Ducati Diavel z znanjem Hidrie

Motociklizem, Šport

Italijanski Ducati je v letošnjem letu predstavil nov model motocikla, poimenovan Ducati Diavel. Slednji je v prvih mesecih prodaje postal prava prodajna uspešnica, izjemne vozne lastnosti in zavidljive tehnične karakteristike pa mu priznavajo…

Italijanski Ducati je v letošnjem letu predstavil nov model motocikla, poimenovan Ducati Diavel.

 
B3CE3106-9B00-11E0-A877-814165B94067Slednji je v prvih mesecih prodaje postal prava prodajna uspešnica, izjemne vozne lastnosti in zavidljive tehnične karakteristike pa mu priznavajo številni vidni poznavalci motociklizma, med njimi legendarni italijanski motociklist Valentino Rossi. S svojimi rešitvami je pri izdelavi motornega kolesa sodelovala tudi Hidria. Ducati Diavel se namreč lahko pohvali z izredno vpadljivim rezervoarjem, ki ga krasi v Hidrii izdelan cevni okvir. Prav ta daje Diavelu značilen izgled, ki pritiče njegovemu imenu (diavel = hudič). 
 
Okvir je izdelan iz posebnih jekel s povišano mejo plastičnosti, kar je omogočilo  uporabo cevi s tanjšimi stenami, obenem pa je teža okvirja zaradi tega manjša od desetih kilogramov. Hidriin izdelek je oblikovan prostorsko, z ukrivljenimi cevmi, kar pripomore k izboljšani torzijski  trdnosti in boljši trdnosti nasploh. Tudi to je eden od dejavnikov, ki motociklu dajejo izjemne vozne lastnosti.
 
Diavel preseneča predvsem s svojo težo. Kljub svoji velikosti in robustnosti tudi po zaslugi lahkega Hidriinega okvirja tehta zgolj 210 kilogramov. Motocikel poganja motor s prostornino 1198 kubičnih centimetrov in 162 konjskimi močmi,  »hrbtenica« Diavela  pa je prav jeklen cevni okvir. Najpomembnejša Diavelova lastnost je izjemna okretnost, obenem pa motocikel pri vožnji stabilen in varen.
 
O tem priča tudi sama prodaja izdelka. Hidria je v letošnjem letu namreč načrtovala izdelavo med 5000 in 6000 cevnih okvirjev, a se bo količina zaradi izrednega povpraševanja letos gibala okoli 11.000 proizvedenih okvirjev. Načrtovani obseg proizvodnje v prihodnjih letih se bo gibal okoli 6000 kosov letno.
 
Izjemne vozne lastnosti motornega kolesa je med drugimi že potrdil tudi legendarni italijanski motociklist Valentino Rossi. Ta je bil med drugim navdušen nad Diavelovo poskočnostjo in okretnostjo. Prav zaradi poskočnosti boste Diavela na cesti pogosto videli le v njegov zadek oz registrsko tablico. Nosilec zanjo je, mimogrede, prav tako izdelan v Hidrii.