Citroën CX je dopolnil 40 let

Zgodovina

Avtomobil Citroën CX, ki je bil prvič predstavljen na pariškem avtomobilskem salonu leta 1974, je letos upihnil 40 svečk. V spominu bo ostal kot drzen in stilsko poseben avtomobil. CX je ponujal zelo kreativne odgovore na izzive tistega časa, med drugim je uvedel nekaj tehnoloških novosti, kot so dizelski motor s turbopolnilnikom, izvedenka GTi, ter […]

Avtomobil Citroën CX, ki je bil prvič predstavljen na pariškem avtomobilskem salonu leta 1974, je letos upihnil 40 svečk. V spominu bo ostal kot drzen in stilsko poseben avtomobil. CX je ponujal zelo kreativne odgovore na izzive tistega časa, med drugim je uvedel nekaj tehnoloških novosti, kot so dizelski motor s turbopolnilnikom, izvedenka GTi, ter novosti s področja udobja, kamor se je zapisal s hidropnevmatskim vzmetenjem.

Leta 1974 je na pariškem avtomobilskem salonu Citroën prvič predstavil avtomobil CX 2000. CX, ki je zaslovel po udobju, ergonomiji in legi na cesti, je še istega leta prejel nagrade za avtomobil leta, za varnost in za stil.

7499_cl_76_017_002

Zgodovina avtomobila Citroën CX

Ta 4,63 metra dolga dvoprostorska limuzina, ki jo je oblikoval Robert Opron, je prva limuzina v zgodovini znamke Citroën, ki je opremljena z dizelskim motorjem. S tem modelom je Citroën osvojil trg velikih evropskih limuzin, saj je ponudil alternativo bencinskim motorjem. Eno leto po naftni krizi leta 1973 je tržna znamka, ki je že tedaj posebno pozornost namenjala stroškom uporabe, s svojimi inovacijami ponudila učinkovite motorje z vidika udobne vožnje in obenem porabe goriva. Aerodinamika tega modela igra pomembno vlogo pri doseganju teh dveh ciljev, saj kratica CX označuje njegov nizek koeficient aerodinamičnega upora na enoto čelne površine vozila.

V naslednjih letih so pri tržni znamki nadaljevali s tehničnimi spremembami in razvojem modela CX, in sicer so leta 1975 predstavili karavansko različico, leta 1977 športno izvedenko 2400 GTi z elektronskim vbrizgavanjem, ki je v tistem času veljala za najhitrejšo francosko limuzino, leta 1978 pa še 28 cm daljši model Prestige.

CX je bil cenjen zaradi svojega stila in tehnološke drznosti, a bil je tudi izjemno udoben. Od modela DS je podedoval hidropnevmatsko vzmetenje s stalno višino podvozja, zaradi česar je imel brezhibno lego na cesti, od modela SM iz leta 1970 pa progresivni servovolan s samodejnim vračanjem v ravno linijo. Udobje najdemo tudi v njegovih inovacijah za enostavnejšo uporabo. Izum C-matic, to je pretvornik navora, je omogočil ukinitev pedala sklopke in posledično ponudil več prostora za bolj sproščeno počutje. Ne smemo pozabiti še na dizajn potniškega prostora: da je vozniku priročnejše, je vozniško mesto futuristično oblikovano in ima vsa upravljalna stikala na dosegu roke, tik ob volanu.

Tudi Citroën CX je bil inovativen. Leta 1985 je bil prvi francoski avtomobil s sistemom proti blokiranju koles ABS.

CX je bil prodajna uspešnica, do leta 1991 je bilo namreč prodanih več kot 1,2 milijona teh vozil.

Danes se zgodovina vozila Citroën CX nadaljuje skozi različne dogodke in zbore avtomobilskih klubov CX Club de France in Amicale de France. Ravno tako je zaradi navdušenja za YoungTimerje, športne avtomobile iz 80. let, ponovno zaživel model, kot je bil Citroën CX GTi Turbo.