BMW M3 CRT

Aktualno, Novosti

BMW M GmbH je razkril novo izdajo znotraj svoje modelne serije. BMW M3 CRT (Carbon Racing Technology) uteleša koncentrirano mešanico najsodobnejšega razvojnega znanja – črpa svoj navdih neposredno iz sveta motošporta – na področjih pogonskega sistema,…

74C7A236-A6D5-11E0-879B-728565B94067BMW M GmbH je razkril novo izdajo znotraj svoje modelne serije. BMW M3 CRT (Carbon Racing Technology) uteleša koncentrirano mešanico najsodobnejšega razvojnega znanja – črpa svoj navdih neposredno iz sveta motošporta – na področjih pogonskega sistema, tehnologije podvozja in inteligentnega koncepta lahkega oblikovanja. Vozilo predstavlja svetovni prvenec novega proizvodnega procesa za komponente iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP), v avtomobilski industriji. Ta proces omogoča široko uporabo kompozitov CFRP pri konstrukciji zelo zmogljive limuzine BMW M3 na osnovi športnega avtomobila, ki je rezultat programa BMW M GmbH.

inset

BMW M GmbH bo model BMW M3 CRT proizvedel v omejeni seriji 67 enot.

Po stopinjah BMW M3 GTS – ki je bil izdelan v 135 primerkih – gre v tem primeru za drugo majhno serijo zelo zmogljivega modela M3, ki je dorasel vsem izzivom na dirkališču in je obenem registriran za vožnjo po cesti.

Pod pokrovom motorja BMW M3 CRT iz kompozitov CFRP se nahaja različica motorja V8, razvita izključno za BMW M3 z dodatno povečano delovno prostornino, močjo in največjim navorom. Pogonska enota z veliko vrtilno frekvenco omogoča linearen razvoj moči, ki ga voznik pričakuje od avtomobila BMW M in izredno odzivno zmogljivost, ki jo narekujejo zahteve dirkalne steze. Osemvaljnik, ki je posebej uglašen za BMW M3 GTS, razvije iz svoje delovne prostornine 4,360 ccm moč 331 kW/450 KM. Motor doseže največjo moč pri 8,300 vrt/min, medtem ko ima voznik največji navor 440 Nm na voljo pri 3,750 vrt/min. Pomožne komponente, ki dajejo motorju njegovo omamno moč, so genialno prenesene neposredno iz sveta motošporta, vključno konstrukcija osnovne plošče okrova ročične gredi iz specialne aluminij-silicijeve zlitine, posamične dušilne lopute, sistem za uravnavanje klenkanja s tehnologijo ionskega toka in dinamično optimizirana oskrba motornega olja iz oljnega korita.

Pri prenosu moči motorja na zadnja kolesa je bil za BMW M3 razvit menjalnik M DTC z Drivelogic. 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (M DCT Drivelogic) prav tako deluje v skladu s principi, razvitimi za dirkalni šport, kar mu omogoča neprekinjen prenos moči med menjavanjem prestav za ekstremno dinamično pospeševanje. Njegove karakteristike prestavljanja so uglašene posebej za motor, ki poganja BMW M3 CRT. Prestavna stikala na volanu omogočajo vozniku ročno pretikanje prestav z optimalno ergonomijo, medtem ko je funkcija Launch Control na voljo za proizvajanje maksimalnega pospeška od štartne črte.

Vozilo je mogoče naročiti tudi pri pooblaščenih prodajalcih z vozili BMW v Sloveniji.