Citroënovo konceptno vozilo: Cactus M

Novosti

Na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu bo Citroën  premierno na svetu predstavil konceptno vozilo, ki je nastalo po zgledu modela Méhari: Citroën  Cactus M. S svojim novim konceptom Citroën ponuja “outdoor” reinterpretacijo vozila C4 Cactus v različici polni svežine in optimizma. Koncept Cactus M, ki se odlično znajde na vseh vrstah terenov in v najrazličnejših situacijah, vabi […]

Na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu bo Citroën  premierno na svetu predstavil konceptno vozilo, ki je nastalo po zgledu modela Méhari: Citroën  Cactus M.

S svojim novim konceptom Citroën ponuja “outdoor” reinterpretacijo vozila C4 Cactus v različici polni svežine in optimizma. Koncept Cactus M, ki se odlično znajde na vseh vrstah terenov in v najrazličnejših situacijah, vabi v svobodo in k pobegu v neznano ter skrbi za dobro počutje.

Stil konceptnega crossoverja Cactus M nakazuje na še bolj potepuški značaj, kot je značilen za Citroën A C4 Cactus, in potrjuje njegovo sorodstveno razmerje s konceptom Citroën Aircross, ki je bil aprila letos predstavljen v Šanghaju. Njegovi blatniki so izklesani okoli koles, kar mu da bolj čokat in mišičast videz. Pokončno vetrobransko steklo, visoko umeščena karoserija in večji premer koles dodatno poudarijo njegovo usmerjenost v prostočasne dejavnosti.

cactus-m-primerjava

Na bočnih delih karoserije so umeščena velika vrata iz plastičnih materialov, ki zagotavljajo vozilu lahkotnost in zaščito ter so njegov značilni znak. O tej zasnovi pa ni moč govoriti brez omembe slavnega vozila Méhari, ki je bilo prav tako namenjeno vsestranski uporabi. Po zaslugi povsem odprtega potniškega prostora lahko potniki do sedežev v drugi vrsti dostopijo tako, da prestopijo bočni del karoserije in se oprimejo vdolbine na zadnji bočni stranici; med potniki in svetom okoli njih odslej ni več meja.

cactus-m-stranski

Za uporabo brez slehernih kompromisov je potniški prostor možno v celoti oprati s curkom vode po zaslugi odvodnih odprtin v prostorih za noge. Sedeži, ki so zasnovani po navdihu desk za surfanje, so bili zamišljeni kot kombinezoni in so prekriti z barvitim neoprenom, ki zagotavlja udobje in vodotesnost. Citroën Cactus M se od drugih loči tudi po svoji modularnosti, ki jo omogoča predvsem strešni lok, kamor lahko potniki odložijo vse svoje predmete (wakeboard, jadralno desko …).

stranska-koncept-cactus-m

Ne glede na vrsto dejavnosti, vremenske razmere ali razmere na cesti vse je zamišljeno na način, ki potnikom nudi še več razvedritve. Sistem Grip Control mu zagotavlja optimalen oprijem na vseh vrstah terenov in vozniku omogoča brezskrbno zapeljati izven utrjenih poti. Cactus M nudi tudi svobodo po zaslugi modularnega potniškega prostora, ki ga je možno predelati v ležišče, in platnene strehe, ki deluje kot šotor. Platnena streha z inovativnim sistemom za napihovanje nudi celo zaščito v primeru dežja. Citroën Cactus M se ponaša tudi z vgrajeno tehnologijo za vsakodnevno rabo, kot je sklop uporabne opreme iz vozila C4 Cactus (zaslon na dotik, stikalo menjalnika “easypush” …).

Tehnični podatki

Mere

Dolžina: 4,16 m

Širina: 1,77  m

Višina: 1,48  m (za potrditev po končani sestavi)

Medosna razdalja:   2,60 m

Bencinski pogonski sklop s samodejnim menjalnikom zadnje generacije:

PureTech 110 S&S EAT6

Poraba goriva in zmogljivosti

Poraba goriva: 4,8 l/100 km

Emisije CO2: 110 g/km

Podvozje

Pnevmatike Bridgestone Tall & Narrow 19’’