Dacia Duster "No Limit"

Aktualno

V komaj sedemletnem obdobju je s stalno rastjo znamka Dacia postala polnovreden igralec na avtomobilskem trgu. Dacia z domišljenimi in prostornimi modeli ponuja neprekosljivo razmerje med ceno in uporabno vrednostjo ter brezkompromisno…

A0D7D058-8B00-11E0-9D88-C16465B94067Aprila 2010 predstavljeni terenski Duster je kot šesti model v ponudbi znamke Dacia nemudoma požel prodajni uspeh. Doslej je bilo po svetu registriranih že skoraj 127 tisoč primerkov. Duster je dobil tudi glavno vlogo v športni dejavnosti znamke, na primer v dirkanju po ledenih stezah za Pokal Andros v Franciji, kjer je bil Alain Prost zadnji dve leti podprvak, v ženskem reliju Rallye Aïcha des Gazelles (letos drugo in tretje mesto), zelo kmalu pa še v gorski dirki Pikes Peak International Hill Climb.

 

To športno zanesenjaštvo odlično odraža drznost in ambicioznost znamke Dacia.

DACIA DUSTER “NO LIMIT”: ČISTO POSEBEN AVTOMOBIL

Dacia Duster “No Limit” je izjemen avtomobil izjemnih zmogljivosti s posebnim namenom. Tako rekoč po meri so ga izdelali strokovnjaki podjetij Tork Engineering (zasnova, izdelava, sestava in razvoj) in Sodemo (motor), pri tem pa je Renault Sport Technologies prispeval svoje strokovno znanje s področja avtomobilskega športa in dobavil določene sestavne dele.

Dacia Duster “No Limit” je zasnovan v skladu s tehničnim pravilnikom za razred “Unlimited“, v katerem bo tekmoval. Za ta razred ni predpisana nobena omejitev moči in prostornine motorja, prav tako za ta razred niso predpisane nobene omejitve teže dirkalnika, pnevmatik, menjalnika in aerodinamike.

Dacia Duster “No Limit” pod karoserijo iz kompozita s steklenimi vlakni skriva niz izjemno dovršenih elementov. Najpomembnejši so:

– izjemno močan motor z 850 KM
Pri Sodemo so opravili posebno predelavo motorja NISSAN VR 38 DETT (3,8-litrski V6) iz modela Nissan GT-R, da bi imel dirkalnik Dacia Duster “No Limit” kljub veliki nadmorski višini steze, ki se začne na 2.860 metrih in konča na 4.300 metrih, kar najboljše zmogljivosti.

– poseben menjalnik
Motor je spojen s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom Sadev, ki je posebej prilagojen za optimalno izrabo tolikšne moči motorja z zelo natančnim in hitrim pretikanjem.

– dovršena aerodinamika
Aerodinamične rešitve, kakršne ima Dacia Duster “No Limit”, se v avtomobilskem športu dovoljene le redko kdaj. So plod posebnega razvoja in preverjene v vetrovniku. Najbolj očitna in vpadljiva so veličastna zadnja krilca.

JEAN-PHILIPPE DAYRAUT: DIRKAČ, KI URESNIČUJE SVOJ SEN

Jean-Philippe Dayraut je dolgo sanjal o udeležbi v gorski dirki Pikes Peak Hill Climb s tako izjemnim dirkalnikom. Prav on je uspel prepričati odgovorne v podjetjih Dacia in Renault Sport Technologies, da se z njim spustijo v to izjemno pustolovščino.

Gorska dirka v ameriškem Koloradu terja brezhiben prenos pogonske moči na kolesa, pri tem pa je oprijemljivost raznolika, saj je prva polovica vozišča asfaltirana, druga pa makadamska. Samo poklicni dirkači, ki imajo izkušnje tako z dirkanjem na asfaltiranih stezah kot tudi na spolzkih voziščih (led ali makadam),  lahko upajo na vidnejši uspeh v tej dirki. Jean-Philippe Dayraut, ki je na dirkališčih šestkrat osvojil naslov francoskega prvaka z enosedi in turnimi dirkalniki, poleg tega pa še trikrat – nazadnje letos – osvojil Pokal Andros na ledu, je ima torej prave odlike za to poslanstvo.

Pikes Peak Hill Climb je edina dirka, v kateri moraš na deloma asfaltirani in delno makadamski stezi krotiti takšno dirkalno pošast, s katero drsiš s hitrostjo do 200 km na uro,” pravi Jean-Philippe Dayraut. “Ne poznam nobenega drugega dirkalnega razreda, v katerem bi bili dovoljeni takšni dirkalniki.”

PIKES PEAK INTERNATIONAL HILL CLIMB

Kraj: Kolorado (ZDA)

Dolžina proge: 20 km

Nadmorska višina starta: 2.860 m

Nadmorska višina cilja: 4.300 m

Vrsta cestišča: pol asfalta, pol makadama

Rekord dirke (razred Unlimited): 10 m 01,42 s

Rekord je leta 2007 dosegel Japonec Tadžima Nobuhiro s Suzukijem