Barvni trendi v avtomobilski industriji: Čakajoč na zeleno

Aktualno, Zanimivosti

Nedavno objavljeno poročilo oblikovalcev podjetja BASF v letih 2012 in 2013 napoveduje barvne trende v avtomobilski industriji. Barvno paleto bodo dopolnili »naravni odtenki«, od barv jagodičevja do bakrenih tonov, v ospredju pa bo rjava, modra in zelena barva.

Nedavno objavljeno poročilo oblikovalcev podjetja BASF v letih 2012 in 2013 napoveduje barvne trende v avtomobilski industriji.
 

Barvno paleto bodo dopolnili »naravni odtenki«, od barv jagodičevja do bakrenih tonov, v ospredju pa bo rjava, modra in zelena barva. Kljub manjši prisotnosti zelene barve na naših cestah ji v prihodnjih petih letih ponovno napovedujejo večjo priljubljenost.

D44FEF92-CCEA-11E1-9B18-281566B94067

Napredek na področju razvoja barv je še posebej viden izven vsakdanjih barv, kot sta črna in srebrna. Trend rjave barve, ki ga je BASF napovedal pred leti, se nadaljuje. Rjavo barvo so do sedaj uporabili pri skoraj 7 % na novo registriranih avtomobilov v Nemčiji. “Očitno je, da potreba po širši barvni paleti v avtomobilski industriji narašča. V prihodnosti bomo več pozornosti namenjali bronastim in smaragdno-zelenim barvam. Natančneje, zelena barva postaja čedalje bolj pomembna,” pravijo izsledki globalnega poročila oblikovalcev podjetja BASF. Mark Gutjahr, vodja oblikovanja za Evropo, je povedal: “Nenehna pomembnost, ki jo dodeljujemo ekologiji, lahko ponovno prikažemo z uporabo zelene barve. Na naših avtomobilih jo bomo zasledili v obdobju štirih oziroma petih let. Toliko časa namreč potrebuje trend neke barve, da se pojavi na cestah. Še vedno pa moramo malce počakati na prebujenje zelene.”
 
Te dni je zelena barva že v ospredju glede na trenutne napovedi BASF oblikovalcev v Severni Ameriki, Aziji in Evropi. Napoved ja zasnovana na naslednjih družbenih trendih: 
 
Opazna raznolikost
 
Poudarjanje trajnostnega razvoja je pomembno za naše okolje, vse več pozornosti pa mu namenjamo tudi v vsakdanjem življenju. Gutjahr pravi: “To je znak, da si izdelki po vsem svetu postajajo čedalje bolj podobni. Po eni strani to pomeni vse večje priznavanje pomembnosti preteklosti in tradicij, kot so ročna dela, po drugi strani pa s posebno komunikacijo in selekcijo tržnih niš poskušamo spodbujati še večjo raznolikost.” Ko gre za avtomobilske barve, prav tako prihaja do odkrivanja niš. V ospredje prihaja dolgo pričakovana, intenzivna zelena barva. Poleg tega barvno paleto širijo še rubinasto rdeča in modra barva.
 
Materiali, ki jih lahko občutite
 
V politiki, ekonomiji ali družbi nasploh moderne komunikacijske tehnologije sprožajo velike spremembe. Način komunikacije kot tudi naraščajoča dematerializacija tehnologije postajata fenomen. V prihodnosti bo tehnologija vse manj oprijemljiva, a hkrati bolj intuitivna. Denimo, tipkovnice pametnih telefonov imajo zaslon na dotik. “Na številnih področjih opažamo tudi nove narativne značilnosti. Težke snovi, grobe površine in izrazni materiali, kot sta les in kamen, ustvarjajo močnejše čustveno dojemanje sveta, v katerem živimo.  Zato lahko v avtomobilski industriji pričakujemo bolj intenzivne barve in drznejši učinke,” pravi Corinna Sy, oblikovalka pri BASF Coatings. “Nove barve so izrazite, vendar ne preveč očitne, prav tako kot dobra zgodba.” S temnimi barvami jagod, intenzivno rjavo, bakreno in bleščečo smaragdno barvo oblikovalci predvidevajo prisotnost močnih barvnih izkušenj na cestah.  
 
Globalna ekipa, regionalne značilnosti
 
Proizvajalci avtomobilov razmišljajo in delujejo globalno. Zaradi tega razloga je oblikovalska ekipa BASF globalno prisotna in pri napovedovanju mednarodnih trendov upošteva regionalne posebnosti ter barvne trende. Za večjo pokritost celotnega trga so se zaradi naraščajoče pomembnosti avtomobilske industrije v azijsko-pacifiški regiji, še posebej pa za lokalne proizvajalce, oblikovalci odločili vključiti posebne barve azijsko-pacifiške in kitajske regije.