BP Ultimate Rallye Lavanttal

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Več kot 125 posadk iz sedmih držav bo sodelovalo na 35. reliju v Labotski dolini. Poleg avstrijskega vrha prihaja močna konkurenca iz Slovenije. To bo hkrati tudi uvod v slovensko državno prvenstvo v reliju. Pri vrhu bo bitka med Turkom in Humarjem!

7BD2B3A2-5C95-11E0-ADC1-B93766B94067Več kot 125 posadk iz sedmih držav (Rusija, Italija, Slovenija, Nemčija, Češka, Poljska in Avstrija) je do konca roka prijav prijavilo svoje sodelovanje na tem priznanem tradicionalnem reliju v Labotski dolini.

 
Posebej razveseljiva je udeležba iz tujine. MSC Wolfsberg bo pozdravil nič manj kot 57 tujih posadk, od tega tudi 31 slovenskih, saj je BP Ultimate Rallye prva dirka letošnjega slovenskega državnega prvenstva. Prav tako pa privabi tudi Mitropa Cup veliko mednarodne konkurence na avstrijsko Koroško. 
 
Zelo močno sta zastopana nacionalna razreda 12 in 14. V razredu 12, bivši diviziji V, skupina H/A in H/N, je 15 prijav, še močnejši pa je trend voznikov, ki so se v avstrijskem državnem prvenstvu za starodobna vozila (Historic Rallye) prijavili v razred 14, perioda 1-4, letnik do 1981, in perioda 5-7, letnik od 1981 do 1987. Tu pričakujemo obračun med štiriindvajsetimi posadkami. V najatraktivnejšem razredu 2 (avtomobili S2000) imamo pet prijav. Za Avstrijo bodo na štartu Raimund Baumschläger (Škoda), Andreas Waldherr (VW) in Patrick Winter (najverjetneje Peugeot), za Slovenijo pa Rok Turk (Peugeot) in Aleks Humar (Škoda). Tudi razred 3 (skupina N, preko 2000ccm) je zelo močan, z 19 prijavami in znanimi vozniki. Razred 11 (dizelska vozila) pa zaostaja. Na avstrijskem Koroškem bomo lahko videli štiri voznike. Absolutni vrhunec pa je prvenstvo vozil na dvokolesni pogon, ki izhaja iz prejšnjih divizij I, III in IV. Tu bomo na štartu videli celo preko 50 vozil!
 
MSC Wolfsburg je s tem številom prijav nadvse zadovoljen, to je ugotovil tudi predsednik društva Gerhard Leeb in dodal: “125 prijav z več kot 50 % udeležbo iz tujine za nas predstavlja veliko spodbudo in potrditev ter priznanje za trdo delo naše organizatorske ekipe v preteklih mesecih.
 
Slovenski reli ponovno v vzponu
 
Slovenski reli se nadeja zelo zanimive sezone 2011. Prek zime ni manjkalo špekulacij in ugibanj glede novosti v voznem parku, zdaj pa je jasno, da bo sezona kvalitetnejša od predhodne. Raven sicer še ne bo na nivoju sezone 2006, ko se je za naslov prvaka borilo pet dirkačev, toda ponovno lahko zaznamo pozitiven trend.
 
Subaru impreza N14, s katero je lani postal državni prvak Aleks Humar, je bila prodana v tujino. Na relijih državnega prvenstva bomo videli dva ali tri dirkalnike S2000. Škodo fabio S2000 bo vozil Humar, na posameznih relijih pa morda tudi Mitja Klemenčič. Potrjen je tudi projekt peugeota 207 S2000, v katerem bo sedel Rok Turk. Poleg dirkalnikov S2000 se bo za vrh boril tudi izkušeni Darko Peljhan, ki še naprej vztraja pri mitsubishiju lancerju EVO10.
 
Za slovensko državno prvenstvo bo veljalo šest prireditev, prvi od teh na reliju Lavanttal v Avstriji. Maja bo napočil čas za tradicionalni reli Saturnus, julija pa za kakovosten reli v Mariboru. Ta bo štel tudi za avstrijsko državno prvenstvo. Poleg teh treh relijev bodo slovenski dirkači nastopili še na treh krajših relijih v Velenju, Ajdovščini in Idriji.