Chevrolet predstavil električni motor

Aktualno

Električni motorji so vsepovsod okrog nas, od gospodinjskih aparatov do otroških igrač, v avtomobilski industriji pa se uporabljajo že skoraj stoletje, vse od leta 1912, ko je bil prvič uporabljen električni zaganjalnik, ki ga je izumil Charles Kettering…

Električni motorji so vsepovsod okrog nas, od gospodinjskih aparatov do otroških igrač, v avtomobilski industriji pa se uporabljajo že skoraj stoletje, vse od leta 1912, ko je bil prvič uporabljen električni zaganjalnik, ki ga je izumil Charles Kettering. Kot je pokazal že Chevrolet Volt, električni motorji zdaj prevzemajo novo vlogo ključnega sestavnega dela avtomobilskih pogonov.

 
F76B1732-0B79-11E1-8C73-178D65B94067»V zadnjih letih smo prizadevanja usmerili v gradnjo zmogljivosti za izdelavo avtomobilskih akumulatorjev v okviru družbe, ki bo eno njenih ključnih proizvodnih področij v prihodnje,« pravi Larry Nitz, izvršni direktor električnega inženiringa za vozila pri družbi GM. »Razvoj in proizvodnja električnih motorjev sta naslednje strokovno področje, ki ga moramo razviti zaradi električnih pogonskih tehnologij za avtomobile, ki bodo ustrezali potrebam kupcev po vsem svetu.«
 
Chevrolet je svoje strokovno znanje na področju električnih motorjev združil v razvojnem obratu v Wixomu, predmestju Detroita. Proizvodnjo električnih motorjev bo zagnal konec leta 2012 v obratu družbe GM v White Marshu (blizu Baltimora) v zvezni državi Maryland. V obratu v Wixomu bodo preskušali in preverjali opremo in postopke, ki jih bo kasneje uporabljal obrat v White Marshu.
 
V današnjih vozilih z običajnim pogonom je vgrajena vrsta električnih motorjev, ki poganjajo premikanje sedežev, stekel, brisalcev in drugih funkcij. V hibridnih in električnih vozilih se električni motorji uporabljajo kot pogonski motorji. Električna energija je shranjena v akumulatorju, ki napaja pogonski motor.
 
Družba GM se je osredotočila na razvoj motorjev s trajnim magnetom in indukcijskih motorjev za različna področja uporabe. Med nedavno predstavitvijo v obratu v Wixomu so imeli predstavniki medijev priložnost ročno sestavljati dele motorja s trajnim magnetom, ki je enak konfiguraciji motorja s 85 kW (114 KM), ki bo vgrajen v električno vozilo Chevrolet Spark, ki bo na trgu predstavljeno leta 2013.
 
Obrat v White Marshu bo izdeloval električne motorje za model Spark in druga vozila, ki bodo sledila. Trenutno družba GM električne motorje vgrajuje v devet vozil: Chevrolet Volt, Chevrolet Malibu Eco, Chevrolet Silverado Hybrid, Buick Lacrosse eAssist, Buick Regal eAssist, GMC Sierra Hybrid, GMC Yukon, Yukon Denali Hybrid in Cadillac Escalade Hybrid.