Citroën Racing – Abu Dhabi: nove barve

Avtomobilizem, Šport, WRC

Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team, ki sodeluje na svetovnem prvenstvu v rallyju FIA, se bo oprl na tri ekipe: Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen, Dani Sordo / Carlos del Barrio in Sebastien Loeb / Daniel Elena. S tem dobiva konkretno obliko z objavo programov za sezono 2013.

Partnerstvo Citroen Racing – Abu Dhabi, ki so ga napovedali ob zadnjem svetovnem avtomobilskem salonu v Parizu, dobiva konkretno obliko z objavo programov za sezono 2013.

 
Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team, ki sodeluje na svetovnem prvenstvu v rallyju FIA, se bo oprl na tri ekipe: Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen, Dani Sordo / Carlos del Barrio in Sebastien Loeb / Daniel Elena. Khalid Al-Qassimi, ki bo prav tako sodeloval pri večini tekem WRC, pa bo dal prednost tekmovanjem v prvenstvu FIA za Srednji Vzhod.
 
FE459420-4038-11E2-86B4-E7A465B94067
 
Med rajskim Monte-Carlo Beach, ki so ga izbrali za predstavitev programov Citroën Racing za leto 2013, in startom Rallyja Monte-Carlo, je 6000 km in malo več kot en mesec. Natančneje štirideset dni za podrobne priprave na sezono, ki bo v znaku novosti. Najbolj vidna novost bo seveda prihod Abu Dhabija v rang partnerja, katerega ime bo tudi v imenu osemkratnega svetovnega prvaka v rallyju.
 
“Zelo smo ponosni, da smo se povezali s tako prestižnim in dinamičnim partnerjem, kot je Abu Dhabi,” poudarja Yves Matton, direktor Citroën Racinga. “Prav tako kot naš tradicionalni partner Total bo tudi Abu Dhabi vidno udeležen v vseh naših programih za leto 2013: v uradnih ekipah, ki bodo sodelovale na svetovnem prvenstvu WRC, in na prvenstvu v rallyju za Srednji Vzhod MERC (Middle East Rally Championship), prav tako pa tudi v preizkušnjah za Citroën Racing Trophy, ki bodo organizirane v glavnih evropskih državah. Z Abu Dhabi Racingom pa nameravamo tudi skupaj ustanoviti nabor voznikov rallyja.”
 
Ekipa, ki je osemkratni svetovni prvak v rallyju — od tega petkrat zaporedoma v letih 2008 do 2012 – se bo zdaj imenovala Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team. V vsaki od trinajstih etap programa bodo angažirana po tri vozila. Mikko Hirvonen in Jarmo Lehtinen, ki bosta sodelovala v vseh preizkušnjah za krmilom DS3 WRC n°2, bosta naskakovala naslove med vozniki. “Po prvi sezoni s Citroënom se čutim pripravljenega za ta novi izziv,” pravi Finec. “Štirikrat sem bil svetovni podprvak in logično nadaljevanje je to, da merim na prvo mesto!”
 
Drugi DS3 WRC, nominiran za svetovno prvenstvo konstruktorjev, bodo zaupali Sebastienu Loebu in Danielu Eleni v treh od petih rallyjev. “Sezono bomo začeli v Monte-Carlu, povabljeni pa bomo tudi na Švedsko, kajti to je preizkušnja, na kateri si želim častne zmage. Poleg tega si ne morem zamisliti, da bi izgubil na rallyju po Franciji,” pravi Seb. Poudariti velja, da bo št.1 v letu 2013 dodeljena samo devetkratnim svetovnim prvakom. Povratnika pri Citroënu, Dani Sordo in Carlos del Barrio, bosta sodelovala na najmanj enajstih etapah, poleg tega pa bosta imenovana tudi ob odsotnosti Loeba in Elene. “Z velikim veseljem sva se spet srečala z ekipo, prvi preizkušnje so potekale dobro, pripravljen sem pomagati Citroënu pri osvajanju novih naslovov. Moj osebni cilj pa bo doseči prvo zmago v WRC.”
 
Novinec v ekipi, Khalid Al-Qassimi, bo sezono začel na Švedskem, njegov program pa obsega osem rallyjev WRC. Tekmovalec iz Združenih Arabskih Emiratov bo prav tako napadal nov naslov v prvenstvu za Srednji Vzhod. Vozil bo Citroën DS3 RRC v barvah ekipe Abu Dhabi Citroën World Rally Team: “Prihod v ekipo s toliko naslovi in sodelovanje v dvojnem programu mi bosta omogočila nadaljnje napredovanje. Po osvojenem prvem naslovu iz leta 2004 bo moj prvi cilj MERC.”
 
Prvenstvo za Srednji Vzhod bo obenem omogočilo tudi usposabljanje dveh mladih voznikov za krmilom Citroëna DS3 R3. Ekipe za ta program bo določila selekcija za Citroën DS3 Racing, ki bo potekala od 7. do 9. decembra na dirkališču Yas Marina. “MERC je raznolik in težak, lahko pa bo izpostavil dobre lastnosti DS3 R3,” napoveduje Marek Nawarecki, odgovorni za tekmovanja in stranke Citroën Racing. “Vozniki bodo izbrani po isti metodi, ki jo uporabljamo v okviru naših evropskih promocijskih formul, tisti, ki bodo izbrani, pa bodo imeli na voljo našo podporo za napredovanje v našem naboru.”