BMW Art Car prvič v Sloveniji

Aktualno, Zanimivosti

Generalni direktor BMW Group Slovenija, Lothar Schupet in direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Blaž Peršin sta na minuli novinarski konferenci  napovedala dolgoročno sodelovanje in predstavila projekt BMW Art Car. Podjetje BMW Group tudi v Sloveniji udejanja zavezanost kulturi. Kulturna kooperacija z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane je ena izmed več kot 100 edinstvenih po […]

Generalni direktor BMW Group Slovenija, Lothar Schupet in direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Blaž Peršin sta na minuli novinarski konferenci  napovedala dolgoročno sodelovanje in predstavila projekt BMW Art Car. Podjetje BMW Group tudi v Sloveniji udejanja zavezanost kulturi. Kulturna kooperacija z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane je ena izmed več kot 100 edinstvenih po vsem svetu. Promocija in podpora kulture je ena izmed komponent družbene odgovornosti BMW Group.

Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je o sodelovanju in dolgoročnih načrtih z BMW Group Slovenija dejal: »Naše sodelovanje, ki smo ga pričeli s projektoma Kolo – 5.200  in  BMW Art Car, bomo v prihodnjem obdobju nadaljevali predvsem v polju sodobne umetnosti. Tu bomo skušali odkriti inspirativen navdih, zakaj je umetnost v današnjem času tako pomembna.«

Lothar Schupet, generalni direktor BMW Group Slovenija,  je o sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane povedal: »Muzej in galerije mesta Ljubljane s svojimi projekti udejanja pomembno kulturno poslanstvo. V podjetju BMW Group Slovenija želimo kot zanesljiv partner podpreti in soustvarjati izjemni kulturni potencial.«

Projekt BMW Art Car

BMW Art Car je izjemna zbirka ‘premikajočih skulptur’. Mednarodno priznani umetniki oblikujejo BMW vozila že vse od leta 1975. Umetnost in tehnologija si delita sceno. Na novo oblikovani dirkaški in serijski avtomobili odražajo tako razvoj umetnosti, oblikovanja kot tehnologije. Neprecenljiva zbirka vključuje dela naslednjih umetnikov, ki so kronološko razvrščeni: Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, Michael Jagamara Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, César Manrique, A.R. Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia, David Hockney, Jenny Holzer, Olafur Eliasson in Jeff Koons.

BMW Art Car Michael Jagamara Nelson, 1989

“Avtomobil je pokrajina, kot bi bila videti z letala – sam sem vključil še vodo, kenguruja in oposuma,” je o svojem umetniškem delu povedal Michael Jagamara Nelson.

Od sredine 80-ih let velja Nelson za vodilnega predstavnika gibanja Papunya-Tula.

Od sredine 80-ih let velja Nelson za vodilnega predstavnika gibanja Papunya-Tula.

Po sedmih dneh napornega in natančnega dela, je avstralski umetnik Michael Jagamara Nelson spremenil črni BMW M3 v slikarsko mojstrovino puščavske skupnosti Papunya. Geometrijske oblike delujejo na opazovalca abstraktno. Strokovnemu očesu se razkrijejo kot kenguruji ali emuji. Slikarstvo skupnosti Papunya uteleša religiozne mite (“Sanjanje”), ki se s slikanjem na kamne in stene jam že tisoče let prenašajo preko generacij Aboridžinov. Te predstavljajo njihove kulturne korenine in so vir navdiha za prihodnost.

Umetnik, ki je bil leta 1949 rojen v Pikili, v Avstraliji, je odraščal po aboridžinski tradiciji in je pripadnik plemena Warlpiri. Od svojega starega očeta se je naučil starodavnih slikarskih tehnik, ki so jih uporabljali njegovi predniki in na osnovi teh razvil nov slikarski slog.

Zavezanost kulturi podjetja BMW Group

Podjetje BMW Group je že več kot 40 let zavezano kulturi in vključeno v več kot 100 kulturnih kooperacij po vsem svetu. Glavni poudarek njegove dolgoročne zavezanosti je na moderni in sodobni umetnosti, jazzu in klasični glasbi, kot tudi arhitekturi in oblikovanju. Za vse kulturne dejavnosti, pri katerih podjetje sodeluje, BMW Group zagotavlja popolno ustvarjalno svobodo – to je namreč prav tako bistvenega pomena za revolucionarno umetniško delo kot za večje inovacije v uspešnem poslu.