Britanski prestolonaslednik princ Charles na obisku pri Nissanu

Zanimivosti

Obisk je bil še toliko bolj zanimiv, saj je Princ Charles pred skoraj 30 leti odigral pomembno vlogo pri ustanovitvi te tovarne. Leta 1986 je valižanski princ med obiskom Japonske sodeloval pri tradicionalnem obredu s figurami daruma, s katerim so zaznamovali začetek proizvodnje novoustanovljene tovarne vozil v Sunderlandu, poleg tega pa je osebno preizkusil eno […]

Obisk je bil še toliko bolj zanimiv, saj je Princ Charles pred skoraj 30 leti odigral pomembno vlogo pri ustanovitvi te tovarne.

Leta 1986 je valižanski princ med obiskom Japonske sodeloval pri tradicionalnem obredu s figurami daruma, s katerim so zaznamovali začetek proizvodnje novoustanovljene tovarne vozil v Sunderlandu, poleg tega pa je osebno preizkusil eno od Nissanovih revolucionarnih električnih vozil, ki so jih takrat proizvajali v tovarni v Zami na Japonskem.

Med obiskom so princu Charlesu razložili, kako je Nissan s pomočjo razvoja tehnologije električnih vozil v preteklih 29 letih zasnoval najbolje prodajano električno vozilo v zgodovini avtomobilizma, Nissan LEAF. Prav tako se je sestal z vajenci in zaposlenimi pri tem projektu.

nissan-in-princ

Nissan LEAF, ki ga v tej tovarni proizvajajo vse od leta 2013, je prvo 100 % električno vozilo v množični proizvodnji na svetu, s 33.000 prodanimi vozili v Evropi in več kot 158.000 po celem svetu.

V nadaljevanju ogleda proizvodne linije si je princ Charles ogledal tudi Nissanov center za usposabljanje, ki deluje v okviru Akademije za razvoj veščin za trajnostni razvoj, proizvodnjo in inovacije pri izobraževalni ustanovi Gateshead College. Nissanov podpredsednik proizvodnje Kevin Fitzpatrick mu je predstavil nekaj aktivnosti tega centra, ki tvorijo program Nissan Skills Foundation.

Princ Charles se je sestal z učenci iz osnovnih šol Gillas Lane v Sunderlandu, St Cuthbert’s v Newcastlu in akademijo Venerable Bede v Sunderlandu, ki vse po vrsti sodelujejo pri Nissanovem programu za razvoj Nissan Skills Foundation, v katerega spada tudi program Industrial Cadets.

Nastanek programa Industrial Cadets je leta 2010 spodbudil prav princ Charles, sam program pa pomaga pri osveščanju o zaposlitvenih priložnostih v proizvodnem sektorju. Do danes je pri Nissanovem programu sodelovalo več kot 100 dijakov iz okoliških srednjih šol, dodatnih 100 pa bomo vključili v program naslednje šolsko leto.