Citroën C3 e-HDi 115 Airdream Exclusive

Citroën, Testi

Pri vsakem avtomobilu imamo vedno osnovno različico in tisto, ki kar žari od dodatne opreme. In oznako Exclusive so pri Citroënu vzeli zelo resno.

Pri vsakem avtomobilu imamo vedno osnovno različico in tisto, ki kar žari od dodatne opreme. In oznako Exclusive so pri Citroënu vzeli zelo resno. C3 je tako pravi šarmer, ki z dodatki v stilu serije DS navdušuje prav vse potnike.

Po tem, ko se vse gostilniške debate o mestnih avtomobilih vrtijo okrog razprave ali izbrati pregovorno zanesljivega Pola ali trendovsko usmerjenega Clia, je bil prevzem testnega C3 pravo presenečenje. In lahko rečem eno lepših presenečenj letošnjega leta. Sploh v kombinaciji z opremo Exclusive, ki je ustvarjena za vse tiste, ki prisegate na dobre materiale in imate radi odlično opremljen avtomobil.

c3 (1 of 1)-2

Oblikovno je bil C3 prenovljen marca, ko smo ga prvič opazovali na sejmu v Ženevi. Avtomobil so opremili s prenovljeno paleto motorjev, ki so varčnejši. Vizualno pa je C3 dobil nove poteze znamke, na čelu z novo masko in žarometi, ki so tako skladnejši z ostalimi Citroëni. Spredaj ima nov nasmešek z dvojno puščico in z LED diodnimi dnevnimi lučmi v odbijaču, njegov pogled in izraz pa sta bolj intenzivna. Bolj izrazite zadnje luči, skupaj z novimi ločenimi odbojnimi stekli v spodnjem delu ob strani. Sploh zadnji del deluje v primerjavi s predhodnikom precej večji in elegantnejši.

c3 citroen 2013

Največji užitek za volanom zagotovo predstavlja vetrobransko steklo Zénith, ki je poznano že iz prejšnje generacije. Prav to steklo daje avtomobilu svojstven pečat. Notranjost je tako dosti svetlejša in vozniku omogoča tudi boljšo preglednost. Simpatično pa delujejo tudi led luči, ki osvetljujejo ambient med vožnjo in delujejo kot zvezdice na nebu. Sploh ženski del potnikov to nemudoma navduši. Sama notranjost je praktično identična kot pri seriji DS3. Tu je treba Citroën izjemno pohvaliti, saj so izbrali materiale, ki smo jih doslej navajeni pri dosti dražjih in večjih modelih. Sedeži so usnjeni in perforirani. Ne klasično okroglo naluknjani, kot smo to vajeni, ampak prefinjeno obdelani s karo vzorcem. Stikala so zelo poznana že iz prejšnjih modelov in upravljanje je enostavno. Iz serije DS je prišlo tudi stikalo za odišavljanje notranjosti. Z njim namreč odmerjamo, koliko dišave bo preko klimatske naprave prišlo v potniški prostor. Inovativno in simpatično.

c3 citroen 2013

Uporabniški vmesnik velikega zasnona v notranjosti je enostaven. Pri sodobnih avtomobilih smo kar navajeni, da vse poteka gladko in brez posebnosti. Tako se tudi pri C3 hitro znajdemo in navigacija dobro opravlja svoje delo. Na velikem zaslonu tudi spremljamo vzvratno kamero, ki je zelo uporabna podnevi, po noči dosti manj, kar smo pri kamerah kar navajeni. V tem primeru se zanesemo na ultrazvočne parkirne senzorje, ki delujejo ne glede na vreme.

c3 citroen 2013

Vožnja v testnem primerku me je nenehno spominjala na DS3 cabriolet, kar moramo vzeti kot pohvalo. C3 ni športnik, niti ne želi biti. Motor s 84 kilovati je v kombinaciji z ročnim menjalnikom odlična izbira. Izkazalo se je, da je poraba goriva nenehno okrog 5 litrov. Z mirnejšim načinom vožnje jo lahko spravimo tudi pod to mejo, kar je odličen rezultat. Vsekakor se pozna šesta prestava, ki tudi na avtocesti omogoča, da je avtomobil povsem primeren tudi za daljše poti. Notranjost je namreč dobro zvočno izolirana in tudi pri višjih hitrostih se v avtu, kljub majhnosti, počutimo varno. V tem razredu je ta vrlina še vedno prej redkost kot nekaj vsakdanjega.

S prenovo serije C3 so pri Citroënu dodali tist francoski šarm, ki ga poznamo iz bogate zgodovine te znamke. Drznili so si pokazati, da so drugačni in C3 je drugačen. Testno opremljen stane kar 21.590 evrov, kar je veliko. Za ta denar si lahko omislite precej večji avtomobil. A kdor bo izbral paket Exclusive bo vedel zakaj ga bo izbral. Ker spada v tisto skupino ljudi, ki se radi dobro počutijo v avtomobilu in jim je več kot prestižna znamka na pokrovu pomembno to, da uživajo v uporabni dodatni opremi in užitku. S takšno opremo deluje v primerjavi s klasičnimi tekmeci kot, da je prišel iz razreda višje.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Citroën C3 eHDi 115 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:

Motor / menjalnik: 1,6, dizelski (84kW/115 KM, 270 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 4,6/3,8/3,4 (CO2: 99 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 9,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 3941 / 1728 / 1524 mm
Medosna razdalja: 2466 mm
Teža: 1090 kg
Posoda za gorivo: 46 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 300 – 1000 l

Osnovna cena (citroen C3 VTi 68 attraction): 10.460 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 18.290 EUR (citroen C3 e-HDi 115 airdream exclusive)
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 21.590 EUR 
dodatna oprema: kamera in navigacija (kamera za vzvratno vožnjo s sistemom za pomoč pri parkiranju zadaj, vključuje navigacijski sistem e-MyWay): 1320 EUR; zatemnjena stakla zadaj: 100 EUR; paket vidljivost (vsebuje, samodejni brisalci, samozatemnitveno vzvratno ogledalo in LED lučke na vetr. steklu): 200 EUR; 17-palčna alu platišča: 250 EUR; kovinska barva: 410 EUR; usnje (oblazinjenje mixte črno, greti prednji sedeži in sovoznikov sedež nastavljiv po višini): 1020 EUR