Barbara Tolar: “Avtošport in slovenski nacionalni šport …”

Aktualno, Blog, Zanimivosti

Barbara Tolar je slovenska sovoznica, ki že nekaj sezon uspešno nastopa na prireditvah slovenskega državnega prvenstva v reliju, pa tudi na …

Barbara Tolar je slovenska sovoznica, ki že nekaj sezon uspešno nastopa na prireditvah slovenskega državnega prvenstva v reliju, pa tudi na izbranih v tujini. Tokrat je podala svoj kritičen pogled na odnose znotraj tekmovalnih krogov. Kaj je izpostavila, preberite v spodnjem zapisu:

“Pogled skozi objektiv me je pripeljal do tega, da sem dobila izziv ujeti dirkalnik z vsaj eno osemstotinko sekunde v njegovi akciji, v vseh vremenskih pogojih in ob enem zavohala bencin in živčnost v boksih. Skozi oči navijača in fotografa je slika tega športa res fenomenalna, ta mi je tudi dala zagona, da sama okusim ta šport. Ja, ko enkrat stopiš z bankine na cesto in namesto navijaške čepice nosiš čelado odpreš oči “vsaka palica ima dva konca”, ko vidiš kaj vse je potrebno narediti samo do štartne rampe ti je naenkrat jasno, da je ENAKO spoštovanja vreden tisti zadnji z Yugcom, kot prvak! Zato zame v tem športu ni nihče neki WAU in nihče neki FUJ! VSI, čisto vsi so do štartne liste prišli na svoj način, za katerega je bil potreben trud, pa naj bodo to ure v delavnici ali v pisarni. Vsak ima za sabo svojo pot, od njegovega okolja, pogojev pa je odvisno, kje bo njegova končna pozicija (R5, Mitsubishi, 205-ka ali Yugo).”

V zadnjem času smo Barbaro Tolar največkrat videli na sovozniškem sedežu ob Andreju Mihevcu v legendarni Stoenki

“Na žalost pa živimo v državi, ki je sestavljena iz ploščic fovšije, fugirna masa pa je nesramnost. Zakaj? Pojdi, naredi tisto kar je ta tvoj trn v peti in boš imel isto, mogoče še več. “Ta ima denar, ta lahko!” Pojdi, zasluži ga in boš lahko tudi ti! “Od kje njemu za tak avto?” Od kjer če! “Ta ima nove gume!” Ja. In še jih prodajajo, kupi če jih hočeš tudi ti! Če nimaš, ne moreš, poizkusi klaso nižje.”

“Kot vsak šport je tudi ta pogosta gostilniška tema, ki vre kri. Ni za zamerit, tam se pač ne da videti ur preživetih na delovnih mestih, garanja, ko se drugi sončijo na morju ali smučajo, ur prebitih za iskanje ljudi, ki ti dajejo finančno podporo, pregovarjanja na zvezah, firmah itd. No to je tista druga slika, narejena v slabih pogojih z visokim ISO-m in še ta meglena. Tako, kot je lahko ta šport lep je lahko tudi grd! Preden obsojaš, poizkusi ali vsaj poglej drugo plat!”

“Pa srečno vsem v letošnji sezoni, moja se je po vsej verjetnosti začela in končala s seminarjem za licence. Do podna pa brez krega in fovšije, vozite zase in ne za druge. Če ne vozite bodite veseli, da lahko drugi!”