Citroën C4 picasso blueHDi 150

Citroën, Testi

Citroën s svojimi modeli s paketno opremo Exclusive res lepo skrbi za potnike. C4 Picasso je še enkrat dokazal, da je odličen sopotnik za družine in vse, ki želijo veliko prostora. S 110 kW motorjem je tudi izjemno suveren na daljših potovanjih.  Priznam, da sem ob prvih fotografijah novega C4 picasso zavijal z očmi. Ob […]

C4 Picasso s svojimi drznimi potezami zapeljuje.

Citroën s svojimi modeli s paketno opremo Exclusive res lepo skrbi za potnike. C4 Picasso je še enkrat dokazal, da je odličen sopotnik za družine in vse, ki želijo veliko prostora. S 110 kW motorjem je tudi izjemno suveren na daljših potovanjih. 

C4 Picasso s svojimi drznimi potezami zapeljuje.

C4 Picasso s svojimi drznimi potezami zapeljuje.

Priznam, da sem ob prvih fotografijah novega C4 picasso zavijal z očmi. Ob prvem srečanju v živo pa se je stvar popolnoma spremenila in avtomobil res izgleda futuristično in prav simpatično. Zunanja podoba bo verjetno vedno delila, je pa prav, da niso enoprostorci več samo “škatle” v katere je treba spraviti čim več prostora. Francozi so končno spet pravi Francozi s svojim drznim oblikovanjem. Ne nazadnje ima Citroën izjemno bogato avtomobilsko zgodovino z izjemnimi in kultnimi avtomobili. Prav je, da avtomobil na cesti izstopa in C4 je zagotovo eden takšnih primerkov.

Zunanjost novega C4 Picassa je milo rečeno izjemna. Tokrat so si francoski oblikovalci drznili narediti korak naprej. Najbolj izstopajo predni žarometi, ki so ozki, a zelo opazni. Med testom sem si jih ves čas želel videti kako izgledajo v temi. Ko mi je to končno uspelo, sem si rekel:“Čudoviti so.” je Iztok zapisal ob lanskem testu

O C4 Picasso se je že razpisal Iztok v lanskem testu. Kasneje sem sam preizkusil še večjo različico Grand C4 Picasso, ki je navdušenje samo nadaljevala. Tokrat je bilo ključno vprašanje: Ali izbrati 1.6 litrski dizelski agregat ali močnejši 2.0?

Notranjost je z velikimi zasloni prav futuristična.

Notranjost je z velikimi zasloni prav futuristična.

Poraba goriva je pri šibkejši različici izvrstna. Na avtocesti je možno doseči porabo goriva okrog 5,2 litra / 100 km. V mestu, je ta številka težko dosegljiva. Povprečje se vrti tam okrog 5,6-6 l/100 km. S tem, da je različica s 110kW bistveno prožnejša. Motor je tudi zelo uglajen in tih. Pri mestni vožnji je res varčnejši šibkejši motor, medtem ko je za relacijo bistveno primernejši močnejši agregat. Tega boste verjetno izbrali tisti, ki se večkrat odpravite na daljša potovanja ali se v službo vozite večinoma po avtocesti. Tam je 150 “konjski” agregat res suveren in s svojo odlično porabo goriva je zagotovo eden najboljših izdelkov na trgu.

Zadek vozila je manj futurističen.

Zadek vozila je manj futurističen.

Prostornost in uporabne rešitve so pri Citroënu zagotovo močna odlika. Odlagalnih mest je veliko, sedeži se zlagajo izjemno enostavno. Uporabljeni materiali v notranjosti so v samem vrhu razreda. Vedno se je užitek usesti v različico Exclusive, ki s svojimi detajli in kvaliteto izdelave takoj navduši. Masažni sedeži so še pika na i k udobju prednjih sedežev.

Oprema Exclusive je za vse tiste, ki se radi razvajate

Oprema Exclusive je za vse tiste, ki se radi razvajate

Teja, ženski komentar o vozilu Citroën C4 picasso blueHDi 150i:

ženski komentarCitroën C4 je res velik avtomobil, vendar je zaradi velikih stekel in kamere tudi pregleden. Notranjost je zelo moderna, veliki zasloni so pregledni. Malce privajanja je le na upravljanje vsega skupaj. Motor je zelo živahen. Od takega avtomobila ne pričakuješ, da bo tako hiter. Malce neposrečen je le radarski tempomat, ki v kombinaciji z ročnim menjalnikom ni ravno najboljši.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Citroën C4 picasso blueHDi 150 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Zanesljivost, najpogostejše napake in okvare Citroën C4 picasso blueHDi 150 si lahko ogledate na AvtoNasveti.com

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki
Motor / menjalnik: 2.0 e-HDi turbodizelski (110 kW/150 KM, 370 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 4,9 / 3,8 / 4,2 (CO2: 110 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 209 km/h / 9,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 4428 / 1826 / 1611 mm
Medosna razdalja: 2785 mm
Masa praznega vozila: 1415 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 630 l

Osnovna cena vozila (citroën C4 picasso VTi 120 attraction): 19.060 EUR
Osnovna cena testnega modela: 30.540 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 30.680 EUR
(reža za CD: 90 EUR; predoprema za dodatno gretje: 50 EUR)