Chevrolet in Indy 500 praznujeta

Aktualno, Zanimivosti

30. maja 1911 je Arthur Chevrolet nastopil na prvi dirki Indianapolis 500. Sto let kasneje bo Chevrolet Camaro SS Convertible odpeljal uvodni krog na dirki Indianapolis 500, saj izdelovalec avtomobilov in znamenita dirka skupaj praznujeta stoletnico…

9F887B72-850A-11E0-BB31-646066B9406730. maja 1911 je Arthur Chevrolet nastopil na prvi dirki Indianapolis 500. Sto let kasneje bo Chevrolet Camaro SS Convertible odpeljal uvodni krog na dirki Indianapolis 500, saj izdelovalec avtomobilov in znamenita dirka skupaj praznujeta stoletnico. S tem nastopom bo Chevrolet začel odštevanje do vrnitve v tekmovanje IndyCar prihodnje leto.

»Preden je Chevrolet postal avtomobilska znamka, so se Luis Chevrolet in njegova brata uveljavili kot vozniki dirkalnih avtomobilov,« je povedal Jim Campbell, podpredsednik družbe GM za športna vozila in avtomobilske športe. »Tudi po ustanovitvi družbe Chevrolet so Louis in njegova brata nadaljevali z dirkanjem na dirki Indy ter tako ustvarili eno najznamenitejših vezi v avtomobilskem športu.«

»Skupna zgodovina vključuje nekatere od najbolj vplivnih avtomobilov, ki so kdaj tekmovali na dirki Indianapolis 500, Chevroletovi motorji pa so poganjali številna vozila, ki so na dirkah prva pripeljala čez ciljno črto,« je dodal Jim Campbell. »Z novim Chevroletovim dirkalnim motorjem, ki bo na dirki sodeloval prihodnje leto, se bo vez med dirko Indy in znamko Chevrolet znova utrdila.«

1911–1920: Louis, Arthur in Gaston Chevrolet tekmujejo na dirki Indy

Čeprav v letu 2011 praznujemo stoletnici družbe Chevrolet in dirke Indianapolis 500, pa je vez med njima mogoče izslediti v leto 1905.

Takrat sta Louis Chevrolet in Carl G. Fisher potovala po ameriškem srednjem zahodu in med seboj tekmovala kot drzna voznika na dirkaških prireditvah. Vznemirjenje dirk je odtlej zaznamovalo življenji obeh mož.

Leta 1909 je Fisher začel v bližini Indianapolisa graditi z opeko tlakovano dirkalno stezo, Louis Chevrolet pa se je z nastopanjem v dirkalnem moštvu Buick, ki ga je vodil Billy Durant, uveljavil po vsej državi.

Durant, ki ga je navdušilo Louisovo tehnično znanje, je Chevroleta povabil k sodelovanju pri izdelavi avtomobilov, med katerimi je bil tudi nov model, ki sta ga poimenovala Chevrolet. Kmalu po tem si je Luis privoščil oddih in bratu Arthurju pomagal pri pripravi avtomobila Buick za prvo 500 milj dolgo dirko na dirkališču Indianapolis Motor Speedway.

30. maja 1911 je Arthur Chevrolet na prvi dirki Indianapolis 500 odpeljal trideset krogov, nato pa odstopil zaradi tehničnih težav. 3. novembra 1911 sta Louis Chevrolet in Billy Durant v Detroitu ustanovila družbo Chevrolet Motor Car Co.

Tri leta kasneje je Louis Chevrolet Durantu prodal svoj delež v družbi Chevrolet in se preselil v Indianapolis, da bi se skupaj z bratoma ukvarjal z dirkanjem. Luis je na dirki v Indianapolisu nastopil leta 1915 in vozil s povprečno hitrostjo 80 milj na uro, nato pa odstopil zaradi okvare motorja. Na dirko Indianapolis 500 se je leta 1919 vrnil skupaj z bratom Gastonom. Nastopala sta v avtomobilih lastnega podjetja Frontenac Motors Corp. Louis je dirko končal kot sedmi, Gaston pa kot deseti. Leta 1920 je Gaston zmagal na dirki Indy 500 z avtomobilom Monroe-Frontenac in postal prvi zmagovalec, ki je celo dirko odpeljal z enim kompletom pnevmatik.

Od leta 1945 do danes je na dirki Indy 500 tekmovalo 22 Chevroletovih vozil

Na prvi dirki Indianapolis 500 je uvodni krog vodil Carl Fisher v svojem osebnem avtomobilu, ker je bil prepričan, da je leteči start varnejši od tradicionalnega teka voznikov do avtomobilov. Uvodni krog letečega starta je odtlej postal tradicionalen in priljubljen del dirke Indy 500. Letos bo uvodni krog 500 milj dolge dirke odpeljal Chevrolet Camaro SS Convertible, model za leto 2011, ki bo že 22. Chevrolet v tej vlogi.

Prvi Chevrolet, ki je odpeljal uvodni krog je bil kabriolet letnika 1948, vozil pa ga je predsednik družbe Indianapolis Speedway, Wilber Shaw.

Uvodni krog letečega starta dirke Indianapolis 500 je odpeljalo deset avtomobilov modela Corvette, ki je prvič na dirki nastopil leta 1978, ko je praznoval 25. obletnico. Tega leta je časopis Wall Street Journal z objavo članka o zbirateljskem vidiku dvojnikov uradnega modela varnostnega avtomobila Corvette Limited Edition letnika 1978 sprožil mrzlično povpraševanje po njem.

Camaro SS letnika 2011 bo že sedmi Camaro, ki bo odpeljal uvodni krog dirke Indy 500. Prvi ga je leta 1967, ko je bil model Camaro prvič predstavljen.Model Camaro je dirko odprl tudi leta 1969.Beli SS Convertible letnika 1969 z izbočenim pokrovom motorja, oranžnimi črtami in posebej oblikovano notranjostjo je postal najbolj prepoznaven varnostni avtomobil dirke Indy.Dandanes zbiratelji modela Camaro še posebej cenijo 3675 uradnih dvojnikov tega modela, ki so bili izdelani leta 1969.

Snežno bela zunanjost z oranžnimi črtami, kakršno ima varnostni avtomobil letošnje dirke Indianapolis 500, Chevrolet Camaro Convertible letnika 2011, neposredno odraža videz modela iz leta 1969, oranžna notranja oprema pa je sodoben odmev prepoznavne zunanjosti.Družba Chevrolet bo varnostni avtomobil prenesla tudi na ceste, saj bo na voljo 500 vozil Chevrolet Camaro Convertible Indianapolis 500 Pace Car letnika 2011.Dobava je načrtovana že to pomlad.

2012: Vrnitev Chevroletove moči na dirko Indy

Poleg avtomobilov, ki so vozili uvodni krog letečega starta dirke Indy 500, so na dirki opečnatega dirkališča tekmovali številni avtomobili, ki so jih poganjali motorji, poimenovani po Louisu Chevroletu.

V zadnjih desetletjih je Chevrolet na dirkah prvenstva Indy sodeloval kot izdelovalec motorjev, in sicer v letih od 1986 do 1993 in od 2002 do 2005. Motorji V-8 so zmagali na 104 dirkah, poganjali šest prvakov med vozniki in sedemkrat osvojili naslov na dirki Indianapolis 500.

Prihodnje leto se Chevrolet vrača v prvenstvo IZOD IndyCar z novim dirkalnim motorjem V6 z dvojnim turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgavanjem, ki ga poganja etanol E85. Motor Chevrolet IndyCar V6, ki sta ga skupaj razvili družbi General Motors in Ilmor Engineering, ima gibno prostornino 2,2 litra ter blok in glavo motorja iz aluminija. Motor bo obremenjen kot del podvozja, saj bo nosil menjalnik in zadnje vzmetenje.

Motor Chevrolet IndyCar bo na voljo vsem sodelujočim moštvom skladno s pravili tekmovanja. Moštvo Team Penske je prvo v tekmovanju IndyCar, ki je podpisalo pogodbo za Chevroletovo pogonsko moč v letu 2012. Moštvo Team Penske je doslej s Chevroletovimi motorji zbralo 31 zmag v razredu z odprto kabino, od tega štiri na dirkah Indianapolis 500.

Novice o Chevroletu v času dirke Indy 500 najdete na Chevroletovi strani mreže Facebook in Twitterjevem naslovu #ChevyIndy500.