Buzetski dani najbolj priljubljena prireditev med slovenskimi dirkači

Avtomobilizem, GHD, KHD, Reli, Slovenija, Šport, Top

Sezona se bliža h koncu, edina preostala dirka v treh paradnih disciplinah slovenskega avtošporta (reli, GHD in KHD) je rally Poreč, ki bo na sporedu konec tega tedna. Odločili smo se, da pod drobnogled vzamemo število prijavljenih dirkačev/posadk na posamezno prireditev v omenjenih disciplinah. Pa kar k rezultatom: 1. GHD Buzet (HRV) – 49 voznikov […]

Sezona se bliža h koncu, edina preostala dirka v treh paradnih disciplinah slovenskega avtošporta (reli, GHD in KHD) je rally Poreč, ki bo na sporedu konec tega tedna. Odločili smo se, da pod drobnogled vzamemo število prijavljenih dirkačev/posadk na posamezno prireditev v omenjenih disciplinah. Pa kar k rezultatom:

Najpriljubljenejši je Buzet

Najpriljubljenejši je Buzet

1. GHD Buzet (HRV) – 49 voznikov

Na prvem mestu lestvice najbolj obiskanih avtošportnih prireditev s strani slovenskih tekmovalcev je (presenetljivo?) hrvaški Buzet, ki je letos privabil 49 slovenskih tekmovalcev. Da bi bilo prvo mesto te prireditve še trdnejše, je potrebno dodati, da se je na dirki predstavila še kopica slovenskih voznikov v t. i. “promo konkurenci”. Kot razlog, da so hrvaške prireditve v slovenskem koledarju državnih prvenstev pa tudi izven njega tradicionalno zelo dobro obiskane, slovenski tekmovalci največkrat navajajo nižje štartnine in izjemno gostoljuben ter spoštljiv odnos prirediteljev. Uspeh “Buzetskih dni” nad slovenskimi dirkami je definitivno dejstvo, ob katerem bi se morali odgovorni na slovenski krovni zvezi za avtošport globoko zamisliti.

V Buzetu se imajo možnost preizkusiti številni (bodoči?) dirkači

V Buzetu se imajo možnost preizkusiti številni (bodoči) dirkači

2. GHD Lučine – 47 voznikov

3. GHD Ilirska Bistrica – 42 voznikov

4. GHD Gorjanci – 41 voznikov

Za Buzetom se zvrstijo edine tri preostale gorsko-hitrostne dirke na slovenskih tleh. Če smo letos v Sloveniji imeli priložnost spremljati zadovoljivih šest relijev, so od nekoč velikega števila gorskih dirk v Sloveniji, ostale le še tri. Je pa potrebno dodati, da so te tri dirke organizirane na izjemno visokem nivoju, tudi če gledamo z evropske perspektive in temu primerna je tudi relativno močna konkurenca, katero je tam ponavadi možno spremljati. Lučine so letos dirko za hrvaško prvenstvo prepustile/morale prepustiti Gorjancem, kar je posledično pomenilo najskromnejšo skupno listo prijav, je pa na dirki sodelovalo največ slovenskih dirkačev letos (47), kar je organizatorjem zagotovo lahko v ponos. GHD Ilirska Bistrica in GHD Gorjanci sta bili v sezoni 2014, ob nekoliko osiromašenem reliju Saturnus, verjetno najodmevnejši avtošportni prireditvi na slovenskih tleh. Glede števila prijavljenih je letos na Gorjancih padel rekord, Ilirska Bistrica pa je po nekaj letih padanja ponovno obrnila krivuljo (pa ne le števila prijav, pač pa tudi pozitivnih odzivov gledalcev) navzgor.

Gorjanci z vsakim letom napreujejo

GHD Gorjanci z vsakim letom napreduje in skuša doseči staro slavo

5.-6. Rally Nova Gorica – 37 posadk

5.-6. Rally Idrija – 37 posadk

7.-8. Rally Velenje – 35 posadk

7.-8. Rally Poreč (HRV) – 35 posadk

9. Rally Saturnus – 34 posadk

10.-11. Rally Maribor – 23 posadk

10.-11. GHD Čedad (ITA) – 23 voznikov

12. Rally Železniki – 21 posadk

13. Rally Lavanttal (AVT) – 19 posadk

Od 37 do 19 slovenskih posadk, se je letos gibalo število prijavljenih na relijih slovenskega državnega prvenstva. Največ sta jih privabila Rally Nova Gorica in Rally Idrija, kar glede na to, da iz tega dela Slovenije prihaja dobršen del domače konkurence, ni presenečenje. V reliju je tudi na sploh opaziti večjo konsistentnost prijavljenih posadk, kot v gorsko-hitrostnih dirkah, saj je tekmovalcev, ki “resno” odpeljejo celoten program tu nedvomno več. Veseli tudi dejstvo, da imamo letos za razliko od lani dva relija več – ponovno Rally Maribor in po zaslugi ŠD Omikron Plus prvič tudi Sprint Rally Železniki.

Reli v okolici Železnikov je velika pridobitev za slovenski avtošport

Reli v okolici Železnikov je velika pridobitev za slovenski avtošport

14.-15. GHD Verzegnis (ITA) – 16 voznikov

14.-15. KHD Slovakiaring (SLK) – 16* voznikov

16. KHD Brno (ČEŠ) – 14* voznikov

17.-19. KHD Most (ČEŠ) – 10 voznikov

17.-19. KHD Red Bull Ring (AVT) – 10 voznikov 

17.-19. KHD Salzburgring (AVT) – 10 voznikov

*(skupaj s slovenskimi vozniki, ki niso tekmovali na dirki za DP, pač pa na vztrajnostnih preizkušnjah CEZ)

Na zadnjih mestih lestvic pa najdemo vse prireditve slovenskega krožno-hitrostnega prvenstva. Razlogi so na dlani. V Sloveniji še vedno ni dirkališča, disciplina je finančno, logistično in časovno najzahtevnejša … Morda je k skromnejšim številkam pripomogel tudi letos odpovedani vikend na Grobniku, ki se je preselil v okoli 800 km oddaljeni češki Most. Dejstvo je, da nikoli v zgodovini KHD v Sloveniji ni bil najštevilčnejši, vendar po končani sezoni 2014 lahko nedvomno trdimo: “Slovensko krožno-hitrostno prvenstvo = Lema Racing”. Brez zagretosti omenjene ekipe državnega prvenstva Slovenije na dirkališčih ne bi bilo več, saj je le-ta vsak vikend prispevala domala vse dirkalnike na štartni vrsti, nastop kakšnega izmed preostalih dirkačev, pa je bolj slučaj kot pravilo.

KHD živi po zaslugi Lema Racinga

KHD živi po zaslugi Lema Racinga

Če povzamemo, situacija v slovenskem avtošportu ni rožnata, definitivno pa ni niti črna. Zelo radi se primerjamo (in jo imamo za vzor) z našo severno sosedo Avstrijo, ki premore štirikrat več prebivalcev kot Slovenija, njen bruto domači proizvod pa je višji približno za tretjino. Tu nekje pa je v primerjavi s slovenskimi tudi razmerje njihovih domačih dirkačev na avtošportnih prireditvah avstrijskih državnih prvenstev. Če želimo, da se situacija izboljša, je potrebno predvsem podpirati to kar imamo, uspehi pa bodo prišli na dolgi rok in ne, kot se pri nas prevečkrat pričakuje, še v tem trenutku …