BMW odpravlja vrzel pri prenosu podatkov ConnectedDrive

Zanimivosti

BMW povečuje varnost prenosa podatkov v svojih vozilih. S tem se odziva na priporočila ADAC-a. Slednji je ugotovil, da je pri prenosu podatkov obstajala morebitna varnostna vrzel. BMW je z novo konfiguracijo to že odpravil. Morebitna varnostna vrzel, ki je bila pri tem najdena ADAC-a, je zadevala pot prenosa preko mobilnega omrežja, vendar strojna oprema […]

BMW povečuje varnost prenosa podatkov v svojih vozilih. S tem se odziva na priporočila ADAC-a. Slednji je ugotovil, da je pri prenosu podatkov obstajala morebitna varnostna vrzel. BMW je z novo konfiguracijo to že odpravil.

Morebitna varnostna vrzel, ki je bila pri tem najdena ADAC-a, je zadevala pot prenosa preko mobilnega omrežja, vendar strojna oprema BMW ni bila prizadeta. Po zaslugi spletne zmogljivosti BMW ConnectedDrive, se je vrzel v vseh vozilih lahko odpravila hitro in varno. Dostop do funkcij, pomembnih za vožnjo, je bil v tem času izključen. Vendarle obisk mehanične delavnice ni bil potreben.

bmw-connecteddrive-realignment-connecteddrive-store-06-2013-600px

Posodobitev poteka avtomatsko, takoj ko se vozilo poveže s strežnikom BMW ali ko voznik ročno prikliče konfiguracijo storitve. Spletne storitve ConnectedDrive komunicirajo s to konfiguracijo preko protokola HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure), ki se, med drugim, uporablja pri storitvi BMW Internet. S tem ponudbe ConnectedDrive v vozilu uporabljajo kodiranje, ki se ga v večini primerov poslužujejo tudi finančne institucije za spletno bančništvo. S protokolom HTTPS se po eni strani zakodirajo podatki, po drugi strani pa vozilo dodatno preveri identiteto strežnika BMW, preden pride do izmenjave podatkov preko mobilnega omrežja.

BMW je tako pravočasno povečal varnost ConnectedDrive, kajti ni znanih primerov, kjer bi nepooblaščena oseba lahko dostopila do zunanjih podatkov ali da bi vsaj prišlo do takšnega nedovoljenega poskusa.