Družina Q bo dobila najmanjšega člana

Aktualno, Novosti

Družina Audijevih modelov Q bo dobila novega člana: uprava in delavski svet družbe AUDI AG sta danes objavila, da bo leta 2016 s tekočega traku v tovarni v Ingolstadtu zapeljal nov model – Audi Q1.

Družina Audijevih modelov Q bo dobila novega člana: uprava in delavski svet družbe AUDI AG sta danes objavila, da bo leta 2016 s tekočega traku v tovarni v Ingolstadtu zapeljal nov model – Audi Q1.

Audi Q1 bo tako najmanjši član Audijeve družine Q

Audi Q1 bo tako najmanjši član Audijeve družine Q

“Audi Q1 je del naše široko zastavljene strategije na področju športno-terenskih vozil. Nastal bo na osnovi prečnega modularnega sistema, z njim bo družina modelov Q dobila najmanjšega predstavnika,” je povedal Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG. Kot privlačen vstopni model iz družine Q bo novi Q1 veliko prispeval k nadaljnji rasti podjetja in bo okrepil njegovo mednarodno konkurenčnost. Q1 pomeni nadaljevanje Audijeve modelske ofenzive; do leta 2020 bo ta avtomobilska družba svojo produktno paleto povečala z zdajšnjih 49 na več kot 60 modelov. Do takrat namerava Audi doseči letno prodajo v obsegu več kot dva milijona avtomobilov.

Odločitev za proizvodnjo Q1 je povezana tudi z željo, da bi matični tovarni v Ingolstadtu zagotovili dolgoročno izkoriščenost kapacitet. Na tej lokaciji Audi izdeluje modele A3 in A3 Sportback ter modele družine A4/A5, tj. vozila iz segmentov A in B. Peter Mosch, predsednik skupnega delavskega sveta, pozdravlja odločitev: “Ta odločitev pomeni priznanje Ingolstadtu kot proizvodni lokaciji. Tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da bo tovarna v tehnološkem smislu še naprej med vodilnimi v koncernu Audi.” Odločitev za proizvodnjo tega modela je dokaz, da soodločanje predstavnikov delojemalcev zagotavlja delovna mesta in da zaradi internacionalizacije koncerna Audi nemške tovarne ne bodo prikrajšane.

V družino modelov Q spadajo Q3, RS Q3, Q5, SQ5 in Q7. Q5 je v primerjavi s svojimi neposrednimi tekmeci vodilni na svetovnem trgu. V letošnjem letu je Audi do oktobra prodal že 194.430 vozil Q5, kar je 17 % več kot v enakem obdobju lani. V letu 2013 je načrtovanih okrog 230.000 primerkov tega modela. To je več kot polovica celotnega obsega proizvodnje modelov Q.  Delež športnih terencev v skupnem obsegu Audijeve prodaje znaša v letošnjem letu okrog 28 % in naj bi se do leta 2020 povečal na 35 %. Skupno je Audi od lansiranja svojega prvega SUV-ja v letu 2006 izdelal in kupcem prodal že več kot 1,5 milijona avtomobilov iz družine Q.