Berlinska letališča preizkušajo Opel HydroGen4

Aktualno

Opel je dodatno razširil program tržnega preizkušanja vozil na gorivne celice. Podpredsednik Opla zadolžen za odnose z oblastmi Volker Hoff je namreč družbi Berlin Airports, ki upravlja berlinska letališča, predal v uporabo vozilo HydroGen4…

Opel je dodatno razširil program tržnega preizkušanja vozil na gorivne celice.

 
D8D1EEAE-3130-11E1-93B5-898366B94067Podpredsednik Opla zadolžen za odnose z oblastmi Volker Hoff je družbi Berlin Airports, ki upravlja berlinska letališča, predal v uporabo vozilo HydroGen4. »Z vozilom brez izpustov, s pogonskim sklopom na vodik, bomo prišli do novih, dragocenih spoznanj za vsakdanjo uporabo te futuristične tehnologije, ki nastaja v okviru sodelovanja Clean Energy Partnership (CEP),« je ob tem izjavil Hoff. »BER je idealen partner, saj ima na svetu prvi CO2 nevtralen bencinski servis. Družba Total ponuja na njem tudi zeleni vodik družbe Enertrag, pridobljen iz vetrne energije. Družbi sta prav tako vključeni v naš program tržnega preizkušanja. Tako smo s tem, ko smo podpisali sporazum o sodelovanju z novim partnerjem BER, zaključili krog trajnostne mobilnosti.« Oplov program tržnega preizkušanja vozil na gorivne celice poteka od leta 2008.
 
Novo letališče Berlin Brandenburg bo v popolnosti začelo obratovati 3. junija 2012 in bo zamenjalo oba starejša letališča Tegel in Schönefeld. Doslej so z Opel HydroGen4 preizkušali vodik, kot futuristično, čisto gorivo, že številne družbe. Med njimi ADAC, Allianz, Axel Springer AG/Bild, Coca-Cola, Hilton, Linde, Pace, Schindler, Veolia in NH Hotel Friedrichstrasse. Ob tem so v preizkušanje bile vključene tudi javne inštitucije, kot je na primer berlinska pisarna nemške zvezne države Hesse. Vse to poteka v okviru projekta CEP, ki ga promovira nemški zvezni minister za transport, gradbeništvo in razvoj mest in s katerim se želi pridobiti spoznanja o uporabnosti vodika v vsakdanjem prometu. Gre za največji tovrstni razvojni projekt v Evropi.
 
Opel HydroGen4 je trenutno najsodobnejše vozilo, ki nastalo v okviru Oplove in General Motorsove, raziskovalno razvojne dejavnosti na področju gorivnih celic. Ima 440 zaporedno povezanih gorivnih celic, v katerih nastaja električna energija za pogon sinhronskega električnega motorja. Motor z največjo močjo 73 kW (100 KM) zagotavlja vozilu pospešek od nič do 100 km/h v dvanajstih sekundah in najvišjo hitrost 160 km/h. V tri posode iz ogljikovih vlaken pod visokim tlakom je mogoče pretočiti do 4,2 kg vodika. To zagotavlja vozilo 320 kilometrov dosega. Za polnjenje posode z vodikom, pod tlakom 700 barov, so potrebne le tri minute. Opel je bil ena izmed vodilnih družb pri razvoju tovrstne tehnologije polnjenja in hranjenja vodika.