Chevrolet Spark 1.2 LTZ

Chevrolet, Testi

Ob koncu novembra 2013 smo na test prevzeli Chevrolet Sparka, ki je bil eden izmed manjših avtomobilov v naših rokah zadnji čas.

Ob koncu novembra 2013 smo na test prevzeli Chevrolet Sparka, ki je bil eden izmed manjših avtomobilov v naših rokah zadnji čas.

Cenovno ugoden avtomobil konkurira vsem malčkom s svojo dostopno ceno in preprosto zasnovo. V ožji krog konkurence bi mu lahko šteli poleg tudi Dacio Sandero. Manjša, a konkurenčna, sta še VW Up! in Škoda Citigo. Njegov večji bratec, Aveo, pa je logična izbira za tiste, ki potrebujejo nekoliko več prostora, predvsem pa se več časa zadržujejo na cestah.

Chevrolet Spark 2013 test

Spark je pravi privlačen mestni malček s pozornost zbujajočim videzom. To dokazujejo njegove mere, majhen bencinski motor in majhen rezervoar za gorivo. Kljub izredno kompaktnim meram je dovolj prostoren za pet odraslih oseb. Seveda se na zadnji klopi trije odrasli ne bodo navduševali nad prostorom, a za silo bo. V plus je potrebno Sparku šteti drugi par vrat, ki je za marsikoga stilistično skrit, a zelo uporaben, ko je potrebno kaj natovarjati ali po hitrem postopku v avtomobil “spraviti” razigrane otroke. V notranjosti ga odlikujejo še premišljene in praktične oblikovne značilnosti.

Chevrolet Spark 2013 test Chevrolet Spark 2013 test

Chevrolet Spark 2013 test

V Sparku so potniki dobro zaščiteni saj ima dve zračni blazini spredaj, stranske zračne zavese ter dodatne zračne blazine za zaščito prsnega koša in trebuha.

Notranjost Sparka bo navdušila voznika in sovoznika. Le ta tudi najudobneje potujeta v tem malčku. Vsa pomembnejša stikala so nameščena na volanskem obroču ali v njegovo neposredno bližino, zato so natanko tam, kjer jih voznik pričakuje – na dosegu roke. Ta avtomobil pa se ponaša še s številnimi odlagalnimi površinami za vsakdanje stvari, kot so mobilni telefoni, iPodi, torbice in podobno. Naj izpostavimo nekatere prostore, kot je odlagalni prostor v osrednji konzoli za majhne predmete (kartice, parkirni listki in kovanci), skrit prostor za predmete večje vrednosti, dvojno držalo za kozarce, barvno usklajen odlagalni predal za voznika ter seveda prtljažni prostor, ki ponuja v osnovi že 170 litrov prostornineOsrednja konzola ponuja radio s funkcijo Bluetooth ter priključkoma AUX in USBZadnji sedeži so opremljeni s tremi tritočkovnimi varnostnimi pasovi ter pritrdilnimi sistemi ISOFIX za otroške sedeže. Na uradnem preizkusu NCAP je Spark osvojil najvišje število točk za morebitno zaščito 3 letnega otroka.

Kot zanimivost, vsi modeli Sparka so standardno opremljeni s sistemom, ki vas opozori, če je tlak v pnevmatikah prenizek. Tako zagotavlja večjo varnost in nižjo porabo goriva. Vsak Spark je tudi serijsko opremljen z ESP ter še z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile (EBD), ABS-om ter opozorilno lučko za nepripet varnostni pas. A ker varčevanje ne pozna meja v tem kapitalističnem svetu, denimo v primeru, če naročite opremo LS, LS+ ali LT sta zunanji stranski ogledali ročno nastavljivi. V bogatejši opremi LTZ, kakršno smo imeli na testu, pa sta že električno pomični, kot tudi vgrajeni parkirni senzorji na zadnjem odbijaču.

Chevrolet Spark 2013 test

Dizelskih motorjev pri Sparku ni.

Dizelskih motorjev pri Sparku ni.

Majhen, zgolj 60 kilovatov močan, bencinski pogonski agregat je primeren za umirjene voznike. Ne ponuja ravno veliko navora, a nič za to. Že po nekaj minutni vožnji se voznik privadi šibkejšega motorja in prične uživati v sproščeni vožnji. Škoda le, da nima potovalnega računalnika, ki bi prikazoval povprečno porabo. Po lastnem izračunu se je sicer gibala v kombiniranem ciklu okoli 6,1 litra  95 oktanskega bencina Q Max na 100 prevoženih kilometrov. Kar ni slabo. Vožnja je udobna, mogoče malce poskakujoča v primeru slabše ceste, kar je posledica tudi kratke medosne razdalje.

Sparka odlikujejo zaradi preproste zasnove nizki stroški vzdrževanja in uporabe. Hkrati je tudi varen in za ceno približno 11 tisočakov, kolikor je stal testen primerek, dobra izbira za tiste, ki iščejo majhen avtomobil, ki tudi malce izstopa s svojo obliko. Škoda le, da se Chevrolet počasi umika iz Evrope. Vendar hej! Morda ga ravno zaradi tega dobite ugodnejšega.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Chevrolet Spark si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.2 bencinski (60 kW/82 KM, 111 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 6,6 / 4,1 / 5,0 l (CO2: 118 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 164 km/h / 12,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 3595 / 1597 / 1522 mm
Medosna razdalja: 2375 mm
Teža: 864 kg
Posoda za gorivo: 35 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 170 – 568 – 873 l

Cena osnovne različice (1.0, LS): 9.155 EUR
Cena testne različice: 11.510 EUR