Bruno Famin, prvi mož Peugeot Sporta o WRC, F1, Roku Turku in pitju piva z Audijem

Aktualno, Avtomobilizem, GHD, KHD, Reli, Saloni, Top, WRC

“Slovenija … Rok Turk!” je navdušeno vzkliknil vodja Peugeotovega športnega oddelka Bruno Famin na moje besede o tem, kdo sem, kaj počnem in od …

“Slovenija … Rok Turk!” je navdušeno vzkliknil vodja Peugeotovega športnega oddelka Bruno Famin na moje besede o tem, kdo sem, kaj počnem in od kod prihajam. Moram priznati, da je v pogovoru v Ženevi name pustil močan in predvsem zelo pozitiven vtis, predvsem s svojim razmišljanjem in prepričljivo iskrenostjo. Zaverovanost in strast pri svojem delu je pri francoskih znamkah v avtomobilskem športu tudi v današnjem, žal turbokapitalističnem času, moč opaziti precej bolj, kot pri ostalih. Čeprav je tudi pri njih načrtna gradnja imidža blagovne znamke v ospredju, tisti drobcen delček pravega športa še ni izumrl. Bom za dodatno draž kar uporabil besede Famina, ki jih boste lahko zasledili tudi v intervjuju: “Če ima kakšna avtomobilska znamka šport zares zapisan v DNK, je to Peugeot.”

Kakšen je vaš pogled na zgodovino Peugeotovega udejstvovanja v avtomobilskem športu? Katero poglavje se vam zdi najpomembnejše pri kreiranju zavesti, da je Peugeot tradicionalno športno orientirana znamka?

Lahko bi izbral posamezno poglavje v naši zgodovini, a menim, da je ključno dejstvo, da je Peugeot že od svojih začetkov povezan z avtomobilskim športom. Že prva dirka na svetu – leta 1895 – je minila v znamenju zmage Peugeota. Bili sta sicer dve dirki – zanju se točno ne ve, katera je bila prva – a Peugeot je zmagal na obeh. Veliko avtomobilskih znamk trdi, da je avtomobilski šport zapisan v njihovem DNK, a če to za eno znamko še posebej drži, je to Peugeot. V začetku 20. stoletja smo trikrat zmagali na dirki 500 milj Indianapolisa. Od tedaj, pa do danes, se nismo nikoli ustavili. S prihodom moderne dobe avtomobilskega športa v zgodnjih 80. letih smo v avtomobilski šport vstopili s famoznim modelom za reli – Peugeotom 205 T16 in dvakrat postali svetovni prvaki. Uspešni smo bili tudi na preizkušnjah, kot so Pikes Peak, Dakar in Le Mans. Naša moč je torej v tem, da smo od samega začetka konstantno prisotni v najrazličnejših serijah avtomobilskega športa.

Eden najslovitejših dirkalnikov je model 205 T16 (foto: Steven Straiton)

Ste mnenja, da je za znamko boljše držati konstantnost v le eni seriji avtomobilskega športa, ali se preizkušati v več različnih?

Moderna doba zgodovine Peugeot Sporta izgleda tako, da je tovarniška ekipa prisotna v eni seriji avtomobilskega športa. Vztrajamo približno pet let, nato pa se preizkusimo nekje drugje. Imamo pa program, ki se nikoli ne ustavi. To je program za naše stranke. Konstantno razvijamo dirkalnike in tehnologijo za naše stranke po vsem svetu. Imamo številne vključene modele vozil in to je naša izredno močna aktivnost, nanjo pa smo tudi zelo ponosni. To je zelo pomemben dejavnik, da znamka nabira svoje ambasadorje. Z našimi vozili namreč po vsem svetu tekmuje na tisoče športnikov. Ti ljudje so zelo strastni in predani znamki, kar je odlično za grajenje podobe znamke Peugeot.

Zadnji Peugeotov dirkalnik za WRC je model 307. Žal je poznan tudi po hudi nesreči estonskega asa Markka Märtina, v kateri je umrl njegov sovoznik, Britanec Michael Park (foto: Christopher Batt)

Ali poznate nastope in dosežke slovenskega dirkača Roka Turka, ki že celotno kariero nastopa s Peugeotovimi dirkalniki?

Seveda, njegove nastope pri Peugeot Sportu budno spremljamo. Tudi Rok nam pri tem zelo pomaga, saj je odličen pri svoji komunikaciji z nami. Vemo, da nastopa zelo uspešno in je izredno kvaliteten dirkač. Ravno prejšnji teden sem se pogovarjal z njim o tekočih zadevah.

Rok Turk trenutno nastopa s Peugeotom 208 T16, ki si ga lahko te dni ogledate na avtosalonu v Ljubljani

Trenutno je prioriteta znamke Peugeot Sport nastopanje na reliju Dakar. Bo tako tudi ostalo?

Najprej moram reči, da Dakar za nas ni prioriteta. To je le tekmovanje, kjer trenutno nastopa Peugeotova tovarniška ekipa. Za nas je popolnoma enako pomemben tudi program za zasebnike. Če leta 2012 ne bi imeli močnega programa za zasebnike, bi Peugeot Sport propadel, saj se je takrat vse zapiralo. Program za zasebnike je baza Peugeot Sporta, na uspehu katere nato gradimo svoj tovarniški program za nastopanje v različnih serijah avtomobilskega športa.

Peugeot Sport svoje dirkalnike prodaja na tisočem zasebnikov, tudi slovenskim

Katera je vaša najljubša kategorija avtomobilskega športa?

To pa je zelo težko reči. Ko sem bil mlad, sem imel dve najljubši kategoriji. To sta bili Le Mans in Dakar. Imel sem srečo, da smo zmagali na obeh.

Peugeotov aktualni dirkalnik za reli Dakar

Katera znamka je največji rival Peugeot Sporta? V tekmovanju proti kateri ste najbolj uživali?

Zelo rad se spominjam tekmovanja proti Audiju, predvsem na vztrajnostnih dirkah. Audi je bil tedaj na vztrajnostnih dirkah merilo za vse. Z njimi smo se na dirkališčih trdo borili in imeli zelo zanimive dirke. Kljub temu so bili atmosfera in naši odnosi odlični. Po dirkah smo tako skupaj pili pivo. Tega se zelo rad spominjam. V petih letih smo se z Audijem pomerili na 32 dirkah. Od tega smo mi zmagali na 24 dirkah, Audi pa na 7. Eno dirko je dobil tudi Porsche. Žal nismo zmagali na dovolj pomembnih dirkah. Le Mans smo dobili le enkrat izmed petih poizkusov. V dirkah proti Audiju smo se res odlično izkazali. Moje edino obžalovanje je, da smo naše uspehe slabo predstavili javnosti, saj skoraj nihče ne ve, da smo bili od Audija toliko uspešnejši.

Peugeot je v seriji Le Mans osvojil tri konstruktorske naslove (foto: Peugeot Media)

Vidite v prihodnosti kakšno možnost, da se Peugeot vrne v WRC ali celo Formulo 1?

Za povratek v Formulo 1 ne vidim možnosti, vsaj ne dokler ta serija izgleda tako, kot je temu v tem trenutku. Mislim, da se njena podoba ne ujema s trenutno strategijo blagovne znamke Peugeot. Kar se tiče avtomobilskega športa, imamo v skupini PSA trenutno zelo jasno strategijo. Citroën nastopa v WRC, DS v Formuli E, cross-country in relikros pa pripadata Peugeotu. Citroën je v WRC ravnokar začel z novim programom. Stoodstotno sem prepričan, da proti Citroënu ne bomo nikoli več tekmovali. Mogoče se lahko naš povratek v WRC zgodi v desetih letih, zagotovo pa ne kratkoročno ali srednjeročno. Če bi se ponudila dobra priložnost, bi se radi vrnili v Le Mans. Vse pridno spremljamo in analiziramo. Trenutno smo v programu cross-countryja in relikrosa, ki sta odlična programa. Relikros se v zadnjem obdobju namreč odlično razvija.

Peugeot se je od F1 poslovil skupaj z ekipo Alaina Prosta leta 2001 (foto: GrandPrixStory)

Menite, da lahko relikros v prihodnosti po svoji priljubljenosti prehiti WRC?

Na to pri nas ne gledamo tako. Teh dveh serij ne vidimo kot konkurenco, pač pa sta komplementarni. Na eni strani imamo WRC – tradicionalni reli, ki ga poznamo že desetletja. Potem imamo daljše, zahtevnejše in bolj avanturistične cross-country relije, kot je Dakar in nenazadnje popolno nasprotje – kratke dirke z instantnim dogajanjem, kot je relikros. Ta serija je odlična za promocijo, saj je dogajanje zgoščeno. Zlahka jih gledalcem predstavimo tudi preko televizijskih sprejemnikov. Te tri kategorije so komplementarne in napaka bi bila, da bi jih razumeli kot medsebojno konkurenco. Prireditve, kot je legendarni Rally Monte Carlo s slovito hitrostno preizkušnjo Col de Turini pač ne morejo izumreti. Tako kot tudi ne izjemni reli na Finskem. To je zlata zgodovina avtomobilskega športa.

Peugeotovi dirkalniki trenutno uspešno nastopajo na dirkah relikrosa