Zmaga dizlaša

Avtomobilizem, Šport

Dizelski motorji so se počasi, a vztrajno vrinili med vsakdanji promet. Skoraj vsak drugi avtomobil je že na dizelski pogon. Pri Audiju so naredili korak naprej in razvili pokrito formulo za vztrajnostne dirke kot je…

Dizelski motorji so se počasi, a vztrajno vrinili med vsakdanji promet. Skoraj vsak drugi avtomobil je že na dizelski pogon. Pri Audiju so naredili korak naprej in razvili pokrito formulo za vztrajnostne dirke kot je legendarna dirka 24 ur Le Mansa. Audi R10 je minuli konec tedna že slavil svojo prvo zmago v Ameriški seriji Le Mans na dirkališču Sebring. Da je zmaga še toliko bolj slajša pove dejstvo, da so dirko pričeli iz boksov ter na koncu zmagali s prednostjo treh krogov.

Dvanajst urna dirka na dirkališču Sebring je bila uvodna dirka za Ameriško prvenstvo serije Le Mans. Druga posadka Audija z vozniki Allanom McNichem, Tomom Kristensenom in Rinaldo Capellom se je pred štartom dirke soočila s tehničnimi težavami, zaradi katerih so bili primorani začeti dirko iz boksov, torej iz 34. mesta. Po eni tretjini dirki so že prehiteli vodilnega Audija R10, ki je moral zaradi pregrevanja motorja dirko predčasno zaključiti. To je prva velika zmaga za dirkalnik gnan na dizelski pogonski agregat. Seveda je pri zmagi odigrala ključno vlogo tudi nizka poraba dizla. Na drugo mesto se je uvrstil Aston Martin DB9, ki ga poganja nekoliko dražji in bolj požrešni bencin.

V razredu GT2 je dvanajst ur najhitreje prevozila trojica David Brabham, Sebastien Bourdais ter Scott Maxwell z atraktivnim dirkalnikom Panoz Esperante GTLM. Drugo mesto je osvojil tradicionalni avtomobil razreda GT2 Porsche 911 GT3. Na svoji prvi dirki je z le 50 sekundami zaostanka po 320 krogih tretje mesto osvojil Ferrari 430 GT s posadko Ralf Kelleners, Jaime Melo in Anthony Lazzaro.

POVEZAVA na Audi R10 – Dizelska moč v Le Mansu


Sorodne vsebine