BMW na salonu v Ženevi 2013

Aktualno, Saloni

Na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi bo BMW predstavil linijo novih modelov, obenem pa usmeril pozornost na inovativne kompaktne premium koncepte z napredno obliko ter izjemnimi trajnostnimi atributi. Na salonu bodo predstavljeni tudi poudarki iz sklopa inovativnih sistemov za pomoč vozniku BMW ConnectedDrive. BMW serije 3 Gran Turismo Novi BMW serije 3 Gran Turismo […]

Na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi bo BMW predstavil linijo novih modelov, obenem pa usmeril pozornost na inovativne kompaktne premium koncepte z napredno obliko ter izjemnimi trajnostnimi atributi. Na salonu bodo predstavljeni tudi poudarki iz sklopa inovativnih sistemov za pomoč vozniku BMW ConnectedDrive.

BMW serije 3 Gran Turismo

bmw 3 gran turismo 2013Novi BMW serije 3 Gran Turismo bo obeležil svojo svetovno premiero v Ženevi z novo vrhunsko izvedbo razreda srednjih premium vozil. Povsem samostojen koncept znotraj uspešne modelne serije BMW serije 3 prinaša edinstveno novo interpretacijo prostornosti in funkcionalnosti. Tretja različica karoserije v aktualni modelni seriji združuje športno-dinamične gene modela Limuzina s praktičnostjo in raznovrstnostjo modela Touring – torej atribute, ki jih dopolnjuje opazno povečanje prostornosti in udobja v vožnji. Tako novi BMW serije 3 Gran Turismo prepriča kot elegantni, dinamični in udobni avtomobil.

BMW M6 Gran Coupé

2014 bmw m6 gran coupeBMW M bo evropski javnosti prvič predstavil tretjo različico karoserije svojega visokozmogljivega športnega vozila BMW M6 na avtomobilskem salonu v Ženevi 2013. Novi BMW M6 Gran Coupé združuje značilne atribute M zmogljivosti v izjemno privlačni in luksuzni obliki. Zaradi povečanja prostora v štirivratnem modelu Coupé lahko potnika uživata v prostornosti na zadnjih sedežih.

Pod pokrovom motorja svoje delo opravlja pogonska enota V8 s tehnologijo M TwinPower Turbo, ki razvije 412 kW/560 KM in največji navor 680 Newton metrov. Moč motorja na zadnja kolesa kanalizira 7-stopenjski M menjalnik z dvojno sklopko z Drivelogic. Ostali elementi so aktivni M diferencial na zadnji premi, specifična M šasija, hidravlično krmiljenje s spremenljivim razmerjem in visokozmogljiv kompozitni sistem zavor.

BMW Z4

Z novimi elementi zunanjosti, detajlnimi izpopolnitvami notranjosti, novim paketom opreme in novim osnovnim motorjem je BMW Z4 s svojim videzom pripravljen, da v Ženevi navduši z doslej največjo mero atraktivnosti in inovativnosti. Trije novi barvni zaključki karoserije so na voljo poleg prav tako nove možnosti Design Pure Traction. V notranjosti pa črni in oranžni barvni toni pričarajo izjemno navdušujoč barvni kontrast.
Nadaljnje možnosti individualizacije ponujajo nova 17-palčna in 18-palčna lahka aluminijasta platišča, pa tudi paket M Sport v sklopu dodatne opreme. Na svojo predstavitev čaka osnovni model BMW Z4 sDrive18i, ki ga poganja 2,0-litrski motor s tehnologijo BMW TwinPower Turbo in 115 kW/156 KM. Nov osnovni motor se lahko poveže tudi z 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom.

BMW Concept Active Tourer

BMW Concept Active Tourer ponuja prvi vpogled v prihodnje inovativne elemente za segment premium kompaktnih vozil. S tem modelom BMW predstavlja številne pionirske rešitve tako za notranjost kot za koncept pogona. Udobje in funkcionalnost sta domiselno povezana z dinamiko in stilom, medtem ko električni hibridni pogon zagotavlja največje stopnje učinkovitosti.

Z 4.350 milimetrov dolgo zunanjostjo, športnimi razmerji in tipičnimi BMW linijami to konceptno vozilo prevaja značilno BMW estetiko v nov segment vozil.

Z 4.350 milimetrov dolgo zunanjostjo, športnimi razmerji in tipičnimi BMW linijami to konceptno vozilo prevaja značilno BMW estetiko v nov segment vozil.

Notranjost BMW Concept Active Tourer definira višji položaj sedenja, več prostora za voznika in potnike, kot tudi prtljažni prostor z možnostjo fleksibilnega povečanja. Dinamični značaj površin študije avtomobila je specifičen izvedbi koncepta BMW eDrive. Pogonski sistem sestavlja trivaljni bencinski motor s sinhroniziranim elektromotorjem, ki proizvaja kombinirano moč 140 kW/190 KM in pospeši BMW Concept Active Tourer iz mirovanja do 100 km/h v manj kot osmih sekundah. Vseeno pa avtomobil beleži povprečno porabo goriva manj kot 2,5 litra na 100 kilometrov in vrednosti emisij CO2 pod 60 grami na kilometer.

BMW ConnectedDrive

BMW Night Vision, sistem za pomoč vozniku iz sklopa BMW ConnectedDrive, bistveno prispeva k izogibanju nesrečam ponoči. Zaradi BMW Dynamic Light Spot pa je nevarnost za trk s pešci še dodatno zmanjšana. Od poletja 2013 bo BMW Night Vision dodatno vključeval sistem za zaznavanje živali, ki bo segal dlje od dometa žarometov. Infrardeča toplotna kamera, vgrajena v BMW ledvičke, bo lahko zaznavala predmete, ki oddajajo toploto na razdalji okoli 100 metrov, pri tem pa bo razlikovala med ljudmi in živalmi na podlagi stopnje oddane toplote. Če BMW Night Vision prepozna potencialni trk z živaljo, začne Dynamic Light Spot usmerjeno osvetljevati žival. Na instrumentni plošči začne nemudoma svetiti simbol za divjad. V primeru neposredne nevarnosti, avtomobilski sistem sproži tudi zvočno opozorilo.

BMW i3

BMW i3 Concept Coupé bo doživel evropsko premiero v Ženevi, prav tako pa se bo predstavil tudi BMW i8 Concept Spyder. Število električnih vozil in infrastruktura polnilnih mest sta pogosto ključna predmeta razprav o električni mobilnosti. S svojim pogonskim sklopom eDrive je BMW i3 zasnovan, da je polnjenje akumulatorske baterije potrebno le enkrat na dva oziroma tri dni pri običajni dnevni uporabi. To pomeni domet med 130 in 160 kilometrov. Pogonski sistem in vse ostale funkcije v BMW i3 napaja posebno razvita visokonapetostna litij-ionska akumulatorska baterija, ki slovi po nižji dovzetnosti izhodne moči – in tako dometa vozila – do temperaturnega nihanja, kar velja za glavni problem dandanašnjih akumulatorskih baterij. Naslednja prioriteta pri snovanju BMW i3 je zmanjšanje porabe energije električnih komponent v avtomobilu, z uporabo nekaterih načinov vožnje pa se lahko domet poveča tudi do 25 odstotkov. Ker BMW i3 velja tudi za prvi povsem povezan električni avtomobil na svetu, so vozniki stalno obveščeni o realnih ocenah dometa avtomobila. Sistem jim omogoča tudi prikaz polnilnih postaj v bližini vnesenega cilja, z dodatnim pritiskom na gumb pa si rezervirajo prosto vtičnico. Še več, sistem obvešča voznika o potrebnem času polnjenja vozila za povratno vožnjo ali potovanje do naslednjega cilja. Na voljo je tudi funkcija za podaljšanje dometa v sklopu dodatne opreme, ki poveča razdaljo na približno 300 kilometrov.