“Best Cars 2016”: Volkswagen, Jaguar in Land Rover z največ priznanji

Zanimivosti

Avtomobilistična revija auto motor und sport je v Stuttgartu razglasila najboljše avtomobile leta 2016. Koncern Volkswagen je bil s skupno osmimi prvimi mesti najuspešnejše podjetje na letošnjem izboru bralcev. Volkswagen Znamka Audi je letos prejela tri priznanja “Best Car”: v kategoriji “mali avtomobili” je zmagal Audi A1. Poleg njega sta prvi mesti po izboru bralcev zasedla […]

Avtomobilistična revija auto motor und sport je v Stuttgartu razglasila najboljše avtomobile leta 2016. Koncern Volkswagen je bil s skupno osmimi prvimi mesti najuspešnejše podjetje na letošnjem izboru bralcev.

Volkswagen

Znamka Audi je letos prejela tri priznanja “Best Car”: v kategoriji “mali avtomobili” je zmagal Audi A1. Poleg njega sta prvi mesti po izboru bralcev zasedla Audi A4 v kategoriji “srednji razred” in Audi Q7 v kategoriji “velika SUV/terenska vozila”.

Znamka Porsche se je na prvo mesto zavihtela v dveh kategorijah: Porsche 911 je zmagal v razredu “športni avtomobili”, medtem ko so bralci model Porsche 911 Cabrio/Targa izbrali za najboljšega v kategoriji “cabrio”.

Najbolj priljubljeni uvoženi model v kategoriji “kompaktni razred” je postala Škodina uspešnica Octavia.

Prava serijska zmagovalca pa sta zdaj že Multivan znamke Volkswagen Gospodarska vozila in Volkswagnov Golf. Prodajna uspešnica iz Wolfsburga je (kot že v preteklih letih) osvojila prvo mesto v kompaktnem razredu, hkrati pa je vsestranski Multivan že 13. zapored osvojil prestižno lovoriko v kategoriji “kombiji”.

novi-golf-7-auto-best-2016

 Jaguar, Land Rover

Povsem novi Jaguar XF, ki je v prodajne salone zapeljal leta 2015, je z osmim triumfom na podelitvi priznanj nadaljeval zmagovito zaporedje in se izkazal kot odlična zamenjava uspešnih predhodnikov. Tudi manjši brat modela XF, Jaguar XE, in Range Rover Evoque sta z zmago uspešno ponovila zmagoslavje na prejšnjih podelitvah priznanj.

Zmage so dopolnile tudi uvrstitve modelov Jaguar F-TYPE (Coupe in Convertible), Range Rover Sport in Range Rover med najboljše tri.

Povsem novi Jaguar XF je osvojil osupljivih 40,2 odstotka glasov v razredu ‘uvoženih večjih limuzin’, kar pomeni, da je že favorit v segmentu, čeprav je prišel na trg šele jeseni 2015. Zmaga je bila prepričljiva, saj je Maserati Ghibli na drugem mestu osvojil 26,1 odstotka, Volvo V70/XC70 na tretjem pa 10,9 odstotka. Obenem je XF ponovil uspeh svojega predhodnika in dodal že osmi prestižni naziv ‘Best Car’ za to izjemno limuzino.

Jaguarjeva sestrska znamka Land Rover se je na prvo mesto zavihtela z modelom Range Rover Evoque, ki je tako ponovil svojo lansko zmago. S 34,1 odstotka glasov je bil Evoque prepričljiv zmagovalec v segmentu ‘kompaktnih športnih terencev’, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstila Škoda Yeti (7,5 odstotka) in Mazda CX-5 (6,1 odstotka).

Land Rover je bil v razredu ‘uvoženih športnih terencev’ uspešen tudi z modeloma Range Rover Sport in Range Rover, ki sta zbirki dodala še srebrno in bronasto priznanje.

Bralci so z uvrstitvijo na drugi mesti v kategoriji uvoženih ‘športnih avtomobilov’ in ‘kabrioletov’ tudi letos potrdili, da si Jaguar F-TYPE, prvinski dvosedežnik, resnično zasluži občudovanje.

V skupno glasovanje so bili vključeni bralci revije auto motor und sport ter 14 evropskih in treh neevropskih partnerskih revij. Žirija je presojala o 364 modelih v enajstih razredih. Pri glasovanju je imel vsak udeleženec na voljo dva glasova: prvega za izbrani model v razredu, drugega pa za favorita med uvoženimi avtomobili.

Ob ustanovitvi glasovanja leta 1976 so lahko bralci priznanja ‘Best Cars’ podelili v samo šestih razredih, v zadnjih 40 letih pa je na mednarodnih trgih pridobilo izjemno veljavo.