EcoBoost je dobro zaživel

Aktualno

Od uvedbe 1,6-litrskega motorja EcoBoost konec leta 2010 morajo v Fordovi tovarni motorjev v Bridgendu v Veliki Britaniji delati na vso moč, da ustrežejo zahtevam kupcev. Vsestranski 1,6-litrski motor EcoBoost, ki je na voljo z novim Focusom,…

056E58C8-40DF-11E0-BB30-95C465B94067Od uvedbe 1,6-litrskega motorja EcoBoost konec leta 2010 morajo v Fordovi tovarni motorjev v Bridgendu v Veliki Britaniji delati na vso moč, da ustrežejo zahtevam kupcev. Vsestranski 1,6-litrski motor EcoBoost, ki je na voljo z novim Focusom, Mondeom, C-MAX-om, Grand C-MAX-om, S-MAX-om in Galaxyjem, je nadvse uspešen predvsem zaradi svoje osupljive zmogljivosti, izjemno varčne porabe goriva in majhnih izpustov CO2.

Zaradi vsega naštetega ne preseneča, da so v Fordovi tovarni v Bridgendu izdelali že 50.000 teh izjemnih motorjev.

“Povpraševanje po motorjih EcoBoost je doseglo rekordno raven in v tovarni smo povsem osredotočeni na povečanje zmogljivosti, s katerimi bi lahko izpolnili zahteve naših kupcev,” je povedal Kieran Cahill, vodja obrata v Bridgendu.

Kljub relativno majhni delovni prostornini zagotavlja 1,6-litrski motor osupljive vozne lastnosti. Focus iz mirovanja do 100 km/h pospeši v samo 7,9 sekunde, največja hitrost doseže 222 km/h, kombinirana poraba goriva pa znaša samo 6 l/100 km – pri tem zagotovo pomaga sistem Auto-Start-Stop, ki je standardno vgrajen v vse modele Focusa, C-MAX-a in Grand C-MAX-a z 1,6-litrskim motorjem EcoBoost.

“Fordovi motorji EcoBoost zagotavljajo številne prednosti, ki odlikujejo najsodobnejše dizelske motorje, vključno z osupljivim navorom v območju nizkega števila vrtljajev motorja in zmanjšanimi izpusti CO2,” je povedal Graham Hoare, izvršni direktor razvoja pogonskih sklopov pri Fordu Evropa. “Hkrati so ti motorji ohranili poskočni značaj in cenovno prednost bencinskih motorjev, kar strankam nudi najboljše iz obeh svetov.”

Obstaja pa tudi že 1,0-litrski EcoBoost motor, ki smo ga predstavili v tem članku. Pred časom pa smo imeli na testu Galaxyja, ki se je izkazal s prostornostjo.