Avto-moto-logistični četverček z 21.000 obiskovalcev

Aktualno

Štiri specializirane sejme Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila je v štirih sejemskih dneh obiskalo skoraj 21.000 obiskovalcev. Največjo gnečo je organizator zabeležil v soboto…

Štiri specializirane sejme Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila je v štirih sejemskih dneh obiskalo skoraj 21.000 obiskovalcev.

9BCCFE9C-87C3-11E1-83E1-4FAE65B94067Največjo gnečo je organizator zabeležil v soboto in nedeljo, ko so sejmišče obiskali številni obiskovalci, ki so zadrževali dih ob vragolijah na dveh in več kolesih, si na enem mestu ogledali ponudbo novih avtomobilov, motociklov, gospodarskih vozil, različne oprema za logistiko in vzdrževanje vozil ter se preizkusili, kako varni vozniki so. V Celjskem sejmu so zadovoljni tako z doseženim obiskom, ki je presegel tistega v letu 2010, kot tudi z odzivom razstavljavcev, ki v veliki večini zagotavljajo, da so jim sejmi izpolnili pričakovanja. Svoj nastop je za uspešen in celo zelo uspešen ocenilo več kot 80 % razstavljavcev.

Prva analiza rezultatov raziskave, ki jo med obiskovalci in razstavljavci sejemskih dogodkov redno pripravljajo v Celjskem sejmu, je med drugim pokazala tudi, da je skoraj 83 % anketiranih razstavljavcev zadovoljnih z obiskom splošne javnosti na svojem razstavnem prostoru. Tudi pri poslovni javnosti ta delež presega 65 %. Te pozitivne ocene pa se izražajo tudi v napovedi ponovnega sodelovanja, saj je skoraj 63 % razstavljavcev že odločenih, da ponovno sodeluje na sejmih v 2014.
 
Vzpodbudni tako za razstavljavce kot tudi organizatorja pa so tudi odzivi obiskovalcev. Ti so v raziskavi kot bistveno prednost sejmov izpostavljali vse na enem mestu ter v veliki večini kot glavni razlog za obisk navajali ogled sejemske ponudbe in novosti. Skoraj tri četrtini obiskovalcem so sejmi izpolnili pričakovanja, kar se izraža tako v splošni oceni sejmov kot tudi napovedi ponovnega obiska. Več kot 76 % anketiranih obiskovalcev je sejme na petstopenjski lestvici ocenilo z najvišjima ocenama (štiri in pet), skoraj 70 % pa jih je tudi že odločenih, da sejme ponovno obiščejo (delež tistih, ki tega zagotovo ne bodo več storili je manjši od 4 %).
 

Sejmi priložnost za strokovne razprave, poučne nasvete in pašo za oči
 
V štirih sejemskih dneh so se na sejmišču sicer odvili različni dogodki za strokovno javnost in  ljubitelje.
 
Med drugim smo lahko izvedeli, da se slovenski avtoserviserji soočajo s podobnimi težavami kot njihovi evropski kolegi. Po besedah sekretarja Sekcije avtoserviserjev OZS Igorja Pipana je trenutno najbolj pereč problem sprememba evropske zakonodaje iz leta 2010 t.i. novela Montijeve uredbe, ki je sprostila področje avtoservisiranja in ponuja vsem serviserjem nove možnosti. Predvsem neodvisni serviserji, ki niso del različnih mrež, imajo z njo možnost pridobivanja novih poslov, a so zaenkrat izkušnje tako v Sloveniji kot tudi preostalih evropskih deželah precej različne.
 
Člani Sekcije za promet OZS pa so v Celju državo opozorili, da pričakujejo, da bo poskrbela za red in disciplino na področju transporta. Za spodbujanje konkurenčnosti cestnih prevoznikov pa si želijo določene ukrepe kot so uvedbo subvencij za ekološka vozila, davčne olajšave za nakup vozil, vračilo trošarin pri gorivih, nižje globe, zmanjšanje omejitev za vožnjo po cestah.
 
Sicer pa se prevozniki niso mogli izogniti razpravi o naraščanju cen goriva in vplivu tega na njihovo poslovanje. K izboljšanju razmer na tem področju lahko pripomorejo tako vse bolj varčna vozila, ki so jih na letošnjem sejmu Gospodarska vozila predstavili vsi najpomembnejši svetovni proizvajalci, kot tudi optimizacija transporta. Po besedah Mihe Povheta, zadolženega za tehnično podporo strankam v podjetju Sledenje d.o.o., razstavljavcu na sejmu Logotrans, si v trenutnih razmerah vsi želimo optimizacije poslovanja. Izdelki, ki so jih razvili v podjetju, omogočajo sledenje vozil oz. sprotno natančno spremljanje stroškov goriva, stanja vozila, reakcij šoferja, pozicije vozila … Sistemi omogočajo tudi prevzem podatkov na daljavo.
 
Sejemsko dogajanje pa je minulo tudi v znamenju varnosti v prometu. Poleg možnosti preizkušnje v trialu, ki velja za tehnično enega najzahtevnejših oblik moto športa, pri katerem voznik pridobiva sposobnosti, krepi občutek za ravnotežje, nadzoruje hitrost, pridobiva vzdržljivost in koncentracijo, je veliko obiskovalcev na sejmišču preizkusilo simulator prevračanja.
 
Na okrogli mizi o vplivu moto športa na varnost v cestnem prometu pa so se razpravljavci med drugim strinjali, da je ena izmed možnosti, kjer bi lahko vozniki motociklov varno vozili, dirkališče, ki ga Slovenija nujno potrebuje. Slišati je bilo mogoče, da so dirkači, potem ko slečejo kombinezon, najbolj varni vozniki in da so izkušnje tiste, ki jih bodo naredile najbolj varne. Če želijo pri gradnji poligona sodelovanje države, bodo morali motoristi spremeniti terminologijo in namesto dirkališča zahtevati poligon, besedo užitek pa zamenjati  s pridobivanjem spretnosti, izkušenj.
 
7F46D7A2-87C3-11E1-ABDB-4FAE65B94067
 
Obiskovalci sejmišča pa so v štirih sejemskih dneh z veseljem izkoristili še adrenalinski izziv na off road poligonu v atriju sejmišča z gospodarskimi vozili Volkswagen. Posebej vroče je bilo, ko so atrij zasedli kaskaderji skupine FMX-Airmada in Tadej Dolenc. Čisto pravi ogenj pa je na sejmišču prižgal edini slovenski profesionalni stunt voznik Rok Bagoroš. V Sloveniji ga je bilo mogoče videti prvič po dveh letih, saj se namreč nenehno seli po šovih na najrazličnejših celinah sveta.