Avtomobili BMW M Performance

Aktualno, Novosti

Nova ponudba vozil podjetja BMW M GmbH svojim kupcem ponuja še več načinov, kako doživeti užitek v vožnji s še izrazitejšo športno noto. Avtomobili BMW M Performance izstopajo s svojimi izjemno močnimi motorji, izboljšano…

Nova ponudba vozil podjetja BMW M GmbH svojim kupcem ponuja še več načinov, kako doživeti užitek v vožnji s še izrazitejšo športno noto.

 
452DCC90-4990-11E1-A926-B46665B94067Avtomobili BMW M Performance izstopajo s svojimi močnimi motorji, izboljšano okretnostjo in natančnim vodenjem, s čustva zbujajočo obliko in praktičnostjo v vsakodnevni rabi, ne nazadnje pa tudi z učinkovitostjo glede na zmogljivost, ki jo ponujajo. Vsa vozila temeljijo na obstoječih modelih avtomobilov BMW, pri BMW M GmbH pa svoje bogate izkušnje uporabljajo za izvajanje premišljenih in natančnih sprememb v obliki in tehničnih značilnostih.
 
Premiera avtomobilov BMW M Performance označuje nastop novega razreda avtomobilov, ki še posebej živahno izražajo športni potencial najnovejših modelov vozil BMW. Prvi novinci iz novega razreda predstavljajo kvartet vozil, katerih najizrazitejša skupna značilnost je novo razviti šest valjni dizelski motor. Trije turbo polnilniki, največja moč 280 kW (381 KM) in najvišji navor pri 740 Nm bodo poskrbeli za odločen nastop na trgu.
 

Motor, značilne M nastavitve

Optimizacija užitka v vožnji in učinkovitosti dokazujeta, da se lahko pri podjetju zanašajo na zelo bogate izkušnje pri razvoju tehnologije pogona vozil. Ob tem pa usklajena povezanost pogona, šasije in oblikovanja avtomobilom BMW M Performance določa njihov inovativen in izrazit karakter.
 
Osemstopenjski samodejni menjalnik in inteligentni štirikolesni pogon xDrive – prilagojena vsakemu izmed štirih modelov – s spremembami v elementih šasije in posebej za BMW M Performance razvita platišča iz lahke litine poskrbijo za vozne lastnosti določene z okretnostjo in natančnostjo.
 
Značilni »videz M« se izraža tudi z oblikovanjem avtomobila po meri, ki temelji na aerodinamičnih zahtevah vožnje na skrajni meji. Ob tem pa se avtomobili M Performance lahko pohvalijo tudi z notranjostjo, ki ponuja zares športno izkušnjo v vožnji.
 

Premiera: šestvaljni vrstni dizelski motor s tremi turbo polnilniki.

Predstavitev prvih avtomobilov M Performance je obenem tudi premiera najbolj zmogljivega dizelskega motorja, ki je bil kadarkoli vgrajen v katerega izmed modelov te blagovne znamke. Šestvaljni vrstni motor, razvit za avtomobile BMW M Performance ima ob treh litrih delovne prostornine, največjo moč 280 kW (381 KM), kar pomeni da ima dizelski novinec 93,6 kW (127,3 KM) moči na liter prostornine. Nič manj občudovanja vreden pa ni tudi največji navor, 740 Nm, ki jih lahko voznik izkoristi že pri 2000 vrtljajih v minuti.
 
Osrednjo vlogo pri povečanju moči igra tehnologija M Performance TwinPower Turbo. Prvič v zgodovini se lahko motor BMW ponaša s tremi turbo polnilniki. Velikost, položaj in strategija povezanosti med turbinami omogočajo največjo možno moč motorja na zelo širokem razponu vrtljajev. Sistem sestavljata dve relativno majhni turbo polnilniki in velik turbo polnilnik, ki natančno združujejo svoje moči da motor doseže zahtevano moč. Kratek inercijski moment manjših turbo polnilnikov je v celoti izkoriščen za hitro odzivnost motorja, medtem ko navezava na veliki turbo polnilnik poskrbi za čim večji naboj v vsaki situaciji na cestišču.
 
Ta inovativen in edinstven koncept večstopenjskega turbo polnjenja omogoča zelo učinkovit način za povečanje moči. Ob tem pa je novi dizelski motor izboljšan tudi z dodatnimi inovacijami, med drugim z novo stopnjo razvoja v tehnologiji neposredni tehnologiji vbrizga »common-rail«, ki uporablja piezo šobe z največjim tlakom pri 2200 barih. Vtis zbujajoča količina in kakovost tehničnih inovacij na motorju tako dopolnjuje znanje BMW pri razvoju dizelskih motorjev, ki mu že do sedaj ni bilo para. Nov motor se lahko pohvali z najbolj učinkovitim razmerjem med močjo in porabo goriva med primerljivimi serijsko proizvajanimi motorji na trgu.
 

BMW M550d xDrive

DF065A40-498F-11E1-A622-B46665B94067BMW M550d xDrive in BMW M550d Touring sta učinkovita oglaševalca tehnologije BMW EfficientDynamics v segmentu razreda 5. Ta modela poosebljata princip povečane zmogljivosti ob majhni porabi goriva in izpustov CO2. Interpretacija značilnosti lastnosti modelov BMW serije 5 v »M stilu« voznikom omogoča, da izkusijo harmonijo športnih zmogljivosti in udobja v vožnji, ter vsakodnevne uporabnosti.
 
BMW M550d xDrive Sedan z mesta do 100 km/h pospeši v 4,7 sekundah, medtem ko BMW M550d xDrive Touring za isti sprint porabi 4,9 sekunde. Oba modela pa prepričata tudi s prednostmi v izkoristku, ki jih prinaša dizelska tehnologija. V EU testnem ciklu je limuzina porabila le 6,3 litra na 100 kilometrov, model Touring pa 6,4 l/100 km. Izpust CO2 pri BMW M550d xDrive Sedan znaša 165 gramov na kilometer, pri BMW M550d xDrive Touring pa 169 g/km. Oba modela ustrezata tudi zahtevam za izpuhe, zapisane v standardu EU6.
 
Standardni osemstopenjski športni samodejni menjalnik ima prestavne ročice na volanu in je nastavljen za vsak model posebej, kar omogoča še hitrejše prestavljanje, s čimer je zmogljivost motorja izkoriščena do največje možne stopnje. Ob tem tehnologija BMW xDrive poskrbi za dinamičnost v zavijanju, obenem pa izboljšuje oprijem in stabilnost v vožnji. Elektronski štirikolesni pogon sledi strategiji nadzora koles, ki je prikrojena vsakemu izmed modelov. Tako je nevarnost mrtvega teka v dinamičnih voznih situacijah nadzorovana z prilagoditvami v prenosu moči, ne da bi sistem za nadzor dinamično stabilnost (Dynamic Stability Control – DSC), ki je povezan na xDrive, moral vskočiti. Aerodinamične izboljšave šasije tako spredaj kot zadaj, v navezi z zunanjimi ogledali in vstopniki zraka v feritno sivi barvi ter 20-palčnimi kolesi iz lahke zlitine (na voljo po naročilu) poskrbijo za bolj učinkovito pot zraka ob vozilu ter izboljšan nadzor in videz vozila.
 

BMW X5 M50d in BMW X6 M50d

1F17F1E8-4990-11E1-B3FC-B46665B94067Tehnologija pogona in šasije v navezi s štirikolesnim pogonom xDrive omogočajo vozilom X5 in X6, da izražajo prav posebno ravnotežje in zanesljivost. Avtomobili BMW M Performance, ki temeljijo na teh dveh modelih serije X, te lastnosti njune osebnosti preneseta na novo stopnjo.
 
Z največjo močjo 280 kW (381 KM) in največjim navorom 740 Nm motor, razvit za avtomobile BMW M Performance, tudi obema modeloma BMW X prinaša zmogljivosti, s katerimi se ne more primerjati noben drug dizelski motor v njunem segmentu. BMW X5 M50d od 0 do 100 km/k pospeši v 5,4 sekunde, BMW X6 M50d pa v 5,3 sekunde, ob tem pa je povprečna poraba goriva v testnem ciklu EU 7,5 litrov na 100 kilometrov za športnega terenca in 7,7 l/100 km za terenski kupe – le malenkost več od vrednostmi, ki jih dosegajo obstoječi dizelski modeli obeh vozil. Izpust CO2 pri BMW X5 M50d znaša 199 gramov na kilometer, pri X6 M50d pa 204 g/km.
 
Osemstopenjski športni samodejni menjalnik z izboljšano dinamiko prestavljanja in štirikolesni pogon xDrive – prilagojen posameznemu modelu in tradicionalnemu pogonu BMW na zadnja kolesa – prenašata moč na cesto z značilnim elanom. Tehnologija šasije, ki je prav tako prilagojena na podlagi izkušenj BMW M GmbH, poskrbi, da je značilna okretnost modelov BMW X še bolj izražena, s čimer je poskrbljeno za športne zmožnosti novincev. BMW X5 M50d in BMW X6 M50d svojo dinamičnost podkrepita tudi z modelu prilagojenimi dodatki na šasiji, ki optimizirajo tok hladilnega zraka motorju in aerodinamične lastnosti avtomobilov. 19-palčna (pri X6 M50d: 20-palčna) platišča iz lahke litine M sta standardna oprema pri teh modelih. 20-palčna platišča iz lahke litine v »Ferric Grey« kovinski barvi, razvita posebej za avtomobile BMW M Performance so na voljo za doplačilo. Ob tem stranska ogledala in vstopniki za zrak v »Ferric Grey« kovinski barvi še ena v vrsti posebnosti avtomobilov BMW M Performance, ki vozilom daje še bolj individualen zunanji videz.
 
Nedvomno pa bomo kar nekaj takšnih primerkov kmalu videli tudi v Sloveniji.