Beetle Cabriolet: premiera v Los Angelesu

Aktualno, Novosti

VW Beetle Cabriolet odpira novo poglavje v avtomobilski zgodovini: po Hrošču Cabriolet (tip 15), ki je bil predstavljen leta 1949, in modelu New Beetle Cabriolet iz leta 2002 na trg prihaja Beetle Cabriolet kot tretja generacija odprtega zaobljenega Volkswagna.

Za svež veter na trgu kabrioletov bo v kratkem poskrbel nov model znamke Volkswagen: Beetle Cabriolet.
 

Zanj velja, da odpira novo poglavje v edinstveni avtomobilski zgodovini: po Hrošču Cabriolet (tip 15), ki je bil predstavljen leta 1949, in modelu New Beetle Cabriolet iz leta 2002 na trg prihaja Beetle Cabriolet kot tretja generacija odprtega zaobljenega Volkswagna.

D8E8D1FE-0EAD-11E2-A910-E7A465B94067

Beetle in predhodnika so zaradi silhuete že več generacij kultni avtomobili. Veliko pove že dejstvo, da se je samo za Hrošč Cabriolet, ki je bil naprodaj od 1949 do 1980, odločilo več kot 330.000 kupcev. Volkswagen je z Beetlom Cabriolet brezčasni dizajn preteklih dni interpretiral na novo. Tako je silhueta postala bolj športna in dinamična. Lega vetrobranskega stekla je bolj pokončna in skupaj s položnejšo strešno linijo spominja na silhueto legendarnega Hrošča Cabriolet.
 
V novem modelu se zrcalijo tudi oblikovne smernice novih Volkswagnov: odprtina za zajemanje zraka pod odbijačem, raven spodnji rob pokrova motornega prostora in predvsem zadnje luči jasno odražajo pripadnost Volkswagnovi družini. V novem Beetlu Cabriolet sta sodobna tehnika in najvišja raven kakovosti združeni z emocionalno dediščino legendarnega predhodnika. Žarometa sta tako kot pri nostalgičnem vzorniku klasično okrogla.
 
Novemu Beetlu Cabriolet poseben šarm nedvomno daje tudi tradicionalna platnena zložljiva streha. Ko je odprta, je nameščena zelo nizko in omogoča dobro vzvratno preglednost. Kljub kompaktni konstrukciji ima zložljiva streha velik razpon in razpotegnjeno linijo. Odpiranje in zapiranje potekata popolnoma samodejno (pri vseh modelskih izvedbah), postopek pa traja pribl. deset sekund. Streho je mogoče odpreti in zapreti do hitrosti vožnje 50 km/h.
 
Beetle Cabriolet je serijsko opremljen z zaščitno prevleko, s katero kupec lahko prekrije zloženo streho in poskrbi za popoln videz. Mejo med karoserijo in tkanino poudarja kromirana letev. V notranjosti kompaktni kombinirani instrument z nadpovprečno velikimi okroglimi instrumenti ter nostalgičnimi elementi, kot je na primer dodatni predal na sovoznikovi strani, tudi pri novem Beetlu Cabriolet ustvarjajo izrazito svojstven videz.
 
Beetle Cabriolet je s prostorno in udobno zasnovano notranjostjo štirisedežnik. 225 litrov velik prtljažnik je opremljen z odprtino, ki omogoča prevoz daljših predmetov.
 
V primeru prevračanja za varnost potnikov poskrbi aktivni sistem varnostnih ščitov. Sestavljata ga dva pomična modula, ki sta zakrito nameščena za naslonjalom zadnje sedežne klopi. Oba varnostna modula pri prevračanju sproži centralni krmilnik sistema varnostnih blazin. Na ta način v nekaj milisekundah – skupaj s stabilnima A-stebričkoma – učinkovito zaščitita potnike na vseh štirih sedežih vozila. Dodatno mero varnosti poleg tega serijsko zagotavljajo čelni varnostni blazini ter sprednji stranski varnostni blazini za glavo in prsni koš.
 
Za novi Beetle Cabriolet bo na voljo sedem motorjev. Osnovno različico predstavlja visokoučinkoviti 1,2-litrski motor TSI s 77 kW (105 KM). Že ob uvedbi na trg bo za ta bencinski motor v ponudbi tudi ustrezna izvedba BlueMotion Technology. Ostala bencinska motorja sta energični 1,4-litrski TSI s 118 kW (160 KM) in 2,0-litrski TSI s 147 kW (200 KM). Ponudba dizelskih pogonskih agregatov zajema preizkušeni 1,6-litrski TDI s 77 kW (105 KM), ki je na voljo tudi v izvedbi BlueMotion Technology, ter 2,0-litrski TDI s 103 kW (140 KM).
 
Novi Beetle Cabriolet bo v Nemčiji mogoče naročiti od novembra naprej, cena osnovne izvedbe pa bo znašala 21.350 evrov.