Dva dirkalnika Alpine A460 v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA WEC 2016

Avtomobilizem

Moštvo Signatech-Alpine je na dirkališču Paul Ricard na jugu Francije razkrilo dirkalna prototipa Alpine A460. Ime novih dirkalnikov sledi logiki niza, ki se je začel v sedemdesetih letih z A440, in je poklon 60-letni zgodovini znamke, ki je bila predmet proslav v letu 2015. Alpine A460 je zasnovana na novi šasiji s homologacijo FIA in […]

Moštvo Signatech-Alpine je na dirkališču Paul Ricard na jugu Francije razkrilo dirkalna prototipa Alpine A460.

Ime novih dirkalnikov sledi logiki niza, ki se je začel v sedemdesetih letih z A440, in je poklon 60-letni zgodovini znamke, ki je bila predmet proslav v letu 2015. Alpine A460 je zasnovana na novi šasiji s homologacijo FIA in že upošteva nove predpise za razred LMP2, ki bodo stopili v veljavo leta 2017. V primerjavi s predhodnikom ima v prid večji varnosti dirkačev in boljši aerodinamičnosti zaprto kabino. To je prvi prototip Alpine z zaprto kabino po modelu A220 iz leta 1969.

Alpine A460 poganja enak 4,5-litrski motor V8 kot A450b. Ta motor Zveze Renault-Nissan ima največjo moč preko 550 KM, ki se prenaša preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika.

Razstavna prototipa Alpine Vision in Alpine Célébration sta bila tudi na odru ob razkritju obeh novih dirkalnikov Alpine A460, odetih v značilno kombinacijo modre in oranžne barve, ki je v uporabi od tekmovalnega povratka Alpine leta 2013. Dirkalnika se razlikujeta z zastavami, Alpine A460 s številko 36 ima francosko zastavo, tisti s številko 35 pa kitajsko zastavo.

Slednji je v prvenstvo prijavljen pod imenom Baxi DC Racing Alpine, z njim pa bodo dirkali Francoz Nelson Panciatici, steber Alpininega tekmovalnega programa od leta 2013, ter Kitajca David Cheng in Ho-Pin Tung. DC Racing sta ustanovila SR-Jackie Chan in David Cheng. Doslej so osvojili več naslovov prvaka v azijskem prvenstvu Le Mans, za letošnje prvenstvo FIA WEC pa so združili sile z moštvom  Signatech-Alpine, ki bo zagotovilo tehnično, športno in logistično podporo tega projekta.

Dirkalnik s številko 36, s katero je Alpine osvojila prvenstvi ELMS 2013 in 2014 ter uvrstitev na stopničke v Le Mansu leta 2014, bodo imeli trije novinci v taboru Alpine. To so Francoz Nicolas Lapierre, Američan Gustavo Menezes in Monačan Stéphane Richelmi.

Z razporeditvijo svojih sil na dve vrhunski posadki moštvo Signatech-Alpine potrjuje svoje ambicije za svoje drugo sodelovanje v celotni sezoni prvenstva FIA WEC, najvišji obliki vzdržljivostnih dirk. Po zmagi v lanski dirki 6 ur Šanghaja in četrtem mestu v končni razvrstitvi moštev LMP2 lanskega prvenstva, namerava moštvo letos z dvema dirkalnikoma še bolj napredovati in biti zmožno, da se obe posadki v vsaki dirki lahko potegujeta za zmago.

Dirkači Alpine v sezoni 2016

št. 35 Alpine A460

Nelson Panciatici / David Cheng / Ho-Pin Tung

Nelson Panciatici (27 let) je sin nekdanjega dirkača relija in je bil po uspešnem tekmovanju v formuli Renault 2.0 vključen v program Renault Driver Development. Kmalu je napredoval do praga formule 1, a se je leta 2012 odločil za vzdržljivostne dirke. Svoje sposobnosti je dokazal v moštvu Signatech-Alpine in prispeval k osvojitvi dveh zaporednih naslovov prvaka ELMS, uvrstitvi med prve tri v dirki 24 ur Le Mansa in potem tudi prvi zmagi moštva v prvenstvu FIA WEC.

David Cheng (26 let) je tekmovati začel v kartingu, nato pa se vzpenjal po lestvi tekmovanj z enosedežnimi dirkalniki v ZDA in Aziji. Uspešna preusmeritev v dirkanje z avtomobili GT in prototipi ga je privedla do ustanovitve lastnega moštva, DC Racing, v sodelovanju za Jackiejem Chanom. V prvem letu 2015, je DC Racing zmagal v razredu LMP3 v azijskem prvenstvu Le Mans Series, David Cheng pa je bil eden od zmagovitih dirkačev moštva.

Na Nizozemskem rojeni Ho-Pin Tung (33 let) je svojo dirkaško kariero začel v Evropi, kasneje pa zmagal v prvem azijskem prvenstvu formule BMW. Bil je prvi kitajski dirkač, ki je (oleta 2003) vozil dirkalnik formule 1. V letu 2010 je postal član Renault F1 Team, nato pa se je postopoma usmeril v vzdržljivostno dirkanje. Osvojil je dva naslova prvaka azijskega prvenstva Le Mans.

št. 36 Alpine A460

Nicolas Lapierre / Gustavo Menezes / Stéphane Richelmi

Francoski vsestranski dirkač Nicolas Lapierre (31 let) ima zavidljive izkušnje. Leta 2003 je zmagal v dirki za Macau Grand Prix z moštvom Signature, z zmago v prvem prvenstvu A1 GP pa je pritegnil pozornost vodilnih moštev razreda LMP1. Najprej se je pridružil moštvu Oreca in za tem Toyoti, s katero je dosegel pet zmag v dirkah WEC. V letu 2015 se je vrnil v razred LMP2 in v njem osvojil zmago v Le Mansu.

Gustavo Menezes (21 let) je predstavnik najnovejše generacije severnoameriških nadarjenih dirkačev in ima precej izkušenj v zelo konkurenčnih razredih, kot so formula Renault 2.0, prvenstvo Star Mazda in formula 3. Kalifornijec ima tudi izkušnje z vzdržljivostnimi dirkami v severnoameriškem prvenstvu USCC (United Sports Car Championship). V dirki 24 ur Daytone je osvojil četrto mesto v svojem razredu.

Tudi Stéphane Richelmi (26 let) je, kot njegov moštveni tovariš Nelson Panciatici, sin nadarjenega dirkača relija, ki se je raje odločil za tekmovanje na dirkališčih. Za seboj ima klasičen uvodni del kariere: od kartinga v formulo Renault 2.0, formulo 3 in prvenstvo GP2, ki je zadnja stopnica pred formulo 1. Leta 2014 je bila njegova tretja polna sezona v tem razredu, v kateri je osvojil zmago v Monaku in prispeval k skupni zmagi moštva Dams v prvenstvu. Istega leta (2014) se je lotil tudi vzdržljivostnih dirk v razredu GT3.

Spored dirk FIA WEC 2016

  1. – 26. marec: prolog, dirkališče Paul Ricard (Francija)
  2. april: 6 ur Silverstona (Velika Britanija)
  3. maj: 6 ur WEC Spa-Francorchampsa (Belgija)
  4. junij: preskusne vožnje za 24 ur Le Mansa (Francija)
  5. – 19. junij: 24 ur Le Mansa (Francija)
  6. 24 julij: 6 ur Nürburgringa (Nemčija)
  7. september: 6 ur Ciudada de Mexico (Mehika)
  8. september: 6 ur Dirkališča Amerik (ZDA)
  9. oktober: 6 ur Fudžija (Japonska)
  10. november: 6 ur Šanghaja (Kitajska)
  11. november: 6 ur Bahrajna