Ekipa S Rally zelo uspešna na 3. Rallyu Tesla

Aktualno, Zanimivosti

Nekaj dni je minilo, odkar se je posadka Primož Lemež/Jan Rudolf vrnila iz 3. Rallyja Tesla. Tam sta osvojila 6. mesto v generalni razvrstitvi točnostnih voženj, 2. sta bila v svoji skupini 7, drugo mesto pa sta osvojila tudi v porabi. Predvsem slednje je kar lep uspeh, sploh če vemo, da sta to pot nastopila […]

Primož že pripravlja simpozij o električni mobilnosti

Nekaj dni je minilo, odkar se je posadka Primož Lemež/Jan Rudolf vrnila iz 3. Rallyja Tesla. Tam sta osvojila 6. mesto v generalni razvrstitvi točnostnih voženj, 2. sta bila v svoji skupini 7, drugo mesto pa sta osvojila tudi v porabi.

Predvsem slednje je kar lep uspeh, sploh če vemo, da sta to pot nastopila z toyoto auris hybrid. Verjetno pa bi z avtomobilom prius hybrid plug-in, s katerim je Primož nastopil v Monaku, z lahkoto in prepričljivo zmagala. Verjetno je po nekaj dneh Primož že uspel strniti vtise z Rallyja, zmotili pa smo ga ravno pri organizaciji velikega dogodka povezanega z električnimi in hibridnimi avtomobili. Za vas smo pripravili intervju s Primožem Lemežem.

Ekipa S Rally zelo uspešna na 3. Rallyu Tesla

Ekipa S Rally zelo uspešna na 3. Rallyu Tesla

V Srbiji si dosegli kar lep rezultat. Znan si kot večni nergač, ki nikoli ni prav zadovoljen s svojimi rezultati.

Mislim, da človek nikoli ne sme biti zadovoljen s svojimi rezultati. Vedno je še prostor za izboljšanje. To pot kar pet možnosti … Z Janom sva dobro štartala in po prvem dnevu celo vodila, vendar pa so bile razlike resnično izredno majhne. Nisem si delal utvar, da na koncu lahko zmagam, kajti na rallyju sta nastopili tudi dve odlični italijanski posadki z večkratnim zmagovalcem pokala Massimom Liveranijem, tu je bil Poljak Nytko, pa še en odličen Italijan Guido Guerrini, pa domačini in Bolgari … Seveda da odličnega Gregorja Zdovca, ki se kar redno udejstvuje na teh rallyjih, sploh ne pozabim. Skratka, konkurenca ni bila tako nedolžna. Drugi dan sva končala na tretjem mestu, po popravi rezultatov pa sva padla na 5. mesto. Očitno je bilo nekaj narobe z merjenjem časov. Samo na drugi točnostni preizkušnji od 13-ih sva dobila več kot četrtino vseh najinih kazenskih točk, čeprav bi jih lahko po najinih meritvah le kake štiri, morda pet. S takim rezultatom na 2. točnostni vožnji pa bi bila na koncu četrta. Ker pa ne tekmujem redno v pokalu FIA za alternativne pogonske vire, se pač nisem razburjal ali pritoževal. Če bi lahko s pritožbo »splezal« na oder, bi se morda odločil drugače. Veseli pa dejstvo, da sem na vsakem rallyju bližje najboljšim.

Na vsakem eko rallyju nastopiš z drugim avtomobilom in drugim sovoznikom. Je to težava?

Pravzaprav ne. Že več kot 20 let vsak teden sedim v drugem avtomobilu, tako da s prilagajanjem nimam večjih težav. Seveda pa je prednost, če avto dobro poznaš in se nanj dobro navadiš. Predvsem pri porabi goriva je to zelo pomembno. Na tem rallyju sem si res želel voziti isti avtomobil, kot na Rallyju Monte Carlo, vendar se je obrnilo nekoliko drugače. Pa nič hudega, je bil vsaj večji izziv. Težko bi premagal »moj« avtomobil iz Monaka, sem se mu pa močno približal. Ta konfiguracija proge je plug-in hibridu namreč pisana na kožo. Sem pa vesel, da sem v porabi prehitel Gregorja Zdovca. Tudi on ima namreč priusa hybrida predelanega na plin. Prav zato ima prednost pred običajnim bencinskih hibridom. Vendar pa se je Gregor boril za zmago v generalni razvrstitvi točnostnih voženj in zato ni mogel posebno paziti na porabo. Z aurisom karavanom pa je bil to kar lep rezultat.

Na Rallyu Monte Carlo je Primož nastopil skupaj s sinom

Na Rallyu Monte Carlo je Primož nastopil skupaj s sinom

Letos smo se za sodelovanje zelo korektno dogovorili s Toyoto Slovenija. Upam, da so bili tudi sami z nami zadovoljni. O prihodnosti na tovrstnih tekmovanjih pa se za zdaj še ne pogovarjamo. Kar pa se tiče sovoznikov; prav tako ni večjih težav z menjavanjem sovoznikov. Bistven je sistem, ki smo si ga postavili in ki je očitno dober. Jan Rudolf se je zelo izkazal in predvsem njemu gredo zasluge za dober rezultat v točnostnih vožnjah.

Velikokrat si omenjal opremljenost …

To je res; natančna merilna naprava je nujna. Saj ne, da bi si želel toliko in takšno opremo, kot jo ima svetovni prvak Massimo Liverani. Saj ne veš, ali vozi space shutle ali avto. Toliko ima raznih ekranov, računalnikov in žic. Rabil pa bi veliko natančnejši daljinomer, kot ja avtomobilski dnevni števec. Če ta na 10 kilometrov »laže« samo za 100 metrov, kar je sicer samo 1 odstotek, je na koncu 30 kilometrskega preizkusa razlika lahko že tudi 30 sekund. Toliko kazenskih točk pa je imel na koncu celotnega rallyja zmagovalec Gregor Zdovc. Zdaj si verjetno lahko predstavljate, kako pomemben bi bil natančen merilnik razdalje. Vendar pa se očitno tudi brez tega kar dobro znajdemo.

Letos si nastopil že na dveh tovrstnih tekmovanjih. Zdaj si osvojil tudi prve točke v pokalu FIA. Nameravaš letos še na kakšno tovrstno tekmovanje. Vabil imaš namreč kar veliko.

Ja, res je, vsi organizatorji me vabijo na svoja tekmovanja. Ne vem, s čim sem si zaslužil to čast … Tako dober pa spet nisem! Ne, letos se ne bom udeležil nobenega tovrstnega tekmovanja več. Razlog je tudi v tem, da imam zdajle res veliko dela z organizacijo Simpozija o elektromobilnosti, ki ga organiziram od 16. do 19. oktobra v Portorožu. Enostavno zmanjkuje časa. Za drugo leto pa bomo videli. Vsekakor si želim spet nastopiti na Rallyju v Monte Carlu. Tja bom zanesljivo tudi šel. Lagal bi, če bi rekel, da ne razmišljam o celotnem prvenstvu. Vendar pa je za kaj takega potrebno imeti kar precej časa in denarja – dveh stvari, ki pa mi kronično primanjkujeta. Če bi se dogovoril z enim izmed avtomobilskih zastopnikov, da bi mi za celotno sezono posodil katerega od primernih avtomobilov, in če bi našel pokrovitelja, ki bi bil pripravljen pokriti stroške, potem bi se morda tega FIA pokala tudi resno lotil. Ampak do takrat je še kar nekaj časa. Zdaj imam glavo povsem drugje.

Primož že pripravlja simpozij o električni mobilnosti

Primož že pripravlja simpozij o električni mobilnosti

Omenil si simpozij …

Ja, gre za velik simpozij o mobilni prihodnosti. Predvsem bodo teme povezane z uvedbo električnih avtomobilov, kar je zdaj kar pogosta tema. Za zdaj že imamo potrjene eminentne govornike iz Norveške, kjer se v tem trenutku proda največ električnih avtomobilov na Svetu, pa iz Velike Britanije, Nemčije, pridejo največji umi s tega področju iz Slovenije in reči je treba, da smo Slovenci v samem svetovnem vrhu po znanju o teh temah … Ob tem pa bo organizirana še razstava vseh ekoloških avtomobilov, spet sicer s poudarkom na elektriki, dobrodošli pa bodo tudi vsi ostali eko avtomobili. Vsaka znamka ima kak tak avtomobil. Tako da je dela z organizacijo res veliko. Ampak do zdaj sem že večkrat dokazal, da znam organizirati tako velike prireditve in prepričan sem, da bo tudi tokratna zelo uspešna.

Glavni pokrovitelj pa Petrol?

Kje pa! Sicer sem jim ponudil sodelovanje na tej prireditvi, pa so me na hitro odpravili, češ da nimajo denarja. Jasno, da ga nimajo, ko pa se toliko ukvarjajo s stvarmi, ki sploh niso povezane z energijo, da jim za pomembne stvari zmanjka tako časa kot denarja. Zanimivo pa je, da sem sodelovanje ponudil Shellu, ki pa je takoj pristal na sodelovanje. Na simpozij bodo pripeljali res zanimivega predavatelja. Se je pa zelo pozitivno odzvala praktično vsa avtomobilska industrija, tudi izdelovalci komponent, tako da bo tako simpozij, kot sam salon eko avtomobilov na res visoki ravni.