Daimler in Bosch sta podpisala sporazum

Aktualno

Podjetji Daimler AG in Robert Bosch GmbH sta zaključili pogajanja in podpisali sporazume o ustanovitvi skupnega podjetja za elektromotorje z deležem 50 : 50. Te sporazume morajo odobriti še organi za varstvo konkurence. Novo podjetje, ki bo…

CD60465C-5084-11E0-B94A-2C8D66B94067Podjetji Daimler AG in Robert Bosch GmbH sta zaključili pogajanja in podpisali sporazume o ustanovitvi  skupnega podjetja za elektromotorje z deležem 50 : 50. Te sporazume morajo odobriti še organi za varstvo konkurence. Novo podjetje, ki bo ustanovljeno pod imenom EM-motive GmbH, bo razvijalo, proizvajalo in tržilo inovativne elektromotorje – imenovane tudi vlečni motorji – za električna vozila.

 
Podjetje bo imelo svoj sedež in proizvodne obrate v Hildesheimu. Inženirska lokacija skupnega podjetja pa bo v bližini matičnih podjetij v območju Stuttgarta. Pričakovati je, da bo za skupno podjetje v zadnjem četrtletju tega leta začelo delati približno 100 zaposlenih. Podjetje EM-motive GmbH bosta vodila dva direktorja z enakopravnima funkcijama, po eden iz vsakega od partnerskih podjetij.
 
Po besedah prof. dr. Herberta Hohlerja, podpredsednika oddelka E-drive & Future Mobility za raziskave skupine in napredni inženiring (Group Research & Advanced Engineering) in generalnega direktorja za okolje pri podjetju Daimler AG: »Kot litij-ionske baterije so tudi elektromotorji ključni sestavni deli naših električnih vozil. Zelo pomembno je, da se kompetentnost na tem področju ohranja v Nemčiji. Z združitvijo moči s podjetjem Bosch smo se sedaj združili z našim dolgotrajnim partnerjem in prepričani smo, da bo ta poteza vodila do izjemnih rezultatov.«
 
Wolf-Henning Schneider, član upravnega odbora podjetja Robert Bosch GmbH, ki je odgovoren za enote Nadzor sistemov šasij, Električni pogoni ter Zaganjalniki in generatorji, pravi: »Ta zveza je investicija v jamčenje prihodnosti evropske avtomobilske industrije. Je tudi popoln dodatek k našemu portfelju elektromotorjev za vse naše stranke.«
 
Cilj sodelovanja med Daimlerjem in Boschem na področju električne mobilnosti je združevanje kompetenc in izkoriščanje sinergij ter posledično pospešitev razvoja vrhunskih vlečnih motorjev za električna vozila z akumulatorji, gorivnimi celicami ali podaljševalniki dosega. Priprave za ustanovitev skupnega podjetja so se že v teku, proizvodnja motorjev pa se bo začela na začetku leta 2012. Od tega leta dalje se bodo vlečni motorji uporabljali v električnih vozilih obeh znamk, Mercedes-Benz in Smart, začenši z novo generacijo električnega pogona smart fortwo, ki bo šel v prodajo na začetku leta 2012.
 
Posebnost elektromotorjev, proizvedenih v skupnem podjetju, je njihova modularna zasnova, kar pomeni, da je njihova uporaba mogoča v široki paleti različnih električnih vozil. Skupno podjetje bo oskrbovalo svoji matični podjetji z elektromotorji za električna vozila. Prodajo tretjim strankam pa bo izvajalo podjetje Bosch. V skladu s trenutnimi načrti naj bi skupno podjetje skupaj proizvedlo več kot milijon elektromotorjev do leta 2020.
 
Pri razvoju in proizvodnji električnih vlečnih motorjev bosta obe podjetji prispevali svoje inženirsko znanje in izkušnje. Kot vodilni dobavitelj za avtomobilsko industrijo ima tehnološko in servisno podjetje Bosch veliko strokovnega znanja in več desetletij izkušenj pri razvoju in tudi proizvodnji elektromotorjev.
 
Avtomobilski proizvajalec Daimler pa se lahko zanaša na več kot 20 let izkušenj na področju elektromobilnosti, še posebej na področju gorivnih celic in akumulatorjev. Tako da je podjetje izjemno usposobljeno glede razvoja in proizvodnje električnih vozil.