BMW nadaljuje s Clean Water Regatto

Aktualno, Novosti, Top

20. in 21. junija bo na Bledu potekal zaključek projekta BMW Clean Water Regatta – mednarodnega projekta za spodbujanje trajnostnega razvoja, ki združuje okoljske, poslovne in športne aktivnosti, njegova povezovalna člena pa sta voda in ohranjanje vodnih ekosistemov. Sodelovala bodo podjetja iz štirih držav, na eko promenadi se bodo predstavili zmagovalci natečaja »Voda povezuje« iz […]

Predstavitev zmagovalnega projekta iz Slovenije: »Z vodo brez olja do čistega okolja«, ki so ga izdelali učenci iz OŠ Marije Vere Kamnik

20. in 21. junija bo na Bledu potekal zaključek projekta BMW Clean Water Regatta – mednarodnega projekta za spodbujanje trajnostnega razvoja, ki združuje okoljske, poslovne in športne aktivnosti, njegova povezovalna člena pa sta voda in ohranjanje vodnih ekosistemov. Sodelovala bodo podjetja iz štirih držav, na eko promenadi se bodo predstavili zmagovalci natečaja »Voda povezuje« iz sedmih držav, predstavniki podjetij pa se bodo udeležili še Modula za trajnostni razvoj na IEDC – Poslovni šoli Bled.

Predstavitev zmagovalnega projekta iz Slovenije: »Z vodo brez olja do čistega okolja«, ki so ga izdelali učenci iz OŠ Marije Vere Kamnik

Predstavitev zmagovalnega projekta iz Slovenije: »Z vodo brez olja do čistega okolja«, ki so ga izdelali učenci iz OŠ Marije Vere Kamnik

Varstvo okolja je eden izmed treh stebrov trajnostnega razvoja. O varstvu okolja, predvsem pa o spoznavanju in ohranjanju vodnih ekosistemov, so se letos učili otroci, učenci in dijaki na več kot 200 izobraževalnih ustanovah v sedmih državah, kjer poteka program Ekošola. Njihovo raziskovanje so jim omogočila sodelujoča podjetja, ki se bodo 21. junija preizkusila v veslanju, enem izmed najbolj okolju prijaznih športov. Zmagovalni projekti iz vsake države se bodo predstavili na eko promenadi, ki bo potekala vzdolž obale blejskega jezera, med njimi tudi slovenski zmagovalni projekt »Z vodo brez olja do čistega okolja«, ki so ga izdelali učenci iz OŠ Marije Vere Kamnik. Učenci so razmišljali o shranjevanju in ponovni uporabi odpadnega olja, njihova ideja o »ponvicah« za zbiranje odpadnega olja je bila boljša od drugo- in tretje-uvrščenih projektov OŠ Cankovo in Šolskega centra Celje, Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja. »Otroci v 32 slovenskih izobraževalnih ustanovah so poglobljeno spoznavali vodne ekosisteme in iskali rešitve za izboljšanje njihovega stanja,« je o projektu v Sloveniji povedal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Pevski nastop učencev OŠ Marije Vere Kamnik

Pevski nastop učencev OŠ Marije Vere Kamnik

Kar 138 podjetij iz Slovenije, Češke, Madžarske in Avstrije je pristopilo k trajnostno-športnemu projektu, ki poteka pod okriljem Mednarodne veslaške zveze (FISA) v podporo pobudi za čisto vodo med Mednarodno veslaško zvezo in eno največjih okoljevarstvenih organizacij World Wide Fund for Nature (WWF). Projekt že štiri leta podpira podjetje najbolj trajnostno avtomobilsko podjetje.

»Dolgoročna vizija je temelj za uspešno trajnostno strategijo. V BMW Group zato podpiramo projekte, ki spodbujajo zavedanje o pomenu trajnostnega razvoja in ponujajo konkretne rešitve za bolj trajnostni danes in jutri.«, je o sodelovanju povedal Lothar Schupet, generalni direktor BMW Group Slovenija.

V petek, 20. junija, bo na IEDC – Poslovni šoli Bled potekal Modul za trajnostni razvoj. Na njem se bodo predstavniki sodelujočih podjetij seznanili s pomenom voda v Sloveniji in svetu, izpostavljene bodo dobre prakse podjetij, predstavljeni pa bodo tudi najboljši projekti natečaja »Voda povezuje«. Modul se bo zaključil z okroglo mizo v Festivalni dvorani na temo “Zavedanje o pomenu vode”, ki bo organizirana v sodelovanju z Blejskim filmskim festivalom.

Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola

Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola

Veslaška regata podjetnikov bo na Bledu potekala v soboto, 21. junija, s pričetkom ob 12. uri. Podjetniki se bodo pomerili v četvercih. Trem predstavnikom podjetja se bo pridružil izkušen veslač, najboljši iz vsake države pa si bodo priveslali vstopnico za nastop v velikem finalu, ki bo predvidoma potekal v okviru Svetovnega prvenstva v veslanju v Amsterdamu. Na eko promenadi, ki bo potekala vzdolž obale blejskega jezera, se bodo predstavili zmagovalni projekti mednarodnega natečaja »Voda povezuje«.