BMW ActiveHybrid X6

BMW, Testi

BMW X6 ActiveHybrid, kot se kliče prvi bavarski hibridni avtomobil, ni usmerjen in razvit za doseganje nizke porabe. Pri BMW-ju so se odločili, da bodo, in tudi so, izdelali najmočnejši hibrid na svetu, ki se ponaša z odličnim navorom ter močjo.

EBB75FDC-4823-11E0-BDC3-2C8D66B94067Hibridna vozila so vse pogostejša na naših cestah. Njihova učinkovitost pri porabi pa je še zmeraj vprašljiva iz vidika uporabnosti, saj glede na ceno za katero se ponujajo pač ne porabijo toliko manj, kot bi si vozniki ter predvsem njihove denarnice želele. BMW se je zato odlično odločil, da na trg pošlje svoje prvo hibridno vozilo, ki bo sodilo v sam vrh premium vozil, kjer cena ne igra najpomembnejše vloge pri odločitvi za nakup.

BMW X6 ActiveHybrid, kot se kliče prvi bavarski hibridni avtomobil, pač ni usmerjen in razvit za doseganje nizke porabe. Pri BMW-ju so se odločili, da bodo, in tudi so, izdelali najmočnejši hibrid na svetu, ki se bo ponašal z odličnim navorom ter močjo. Zaenkrat pa bodo ekologijo in nizko porabo pustili ob strani oziroma pustili le dokazljivo na papirju. Dosegli so zadani cilj – izdelati »über« hibrida, saj X6 ActiveHybrid ponuja skupaj kar 367 kW moči (498 KM). Da je takšna tehnična karakteristika postala realnost so morali pod motorni pokrov spraviti 4,4-litrski turbo-bencinski pogonski agregat s postavitvijo valjev v obliki V8 ter zadovoljivo močan elektromotor, ki sam proizvede 67 kW (91 KM). Prioritetna naloga električnega agregata je, da pomaga pri pospeševanju te 2,5 tone težkega vozila.
 
Elektromotor, ki ga poganjanjo baterije se polnijo ob vsakem zaviranju in ob premikanju v prostem teku, kar omogoča vožnjo tudi do 60 km/h povsem tiho na elektriko. Kapaciteta baterij poskrbi za takšno umirjeno vožnjo vse do dolžine 2 kilometrov. Mislili si boste, ah to je malo. Kot smo se že nekajkrat ponovili v tem prispevku, tu ni pomembna varčnost, ampak dokaz česa je BMW sposoben izdelati.
 
0EFEEEE2-4824-11E0-8EAF-2C8D66B94067
 
X6 ActiveHybrid se pelje velikim športnim terencem primerno. Zaradi teže, kljub izjemni moči, ne more biti pravi športnik med zavoji, a je med hitrejšimi na avtocestah. Navor, ki ga je kar 780 Nm, poskrbi, da se ta velika gmota pločevine do 100 km/h premakne v vsega 5,6 sekundah. Pri tem še kako pomaga hiter ter predvsem tekoč sedem-stopenjski samodejni menjalnik. Po tehničnih podatkih se kazalec hitrosti zaustavi pri 236 km/h. Sicer pa da ne bo kdo napačno razumel zgornje povedi glede vožnje med zavoji. X6 se dobro drži ceste, s svojimi velikimi kolesi pa poskrbi za dovolj oprijema, a le prelaganje teže avtomobila iz levega zavoja v desen zavoj zahteva voznika z izkušnjami.
 
O opremi je škoda izgubljati besed, saj je lažje napisati česa X6 ActiveHybrid nima vstavljenega. Pogrešali smo denimo serijsko vgrajeno mično damo, ki pa jo roko na srce, s takšnim avtomobilom ni težko dobiti.
 
FCF93306-4823-11E0-A078-2C8D66B94067
 
 
In zakaj bi se nekdo odločil raje za X6 ActiveHybrid namesto navadnega dizelsko gnanega X6 30d, ki stane skoraj polovico manj? Odgovor je preprost; ker si ga lahko privošči in uživa hedonističen stil življenja. Vsi ostali brez »prebite pare« pa si ga lahko le želimo, ali pa tudi ne. Življenje bo šlo tako ali tako naprej.
 
Cena testnega vozila: 120.408 EUR
 
Uvoznik: BMW Group Slovenija