Beetle Dune v terenski preobleki

Aktualno, Saloni

Beetle je fenomen, ne glede na to, na katerem koncu sveta se pojavi: povsod se ljudje razveselijo ob pogledu nanj. In po zadnji študiji sodeč, se bo družina Beetle kmalu tudi razširila.

Beetle je fenomen, ne glede na to, na katerem koncu sveta se pojavi: povsod se ljudje razveselijo ob pogledu nanj. In po zadnji študiji sodeč, se bo družina Beetle kmalu tudi razširila. Na salonu v Detroitu so namreč predstavili različico Dune – gre za beetla v robustnejši preobleki. 

Volkswagen Studie Beetle Dune

Beetle Dune je predserijski koncept. Avto, ki sredi michiganske zime že napoveduje naslednje poletje. In dokler sonce ne bo odmrznilo te zvezne države, nas bo Dune prepričeval, da ima lahko tudi zima vznemirljivo plat: smučanje. Snovalci so zato na zadek 30 mm dvignjenega Beetla enostavno pritrdili par smuči. Po vzoru legendarnega hrošča ali Porschejevih zračno hlajenih športnih modelov. Dune (sl. sipina) – že samo ime ter dvignjena karoserija, velike 19-palčne pnevmatike in terenska preobleka kar kričijo, da bi tako kot nekoč Volkswagnovi buggyji radi osvajali plaže in sipine. Poleti se bomo s smučmi na zadku zato odpravili na sandboarding, smučanje po pesku.

Volkswagen Studie Beetle Dune

Dejstvo je, da Volkswagen z modelom Beetle Dune obuja idejo, ki se je rodila januarja 2000 s študijo New Beetle Dune, ki so jo predstavili v Los Angelesu. A medtem ko je bila ta v Kaliforniji predstavljena študija še zlasti z vidika notranjosti in zasnove strehe prava znanstvena fantastika, se Volkswagen s študijo Dune, letnik 2014, mnogo bolj realistično spogleduje s serijsko proizvodnjo.

Z vidika pogona predstavlja Dune most med konceptnimi in serijskimi modeli. In tako je tudi prav, kajti Beetle še nikoli doslej ni bil tako živahen. Na primer njegov motor: kot pritiče zunanjemu videzu, poganja Dune 210-konjski bencinski turbomotor z dinamičnimi voznimi zmogljivostmi. Nadvse impresiven in pomemben pa je način, na katerega Volkswagnova študija to moč suvereno prenaša na cesto. Model ima pogon na sprednji kolesi, ponaša pa se med drugim s prednostmi prvovrstne zasnove podvozja (natančno vodena sprednja prema z vzmetnima nogama in inovativna štirivodilna zadnja prema). Močnejši modeli Beetla z bencinskim turbomotorjem – torej tudi Dune – so opremljeni tudi z elektronsko prečno zaporo diferenciala XDS.