Audijev quattro se vrača na dirkališča

Avtomobilizem, Šport

Udejstvovanje v avtomoto­športu družbi Audi znova utira pot za uvedbo nove tehnologije: novi dirkalnik za Le Mans ni samo prvi LMP1 na svetu, pri katerem je za pogon uporabljena kombinacija učinkovitega motorja TDI in hibridne­ga…

Udejstvovanje v avtomoto­športu družbi Audi znova utira pot za uvedbo nove tehnologije: novi dirkalnik za Le Mans ni samo prvi LMP1 na svetu, pri katerem je za pogon uporabljena kombinacija učinkovitega motorja TDI in hibridne­ga sistema, temveč se z njim pogon quattro vrača na dirkalne steze.

Audi R18 e-tron quattro je ime novega prototipa za Le Mans, ki bo 5. maja debitiral na 6-urni dirki v Spa-Francorchampsu (Belgija), 16. do 17. junija pa se bo boril za skupno zmago na slavni dirki 24 ur Le Mansa (Francija). Audi z njim na zanimiv način povezuje dve tehnologiji v novo vrsto pogona, ki jo že preizkušajo tudi za bodočo uvedbo v serijska vozila.

4E7B706C-6AE8-11E1-BF1C-B74F66B94067

Pod tem imenom se skriva naslednja generacija štirikolesnega pogona, pri kateri je Audi prednosti preizkušenega pogona quattro združil s potenciali, ki jih prinaša električna mobilnost. Ena avtomobilska prema je tako gnana na klasični pogon, drugo pa poganjajo elektromotorji.

“Audi se je na področju avtomotošporta doslej povsem zavestno vedno odločal za tiste serije dirk in kategorije, ki so tesno povezane s serijskimi vozili in so zato tehničnega pomena za Audijeve stranke,” je povedal vodja Audi Motorsporta dr. Wolfgang Ullrich, ki je novega Audija R18 e-tron quattro v sredo zvečer na svetovni premieri v Audi Training Centru na letališču München osebno pripeljal na oder – izključno na električni pogon in skoraj brez neslišno. “Quattro, TFSI in TDI so trije lepi primeri, kako plodno je avtomotošport vplival na serijski razvoj. Podobno je zdaj pri e-tron quattru: popolnoma novo tehnologijo preizkušamo na dirkalnih stezah, preden jo bomo vključili v Audijevo serijsko proizvodnjo.”

Pri Audiju R18 e-tron quattro se na sprednji premi kinetična energija regenerira v fazah zaviranja. Električna energija se akumulira v rotacijskem shranjevalniku in se lahko od hitrosti 120 km/h naprej znova izkorišča za pospeševanje. V ta proces je vključena samo sprednja prema. Motor V6 TDI z močjo 375 kW (510 KM) pa poganja zadnji kolesni par. Oba sistema skupaj sestavljata nov pogonski princip quattro e-tron.

Začetek projekta v februarju 2010

Projekt e-tron quattro za avtomotošport je stekel februarja 2010. Od prvih osnutkov do prvih testnih voženj je preteklo leto in pol. “To je za tehnologijo, ki še nikoli ni bila preizkušena v avtomotošportu in ki v tej obliki še ne obstaja v serijskih vozilih, relativno kratek ciklus,” je poudaril dr. Martin Mühlmeier, tehnični vodja pri Audi Sportu. “Prav tako velik je tudi izziv.”

Vzporedno z Audijem R18 e-tron quattro so pri Audi Sportu razvili Audi R18 ultra – Audi se bo namreč dirke 24 ur Le Mansa in na novo osnovanega FIA svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (WEC) letos udeležil z dvema tipoma vozil – Audijem R18, modelsko leto 2012, s hibridnim pogonom in brez njega. Prednost: obe vozili sta v osnovi povsem enaki, zato je obseg logističnega dela za Audi Sport in tekmo­valno ekipo v mejah normale.

Inovacija na področju prenosa moči

Brat dvojček Audija R18 e-tron quattro več kot upravičuje svojo tipsko oznako “R18 ultra”: gre za najlažji prototip za Le Mans, kar jih je Audi kdaj izdelal. Za kompenza­cijo dodatne mase hibridnega sistema so pri nadaljnjem razvoju modela R18 TDI, ki je v le Mansu zmagal leta 2011, stavili predvsem na lahko gradnjo. Poleg številnih izboljšav raznih detajlov so pravo inovacijo realizirali na področju prenosa moči: za R18 so razvili nov menjalnik s CFK-ohišjem (iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni) – prvič za vzdržljivostni dirkalnik.

Zelo pomemben pa je podatek, da je del Audija tudi plod slovenskega znanja! Podjetje Akrapovič je namreč pripravilo izpušni sistem za ta izjemen dirkalnik.

Le Mans 2012: dva dirkalnika R18 e-tron quattro in dva dirkalnika R18 ultra

Na tekmovanju 24 ur Le Mansa 2012 bo ekipa Audi Sport Team Joest nastopila z dvema dirkalnikoma R18 e-tron quattro in z dvema R18 ultra. Hibridni vozili bodo pilotirali lanska zmagovalna trojka Marcel Fässler (CH), André Lotterer (D) in Benoît Tréluyer (F) ter Dindo Capello (I), Tom Kristensen (DK) in Allan McNish (GB), ki so v Le Mansu doslej nanizali skupno že 13 zmag. V enem dirkalniku R18 ultra bo nastopil novinec Loïc Duval (F) skupaj s Timom Bernhardom (D) in Romainom Dumasom (F), drugega pa bodo pilotirali Marco Bonanomi (I), Oliver Jarvis (GB) in Mike Rockenfeller (D).

V Audiju načrtujejo, da bodo po dirki 24 ur Le Mansa na FIA svetovnem vzdržljivo­stnem prvenstvu (WEC) nastopali z enim R18 e-tron quattro in enim R18 ultra. Zaenkrat so za voznika določili Andréja Lottererja in Allana McNisha.