Bodo takšni športni avtomobili prihodnosti?

Novosti

Opel GT Concept bo na 86. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (3. do 13. marec 2016) prvič predstavljen svetovni javnosti. Ta športni avtomobil, ki uvaja trende, odraža neprekinjeno inovativno Oplovo moč. Polnokrvni športnik s sredinsko nameščenim motorjem spredaj in zadnjim pogonom je neposredni potomec modelov Opel GT in Monza Concept ter dviga Oplovo kiparsko oblikovalsko […]

Opel GT Concept bo na 86. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (3. do 13. marec 2016) prvič predstavljen svetovni javnosti. Ta športni avtomobil, ki uvaja trende, odraža neprekinjeno inovativno Oplovo moč.

Polnokrvni športnik s sredinsko nameščenim motorjem spredaj in zadnjim pogonom je neposredni potomec modelov Opel GT in Monza Concept ter dviga Oplovo kiparsko oblikovalsko filozofijo na naslednjo raven. Je avantgarden in prvinski hkrati, saj zavrača vse, kar bi motilo čisto obliko in izvedbo. GT Concept nima kljuk na vratih, zunanjih ogledal in brisalcev vetrobranskega stekla.

Opel GT Concept pomeni naslednji korak k vožnji, še bolj prežeti s čustvi in užitkom. Kaže, za kaj se trenutno zavzema Opel. Smo samozavestni, prizadevni in inovativni, z vsakim novim avtom želimo osvojiti več kupcev,” se svetovne premiere v Ženevi veseli izvršni direktor skupine Opel dr. Karl-Thomas Neumann.

Opel-GT-Concept-zadaj

GT Concept nadaljuje filozofijo modela Opel Experimental GT

Opel GT Concept na avtomobilskem salonu v Ženevi sledi stopinjam, ki jih je utrl slavni Opel Experimental GT. Leta 1965, samo eno leto po ustanovitvi prvega oblikovalskega studia katerega od evropskih proizvajalcev avtomobilov, je Opel na avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavil ta izraziti kupe z zanesljivo tehnologijo Kadetta B. Ni ga odlikovala le inovativnost, v zgodovino se je zapisal kot prvi konceptni avto evropskega proizvajalca. Navdušil je z izjemnimi tehnološkimi novostmi, kot je dvig žarometov iz karoserije, poglede pa je pritegnil z vitko obliko in popolnimi razmerji brez vseh nepotrebnih okraskov. Oblikovanje brezkompromisne študije Erharda Schnella je bilo preprosto neustavljivo. Zaradi navdušenega odziva javnosti je bil Opel GT uvrščen v serijsko proizvodnjo in samo tri leta pozneje so ga lahko kupci prevzeli v prodajnih salonih.

GT Concept ponovno uteleša Oplov pionirski duh. Popoln avto za dinamično vožnjo, kar odraža značilna rdeča linija, ki vodoravno predeli vozilo in poudarja razmerja. Značilni rdeči prednji pnevmatiki (nameščeni na platišči s predrzno grafiko kotalk) spominjata na Oplov motocikel Motoclub 500, ki je bil z dvema rdečima pnevmatikama prav tako avantgarden že leta 1928. A to je le ena redkih povezav modela GT Concept s preteklostjo: dolg pokrov motornega prostora, odsotnost pokrova prtljažnika, dvojna izpušna cev v sredini in seveda ime so povzeti po izvirnem GT-ju. Opel GT Concept je povsem neodvisen in brez znakov retro oblikovanja.

Ključna inovacija modela Opel GT Concept so velika vrata z vgrajenimi stranskimi stekli, ki jih odlikuje brezhiben prehod s stekla na lakirane površine. Ko voznik ali sovoznik pritisne na stikalo v značilni rdeči liniji strehe, se vrata s pomočjo elektrike široko odprejo in omogočijo dostop do presenetljivo prostorne notranjosti. Celo visoki vozniki brez težav vstopijo in se udobno namestijo. Pri odpiranju se vrata znatno poglobijo v prednja blatnika. Ta patentirana namestitev, ki prihrani veliko prostora, omogoča širok kot odpiranja tudi na relativno tesnih parkirnih mestih. Kompaktni športnik je tako optimalno prilagojen za uporabo v urbanih območjih. Dve kameri, nameščeni za blatnikoma, zagotavljata varen pregled pri vožnji v mestu. Sliko prenašata na zaslona na levi in desni strani kokpita – čas zunanjih vzvratnih ogledal in mrtvih kotov je tako del zgodovine. Vetrobransko steklo se nadaljuje v stekleno panoramsko strešno okno, zato lahko potniki uživajo v vozni izkušnji, ki je izjemno podobna uporabi modela ‘targa’ s snemljivo streho.

gt-concept-2016

Sredinsko nameščen motor spredaj, turbopolnilnik in zadnji pogon

Dolg pokrov motornega prostora razkriva zasnovo pogonskega sklopa modela GT Concept: sredinsko nameščen motor spredaj, značilen tako za prvi Opel GT kot tudi za legendo med ameriškimi športnimi avtomobili Corvette, ki jo je izdelal GM. Težišče vozila je zato nizko in v sredini, idealno za športno vodenje in izjemno dinamiko v ovinkih. Opel GT Concept poganja zmogljiv 1,0-litrski trivaljni turbomotor, ki temelji na ultra-sodobnih povsem aluminijastih motorjih, uporabljenih v modelih ADAM, Corsa in Astra. Športna izvedba ekstremno učinkovitega tehnološko naprednega bencinskega motorja razvije 107 kW/145 KM in največji navor 205 Nm (podatki o porabi za model Opel GT Concept še niso na voljo). Moč motorja s turbopolnilnikom se prek sekvenčnega šeststopenjskega menjalnika z obvolanskima prestavnima ročicama prenaša na zadnjo os z mehansko zaporo diferenciala. Opel GT Concept bo s tradicionalnim zadnjim pogonom navdušil vsakega pravega oboževalca športne vožnje. Ustrezna je tudi zmogljivost dvosedežnika s skupno maso pod 1000 kilogramov, saj od 0 do 100 km/h pospeši v manj kot osmih sekundah in doseže največjo hitrost 215 km/h.

Še ena značilnost modela Opel GT Concept so žarometi z vgrajenimi smerniki. Ultra-sodobna projekcijska tehnologija poskrbi, da svetijo izjemno tridimenzionalno. Prilagodljiva osvetlitev s svetili LED naslednje generacije odlično dopolnjuje to tehnologijo. Opel IntelliLux LED® matrični žarometi, ki omogočajo vožnjo z dolgimi lučmi brez slepljenja drugih voznikov, so se leta 2015 premierno izkazali v novi Astri in osvojili priznanje SAFETYBEST. Opel GT Concept uvaja naslednjo raven razvoja inteligentnega sistema osvetlitve. Zasnovo zaokroži tridimenzionalno oblikovanje zadnjih luči, ki zagotavljajo prepoznavnost novega GT-ja pri nočni vožnji.