Blog: Kaj ima okolica od Red Bull Ringa?

Aktualno, Blog, Zanimivosti

Kar nekaj let je trajalo, da so vzpostavili in obnovili dirkališče, ki se sedaj imenuje Red Bull Ring. Idilično dirkališče v bližini Zeltwega je zaradi “zelenih”, ki ponavadi ne vidijo dlje od svojega nosu, dolga leta samevalo in propadalo.

Kar nekaj let je trajalo, da so vzpostavili in obnovili dirkališče, ki se sedaj imenuje Red Bull Ring.

 
Idilično dirkališče v bližini Zeltwega je zaradi “zelenih”, ki ponavadi ne vidijo dlje od svojega nosu, dolga leta samevalo in propadalo. S tem pa so seveda bili na slabšem tudi okoliški prebivalci.
 
Ta vikend se namreč potepam po omenjenem dirkališču, kjer se odvija krožno-hitrostna dirka. Lahko bi rekel, da v svetovnem merilu ni nič kaj pomembna, saj se tu odvijajo dirke za manjše serije formul, FIA-CEZ prvenstvo ter razni KIA, Mitsubishi in Suzuki pokali. Za nas – Slovence – pa je ta dirka pomembna, saj tu nastopajo tudi tekmovalci za slovensko državno krožno-hitrostno prvenstvo in pokal LEMA GP. Vseh nastopajočih je približno 130 dirkalnikov, mimogrede, med njimi precej hudih “bombnikov”, kot so formule 3, dirkalniki GT3 serije, ipd. A če nadaljujem z začetno mislijo ter če ima povprečno vsak tekmovalec okoli sebe minimalno 8 ljudi, ki mu pomagajo (upošteval sem, da imajo večja moštva bistveno več osebja, naši manj), nanese to nekaj več kot 1000 ljudi. Dodati moramo še novinarje, ki so prišli s Poljske, Češke, Slovaške in tudi Slovenije – teh je bilo akreditiranih približno 50. Upoštevati moramo še osebje organizatorja, gasilce, reševalce, varnostnike in športne funkcionarje, ki jih po navedbi organizatorja šteje še dodatnih 250. Torej, okoliš mora biti ta vikend pripravljen za najmanj 1300 nočitev. Če stane povprečno lezišče 50 evrov na osebo, je prišlo samo iz tega naslova v okolico 130.000 evrov za dve noči – večina jih namreč prespi najmanj dvakrat! Prav tako morajo vsi ti ljudje nekaj jesti, piti (povprečno kosilo stane 30 evrov) in natočiti rezervoarje svojih avtomobilov, tovornjakov. Takšne dirke se povprečno udeleži nekje tisoč gledalcev, ki tudi pustijo nekaj denarja v lokalni blagajni.
 
1D0F6D50-A26D-11E1-9269-DA0166B94067
 
Prenočil sem v 15 kilometrov oddaljenem hotelu, kjer imajo na hodnikih celo razstavo fotografij z avtogrami dirkačev, ki so nastopali na tem dirkališču pred več kot 30 leti. To potrjuje tezo, da je okoliškim hotelirjem pomemben tudi prihodek v letnem proračunu s strani gostov, ki se udeležujejo dirk.
 
A kot sem omenil, gre le za ta vikend, ko je na sporedu “manjša” dirka. Prvi vikend v juniju bo recimo tu na sporedu prepoznavno nemško prvenstvo DTM, katerega se bo udeležilo že samo približno 50.000 gledalcev. Osebja na dirki DTM pa je več kot 2.500. Vsakdo bo hitro izračunal, da tudi če sama dirka ne prinese profita, ga pridobi zagotovo okoliš. Vesel sem, da je tu v Avstriji končno zmagal razum in s tem možnost zaslužka za lokalno prebivalstvo. Kdaj bomo kaj podobnega deležni v Sloveniji? Ali je morala ideja Mobikroga res propasti?
 
Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva. Iz bloga iztokfranko.si.