BMW osvojil štiri nagrade Red Dot 2013

Aktualno

BMW lahko doda novo poglavje v svojo uspešno zgodovino osvajanja nagrad Red Dot, saj je BMW Group Design v vitrino prinesel štiri mednarodna priznanja Red Dot: natečaj produktnega oblikovanja 2013. BMW M6 Gran Coupé, BMW serije 1, BMW serije 3 Touring in motocikel BMW R 1200 GS so osvojili oblikovalske nagrade Red Dot v kategoriji […]

BMW lahko doda novo poglavje v svojo uspešno zgodovino osvajanja nagrad Red Dot, saj je BMW Group Design v vitrino prinesel štiri mednarodna priznanja Red Dot: natečaj produktnega oblikovanja 2013.

BMW M6 Gran Coupé, BMW serije 1, BMW serije 3 Touring in motocikel BMW R 1200 GS so osvojili oblikovalske nagrade Red Dot v kategoriji »prevoznih sredstev«, v potrditev njihove izjemne oblikovalske kakovosti. Nagrade bodo podelili na gala prireditvi, ki bo 1. julija, 2013 potekala v operni hiši AaltoTheater v nemškem mestu Essen. Pričakuje se več kot 1.200 mednarodnih osebnosti iz sveta industrije, politike in medijev.

Nagrado Red Dot so prvič podelili leta 1955 in velja za eno izmed najprestižnejših nagrad na področju produktnega oblikovanja. 37-članska žirija mednarodno priznanih strokovnjakov na področju oblikovanja podeljuje nagrado za priznanje izjemnih dosežkov na številnih različnih področjih kreativnega ustvarjanja. Natečaj pa ohranja izjemno konkurenco s skupno 1.868 samostojnimi oblikovalci in velikimi podjetji iz 54 držav, ki se potegujejo za nagrado Red Dot: produktno oblikovanje 2013. Skupno je prispelo 4.662 prijav za 19 kategorij.

2014 bmw m6 gran coupeŠtirje produkti BMW Group so osvojili nagrade Red Dot za izjemno kakovost oblikovanja. Oblika BMW M6 Gran Coupé na primer uteleša izjemno harmonijo športne in estetske privlačnosti. Značilni M oblikovni elementi z neposrednim pridihom tehničnih specifikacij – kot so na primer potrebe po hladilnem zraku, uravnoteženi masi in aerodinamiki – odpirajo jasen vpogled v zmogljivost BMW M6 Gran Coupé. Na sprednjem delu prevladujejo velike odprtine za zrak, osnovno vgrajeni prilagodljivi LED žarometi in M ledvičke, ki so zasnovane posebno za ta model. Ob pogledu iz strani se prvi štirivratni Coupé v produktni liniji BMW M GmbH vidno razlikuje od BMW M6 Coupé. Nizka linija strehe, ki se gladko steka v zadek, kovana linija – ki se vije preko vratnih kljuk – in stranska okna, razpotegnjena v C-stebričke, poudarjajo dinamično raztegnjeno silhueto. Izjemno lahek, impresivno močan visokotehnološki material CFRP sestavlja streho. Vidna karbonska struktura tega materiala gradi privlačen element, podobno kot to velja za dinamično vdolbino na sredini strehe.

Trivratni BMW serije 1 prav tako predstavlja privlačen model s svojimi močnimi, tipičnimi BMW razmerji. Edinstven videz, poudarjen z dinamično razpotegnjenimi linijami, ga razlikuje od konkurenčnih modelov v kompaktnem razredu avtomobilov pa tudi od sorodne petvratne različice serije 1. Široka vrata z okenskimi stekli brez okvirjev, »prostostoječa« oblika stranskega okna – ki je ne prekine niti B-stebriček – in izjemno nizko usločen videz linije strehe dajejo avtomobilu elegantno športno podobo.

BMW serije 3 Touring dodaja bistvenim vrednotam blagovne znamke raznovrstnost in življenjski slog. Razpotegnjena silhueta in nagnjeno zadnje okno oddajata občutek hitrosti, še preden avtomobil spelje, medtem ko tekoča, navzdol usločena linija strehe in velik pokrov prtljažnika namigujeta na vsestransko naravo notranjosti. Podobno kot BMW serije 3 Limuzina, predstavlja sprednji del modela Touring primer konsistentnega razvoja oblike in – z enodelno stilistično enoto žarometov in ledvičk – natančno zasnovo. Eden izmed izrednih aspektov notranjosti je večplastna obdelava, t.j. medsebojna igra in prekrivanje različnih plasti v arhitekturi kabine, ki skupaj z značilno BMW osredotočenostjo na voznika, omogoča enostaven dostop do vseh pomembnih funkcij.

BMW R 1200 GS prepriča s svojo dodelano kombinacijo edinstvenega oblikovnega jezika in športno terensko postavo. Z značilno zasnovno platforme GS je nova različica najbolj priljubljenega potovalnega modela Enduro dokaz, kako se lahko stiliziranje legendarnega motocikla dvigne na še višji nivo perfekcije.

BMW je v zadnjih letih požel veliko uspeha na natečaju Red Dot. Leta 2012 je BMW zbral 11 priznanj, vključno z dvema posebnima nagradama »najboljši med najboljšimi« za čelado BMW AirFlow2 in motorno kolo Husqvarna Nuda 900 R. Leta 2011sta nagradi prejela BMW serije 6 Cabrio in BMW X3, medtem ko je šel naziv »najboljši med najboljšimi« v roke BMW serije 5 Touring.