodo opremljena z oblikovnim paketom off-road. Te komponente nadgradnje iz nabora dodatne originalne opreme MINI zagotavljajo, da bodo avtomobili MINI Countryman, ki jih pripravljajo za njihovo vlogo na reliju Dakar, še bolj učinkovito opremljeni za spopadanje z neprestanimi nihanji na makadamskih in puščavskih cestah ter gorskih prelazih. MINI Countryman s svojo off-road obliko prikazuje svoj športni talent in ambicije jasneje kot kdaj koli prej, v svojem »normalnem« okolju.
 
F7B6DA4C-3570-11E2-8F48-E7A465B94067
 
Vseh pet dirkalnih avtomobilov MINI ALL4 Racing, ki jih je ekipa X-raid poslala na progo na zadnjem reliju Dakar, je pokazalo zanesljivost, hitrost in vzdržljivost. Nazadnje pa je bil francoski duet, ki sta ga sestavljala Stephane Peterhansel in sovoznik Jean-Paul Cottret, tisti, ki je zaokrožil skupno zmago pred soekipama Nanija Rome (Španija) in Michela Perina (Francija). Ostali trije dirkalni avtomobili MINI ALL4 Racing so prav tako končali med prvimi desetimi. To je bila 10. zmaga na reliju Dakar v Peterhanslovi karieri – in prepričan je, da to ni bila njegova zadnja. Na festivalu MINI United 2012 v maju je Peterhansel razkril svojo željo, da bi ponovil svojo zmago na dirki MINI ALL4 Racing v letu 2013.
 
Napoved Francoza je pomenil začetek odštevanja do ubranitve naslova in vsi tisti, ki sodelujejo v ekipah X-raid in MINI, si od takrat naprej nadvse prizadevajo, da se bo to zares uresničilo. MINI ALL4 Racing je bil tudi letos v vrhunski formi, saj se je pred nedavnim izkazal z zmago na svetovnem pokalu FIA World Cup for Cross Country Rallies v sestavi dvojice Khalife Al Mutaiweija in Andreasa Schulza, ki sta zastopala ekipo X-raid. Vendar pa natančne priprave na pustolovščino relija Dakar segajo mnogo dlje od zagotovitve pripravljenosti dirkalnih avtomobilov za nalogo, ki jih čaka. Servisna vozila ekipe prav tako igrajo pomembno vlogo pri njihovem uspehu, zaradi česar morajo biti seveda prav tako opremljena z vsemi potrebnimi orodji. To je še eno področje, na katerem podjetje MINI zagotavlja dragoceno podporo, in sicer tako v obliki strokovnega znanja kot v obliki avtomobilov, ki so do zadnje podrobnosti prilagojeni ekstremnim izzivom, ki jih čakajo na reliju Dakar.
 
MINI Countryman, ki se ponaša z močnimi motorji, s štirikolesnim pogonom ALL4 in z nivojem kakovosti premium vozil, zagotavlja zanesljivost za uspešen spopad v vroči bitki relija. Povrhu vsega pa so zdaj komponente off-road oblike iz nabora originalne dodatne opreme MINI k zmogljivosti avtomobila dodale še večjo globino. Štiridelni komplet zunanje opreme zagotavlja zaščito pred udarci kamnov na makadamskih poteh in povečuje značilno velikodušen odmik od tal vozila MINI Countryman.
 
Off-road oblikovni dodatek sestavljajo dodatni deli srebrne barve za sprednji in zadnji odbijač ter bočni pragovi. Te komponente so bile razvite posebej za MINI Countryman in izpolnjujejo zahtevne standarde BMW Group v smislu oblike, materialov, izdelave in varnosti. Vse to pa pomeni, da dodatno opremljanje vozila z njimi ne vpliva na pogoje jamstva vozila. Prodajo in montažo izvajajo mreže pooblaščenih trgovcev z vozili MINI, hčerinske družbe MINI in servisni partnerji MINI. Vse, kar je potrebno, je kratek postanek in vaš MINI Countryman bo deležen celotne off-road oblikovne preureditve.
 
Nabor originalne dodatne opreme MINI vsebuje tudi vrsto drugih možnosti, ki poudarjajo robusten značaj in širok razpon uporabe vozil MINI Countryman. Med izdelki, ki so na voljo, so 18-palčna lahka aluminijasta platišča s pnevmatikami run-flat, zavesice za sprednji in zadnji blatnik, pomožni žarometi ter predpražniki za vse vremenske razmere in zaščitni pokrov prtljažnika, izdelan iz trpežnega materiala PVC. Poleg tega štiri vrata in velik pokrov prtljažnika vozila MINI Countryman temu pomagajo, da pokaže izjemno prilagodljivost, tudi ko gre za uporabo notranjosti vozila.
 
V tej modelni liniji vozil so tri bencinske in tri dizelske različice motorja ter ultra športni model vozila MINI John Cooper Works Countryman. Slednji je serijsko opremljen s štirikolesnim pogonskim sistemom ALL4, ki ga je prav tako mogoče naročiti kot dodatno opremo pri vozilih MINI Cooper S Countryman, MINI Cooper SD Countryman in MINI Cooper D Countryman.
Široki koloteki, dolga medosna razdalja, kratki previsi in nizko težišče MINI Countryman so prepoznavne lastnosti MINI in zagotavljajo agilno vodljivost, tako na cesti kot tudi, ko so potrebna potovanja po zahtevnejših terenih. Oblikovno načelo „wheel-at-each-corner” (»kolo v vsakem ovinku«), ki podpira klasično vozilo Mini – praočeta vseh sedanjih modelov vozil MINI –, je bistvenega pomena za njegovo športno zmogljivost in številne uspehe na dirkalni sceni.
 
Trio skupnih zmag na reliju Monte Carlu je zapečatil njegov ​​status dirkalne ikone 1960 let, s svojim spektakularnim uspehom na reliju Dakar in svetovnem pokalu FIA World Cup for Cross Country Rallies pa je MINI zdaj na dobri poti, da ponovi legendarne zmagovalne pohode te blagovne znamke iz preteklih let.