Čonda in Voldrih druga v Miškolcu

Motociklizem, Spidvej, Šport

Slovenski speedwayski par, ki sta ga sestavljala Aleksander Čonda in Matic Voldrih, je skupaj z rezervnim voznikom Jernejem Pečnikom osvojil odlično drugo mesto na polfinalni dirki evropskega prvenstva parov, ki je bila v madžarskem Miškolcu. Zmaga je šla na Poljsko, tretje mesto, ki še vodi v finale tega tekmovanja (29. junij v nemškem Herxheimu) pa […]

Slovenski speedwayski par, ki sta ga sestavljala Aleksander Čonda in Matic Voldrih, je skupaj z rezervnim voznikom Jernejem Pečnikom osvojil odlično drugo mesto na polfinalni dirki evropskega prvenstva parov, ki je bila v madžarskem Miškolcu. Zmaga je šla na Poljsko, tretje mesto, ki še vodi v finale tega tekmovanja (29. junij v nemškem Herxheimu) pa na Češko.

Še posebej je izstopal novopečeni član Speedway Teama Lendava Aleksander Čonda, ki je v šestih nastopih zbral kar 15 točk in zabeležil kar štiri zmage. Izvrstno ga je podpiral tudi partner Matic Voldrih iz AMTK Ljubljana (6+3), ki je v rednem delu dirke klonil le proti češkemu dvojcu, na koncu pa skupaj s Čondo v finalni vožnji le moral priznati premoč favoriziranima Poljakoma, Sebastianu Ulamku in Mariuszu Puszakowskemu. Voldrih je s tem tudi več kot upravičil dejstvo, da je na to mesto vskočil namesto poškodovanega Sama Kukovice iz AMD Krško, ki ga čaka še nekaj tednov okrevanja po poškodbi gležnja, ki jo je skupil na nedavni dirki v Ljubljani. Kot podpora v obliki rezervnega voznika je bil ob ovalu v Miškolcu prisoten tudi Jernej Pečnik (AMTK Ljubljana), a njegovo posredovanje ni bilo potrebno.

Čonda in Voldrih druga v Miškolcu 2013

»Izjemno sem zadovoljen z doseženim, saj sta se oba odlično vozila. Pozna se, da je Čonda na tem stadionu precej dirkal, saj je bil tudi voznik njihovega kluba, ko so vozili v poljski ligi, zato sem ga ob njegovih odličnih startih določal za starte iz boljših, notranjih pozicij, kar je s pridom izkoriščal,« je navdušeno opisal svoje občutke po dirki vodja slovenske reprezentance Franci Kalin ter dodal: »Pred dirko, predvsem na treningu nisem imel tako dobrega občutka, saj je bila proga v izjemno slabem stanju, potem pa sta me fanta presenetila in lahko smo le ponosni nanju.«

Čonda je tako v rednem delu dirke moral priznati premoč le domačinu Jozsefu Tabaki, ki je letos v izredni formi, saj blesti tudi v drugi angleški profesionalni ligi, na koncu pa sta bila v finalu po malo dvomljivem startu boljša od njega še končna zmagovalca iz Poljske. V rednem delu pa je bil 23 letni up slovenskega spidveja celo boljši od nekdanjega poljskega Speedway Grand Prix voznika Ulamka.

Finale tega prvenstva čaka naše voznike 29. junija v nemškem Herxheimu.

Rezultati:

1. Poljska  20 + 5 točk (Mariusz Puszakowski 8+3, Sebastian Ułamek 17), 2. Slovenija 20 + 1 (Matic Voldrih 6+3, Aleksander Čonda 15, Jernej Pečnik 0), 3. Češka 18 + 5 (Vaclav Milik 10+3, Josef Franc 13+1), 4. Madžarska 12 + 1 (Norbert Magosi 3, Jozsef Tabaka 7, Roland Benko 3), 5. Italija 12 + 4 (Guglielmo Franchetti 3+1, Nicolas Covatti 9+3, 6. Austria 11 (Daniel Gappmaier 4, Lukas Simon 7).