Bužga zmagovalec Grande Punto pokala 2011

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Ta konec tedna se je na avstrijskem dirkališču Salzburgring zaključil pokal LEMA Grande Punto v sklopu državnega prvenstva v krožno-hitrostnih dirkah. Po osmih dirkah je postal pokalni zmagovalec prve sezone Ljubljančan Aleš Bužga. Zadnjega tekmovalnega…

Ta konec tedna se je na avstrijskem dirkališču v neposredni bližini mesta Salzburg zaključil pokal LEMA Grande Punto v sklopu državnega prvenstva v krožno-hitrostnih dirkah. Po osmih napetih dirkah je postal pokalni zmagovalec prve sezone Aleš Bužga.

 
F02CD98A-F786-11E0-AC6F-83A166B94067Zadnjega tekmovalnega konca tedna (14. – 15. oktober) na dirkališču Salzburgring se je udeležilo šest tekmovalcev; Klemen Čampa, Andrej Makarovič, Jure Marinšek, Aleš Bužga, Domen Rode in Matevž Habjan. Možnosti za končno zmago v pokalu so imeli celoten konec tedna, tudi po prvi dirki, še kar štirje tekmovalci izmed devetih voznikov, ki so v letošnji sezoni nastopili na dirkah za omenjeni pokal.
 
Kvalifikacije za prvo dirko je suvereno dobil Čampa pred Habjanom in Makarovičem. Klemen je jutranjo sobotno dirko odlično pričel, medtem ko je Habjan izgubil vse upe za zmago po zapletu z Bužgo. Po trku v šikani ni uspel nadaljevati z dirko s poškodovanim prednjim delom Grande Punta. Prvo dirko, ki je potekala že ob 8.15 uri zjutraj so zaznamovale številne nesreče in obračanja, saj je bil asfalt še zelo hladen. Dirko je zmagal Čampa pred Makarovičem in Marinškom.
 
Na štartu druge dirke, ki se je pričela ob 15.10 uri, je najbolje z mesta potegnil Makarovič, saj je imel Čampa težave z menjalnikom – izgubil je tretjo prestavo. Andrej je vodil dirko vse do napake, ko je v šikani zamudil točko zaviranja in poletel čez pesek. Pri tem je tako poškodoval svojega Grande Punta, da je moral kmalu predčasno zaključiti dirko. Medtem se je uspelo iz povsem ozadja na prvo mesto prebiti Habjanu, ki je vse do konca dirke bil napet boj z Bužgo. Slednji je na koncu vendarle popustil, zaključil dirko na drugem mestu pred Marinškom in slavil zasluženo osvojitev naslova prvaka v prvi sezoni pokala LEMA Grande Punto.
 
V generalni razvrstitvi državnega prvenstva sta sicer zmagala Marko Pirman z Renault Cliom Cup na prvi in Zoran Poglajen z Renault Meganom na drugi dirki.
 
Domžalsko moštvo LEMA pa se je z vodjo moštva, Mirkom Marinškom, na čelu že obvezalo, da čez zimo obnovi vse pokalne Fiat Grande Punte ter glede na zanimanje pripravi še nekaj novih. Kot se je izkazalo v letošnji sezoni Slovenija resnično potrebuje takšen pokal, ki omogoča atraktivne in napete boje v enakovrednih dirkalnikih.